VIDEO Frizerii care bat ţara în lung şi în lat ca să „coafeze” turmele de oi. O echipă de şase oameni câştigă în câteva zile 1.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o perioadă în care lâna este tot mai greu de valorificat, tunzătorii de oi încă sunt la mare căutare. Chiar dacă aruncă lâna, ciobanii trebuie să îşi tundă oile sufocate altfel de verile fierbinţi. Cei mai mulţi tunzători de oi sunt în Jina, echipe de „frizeri” din această zonă, tunzând, poate zeci de mii de oi, din toată ţara.

Chiar dacă maşina de tuns oi este disponibilă pe piaţă, unii dintre ciobanii care au mii de oi preferă să angajeze „frizeri” care tund manual. Este şi cazul unui cioban care deţine 1.500 de oi la marginea Timişoarei. Baciul a angajat o echipă de şase oameni de la Jina. Veniţi în Banat după ce au colindat toată ţara, „frizerii” au declarat că în Jina sunt mai multe echipe de tunzători, care bat ţara în lung şi în lat de primăvara, când începe sezonul de tuns oile, până în vară, când tunsul trebuie să fie finalizat.

Cu corturile căptuşite cu lână proaspăt tunsă pentru a ţine de cald noaptea, frizerii de oi nu au deloc o viaţă uşoară. Pe lângă faptul că munca lor nu este una deloc curată, muncitorii din domeniu trebuie să stea tot timpul aplecaţi şi să aibă o mână puternică. Foarfeca de tuns oile, ţinută cu toată palma necesită un efort fizic însemnat, iar pentru cine nu este obişnuit cu un astfel de efort, lâna devine fier.

Deşi este o muncă specifică bărbaţilor, echipa de frizeri din Jina venită la Timişoara are în componenţă şi femei. „E greu, ne dor şalele (n.r. spatele), dar ce să facem?”, spune o „coafeză” fără să ridice capul de la oaia care stă cuminte sub genunchi aşteptând să fie „aranjată”. Potrivit unuia dintre tunzătorii de oi, în sezon echipele de jinari bat ţara în lung şi în lat pentru a tunde oi.

image

La Timişoara, în mai puţin de o săptămână frizerii de la Jina au tuns 1500 de oi. Unul dintre băieţi dezvăluie şi tarifele practicate pe piaţă: trei lei pentru o oaie. La un calcul simplu reiese că pentru cele 1.500 de oi de la Timişoara, tunzătorii de la Jina au câştigat echivalentul a 1.000 de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 170 de euro pentru fiecare dintre frizeri.  Raportat la munca pe care o presupune tunderea unei oi, suma este mică, dar frizerii merg mai departe. Pentru că sunt obişnuiţi nici nu mai simt cât e de greu, iar pentru că au nevoie de bani continuă să lucreze în domeniu.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite