VIDEO Se împlinesc 519 ani de la moartea lui Pavel Chinezul, unul dintre eroii legendari ai Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Chinezul. FOTO: vikingsword.com
Pavel Chinezul. FOTO: vikingsword.com

Paul Cneazul, Pavel Chinezu, Kinizsi Pal sau chiar Paulo de Kynys sunt numele sub care a fost şi este cunscut unul dintre legendarii conducători de oşti din Banat, cu un renume în rândul inamicilor otomani aproape de nivelul lui Vlad Ţepeş.

Cel mai probabil, numele său este derivat din titlul de cneaz, însă acest lucru nu a fost confirmat niciodată, la fel cum nu a fost confirmat locul său de naştere. Nici etimologia numelui localităţii Satchinez din Timiş nu a fost legată fără dubii de numele legendarului luptător. De altfel, prima parte a vieţii lui Pavel Chinezul, născut în 1432 este un mister, prima apariţie a numelui său într-un cadru oficial fiind consemnată cu prilejul unei întâlniri avute cu tânărul rege maghiar Matia Corvin, în primii ani ai domniei acestuia.

De altfel, conducătorul regatului Ungariei a avut o apreciere deosebită pentru Pavel Chinezul, care şi-a început cariera ca simplu oştean în armata maghiară, iar în anul 1478 îl numeşte în funcţia de comite de Timiş, pe care o va deţine până la trecerea sa în nefiinţă. A murit în 1494, la 62 de ani, în timpul unei campanii pe râul Sava, pe teritoriul actual al Serbiei. Corpul neînsufleţit a fost transportat la posesiunea sa de la Nagyvazsony şi înmormântat în mănăstirea pe care a ctitorit-o. La Nagyvazsony (Ungaria), comitele de Timiş primise în dar o cetate şi moşia aferente, din partea regelui Matia Corvin. Acolo există acum un mic muzeu şi are loc un festival medieval anual numit Leany keres Kinizsi Pal udvaraban" - "La peţit în curtea lui Pavel Chinezu", într-o traducere aproximativă.

Legenda spune că, la sărbătoarea de după bătălia de pe Câmpul Pâinii (lângă Orăştie), din anul 1479, când au fost ucişi 30.000 de turci, Pavel Chinezu „a jucat un dans îndrăcit în faţa armatei învingătoare, ţinând în dinţi un turc mort, iar în mâini alţi doi”, conform istoricului italian Bonfinius, aflat în zonă după ce a fost tocmit de Matia Corvin pentru a scrie o istorie a Regatului Maghiar. De altfel, forţa neobişnuită cu care era înzestrat este menţionată în mai multe relatări din acea perioadă.

În vremea în care a fost comite de Timiş a adus linişte Banatului, câştigând mai multe bătălii împotriva turcilor şi nu a fost învins niciodată. Pavel Chinezul a reuşit şi să bage spaima în otomani, aceştia fiind îngroziţi de poveştile despre torturile cumplite la care prizonierii musulmani au fost supuşi în pivniţele castelului din Timişoara.

Chiar şi la sute de ani după moartea sa, legenda lui Pavel Chinezu a rămas întipărită în memoria colectivă. Eroul a dat numele echipei de fotbal Chinezul Timişoara, prima campioană a României unite după Primul Război Mondial, iar formaţia Phoenix i-a dedicat o piesă apărută în 1974, intitulată „Pavel Chinezu, leat 1479” şi inclusă în albumul „Mugure de fluier”. Mai recent, formaţia Noi din Banat a dedicat legendarului bănăţean piesa „Pavel Chinezul”.

Pentru omagierea unuia dintre cei mai importanţi apărători ai creştinătăţii de acum jumătate de mileniu, Liga Bănăţeană a amplasat un banner în faţa Castelului Huniade, acţiune care face parte dintr-o campanie de promovare a personalităţilor din Banat.

Citeşte şi:

Falsificarea istoriei prin omisiune: “Istoria Banatului nu a fost istoria României”

În 31 octombrie 1918, la Timişoara este proclamată Republica Bănăţeană. O pagină de istorie ignorată

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite