VIDEO Ghidul românului care vrea să plece la muncă în străinătate: „Stabileşte o parolă cu un membru al familiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii care merg să lucreze în alte ţări trebuie să îşi ia nişte măsuri de precauţie FOTO Arhivă
Românii care merg să lucreze în alte ţări trebuie să îşi ia nişte măsuri de precauţie FOTO Arhivă

Românii care merg să lucreze în străinătate trebuie să se informeze înainte de a ajunge acolo cu privire la angajatorul pentru care urmează să muncească, atrag atenţia autorităţile române, potrivit cărora au fost cazuri de români care au mers să lucreze în străinătate, dar au luat „ţeapă”.

Munca forţată este una dintre formele de exploatare la care sunt supuse victimele traficului de persoane. Tocmai din acest motiv, autorităţile române încearcă periodic să le atragă atenţia românilor care merg să lucreze în străinătate să îşi ia măsuri de precauţie pentru a nu cădea victime ale exploatării prin muncă. Şefa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş, Simona Potâng, atrage atenţia că românii care vor să plece la muncă în străinătate pot afla informaţii despre viitorul angajator prin intermediul AJOFM.

„Din lipsă de informaţie, mulţi români aleg să meargă şi să îşi găsească un loc de muncă prost. Avem prin intermediul reţelei Eures un serviciu prin care putem să furnizăm informaţii despre condiţiile de muncă şi viaţă din ţările de destinaţie pe care şi le aleg românii”, a explicat Potâng.

La rândul său, şeful ITM Timiş, Pavel Kasai, îi sfătuieşte pe românii care vor să lucreze în străinătate se se asigure că acolo vor şi angajaţi cu contract de muncă şi nu vor munci „la negru”. „Nu contactaţi persoane fizice necunoscute şi nu luaţi anunţuri de pe internet pentru că de multe ori sunt sortite eşecului. Să se încheie un contract de muncă acceptat în ţara de destinaţie. Să nu muncească la negru, să se intereseze despre angajatorul la care va munci, cu ce se ocupă, câte puncte de lucru are. Nu te duci în lume, te miri la cine ajungi şi ce se întâmplă”, este sfatul şefului ITM Timiş.

De asemene, atrage atenţia şeful ITM Timiş, cei care vor să lucreze în altă ţară, trebuie să ştie că angajatorul nu are dreptul să le ceară documentele de identitate în original. „Cartea de identitate şi paşaportul nu se dau nimănui, decât organelor de Poliţie. Avem situaţii în Italia, în Spania, când ajunge la angajator îi ia toate actele de identitate şi omul nu mai are nimic asupra lui. Îl bagă într-un ţarc la un obiectiv de construcţii şi nu mai poate ieşi de acolo”, a arătat Kasai la o întâlnire pe tema românilor din diasopra.

Pentru a veni în sprijinul celor care se gândesc să lucreze în străinătate, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a pregătit şi un filmuleţ în care arată măsurile de precauţie pe care trebuie să şi le ia un român care pleacă să lucreze în străinătate. Unul dintre sfaturi este: stabileşte cu un membru al familiei o parolă de siguranţă. Sfatul specialiştilor este ca parola să fie, spre exemplu, „mă doare măseaua”, în aşa fel încât atunci când o persoană exploatată şi supravegheată vorbeşte cu cei de acasă şi este obligată să spună că este totul ok, să poată transmite semnalul de pericol cu ajutorul parolei prestabilite.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite