VIDEO Moment istoric. Renumitul pianist rus Andrei Ivanovitch a acceptat să cânte la Timişoara în memoria străbunicului său, Iosif Ivanovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timişoarei a reuşit să organizeze un concert cu renumitul muzician Andrei Ivanovitch, strănepotul lui Iosif Ivanovici (născut în Timişoara, în 1845).

După o căutare de mai mulţi ani, cei din Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei, l-au găsit pe Andrei Ivanovitch, nimeni altul decât strănepotul lui Iosif Ivanovici, unul din marile personalităţi care s-au născut în capitala Banatului. 

Pianistul Andrei Ivanovitch s-a născut la Bucureşti, în 1968, într-o familie de rusi şi sârbi. Numele de familie Ivanovici a obţinut o popularitate largă mulţumită străbunicului său Iosif Ivanovici care a compus cunoscutul vals „Valurile Dunării”.

Educaţia sa muzicală timpurie a început la vârstă de şase ani când a fost acceptat la liceul de muzică in Bucuresti. Un an mai târziu, cu  recomandarea celebrului pianist român Valentin Gheorghiu, Andrei a plecat în URSS, unde a învăţat la Conservatorul din Leningrad. 

Din în acest moment, viaţa lui a fost strâns legată de Rusia. 

Andrei Ivanovitch şi-a desăvârşit măiestria la Academia de Muzică din Moscova şi la cea din Karlsruhe. În anii de studii, a primit multe premii la concursuri naţionale şi internaţionale de pian pentru tineret. 

Andrei Ivanovitch a lansat 15 CD-uri de muzică de Mozart, Debussy, Mussorgsky, Prokofiev, Shchedrin, Rachmaninov, Grieg şi Chopin. Este Membru al Societăţii Chopin.  

Din anul 2015, el a intrat în Consiliul Societăţii Rachmaninov. 

Concertează şi predă cursuri de pian în întreaga lume, ca un adevărat navetist ce uneşte toate meridianele. Dar este legat sufleteşte de Conservatorul din Shanghai unde predă cursuri de măiestrie artistică.

A cântat cu Orchestra Naţională a Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Academică (Rusia), Orchestra Filarmonicii Baden-Baden, Orchestra Filarmonicii din Osaka etc.

Andrei Ivanovitch vine în premieră la Timişoara, oraşul în care s-a născut străbunicul său.  Concertul susţinut de el va avea loc la sala Capitol a Filarmonicii,  în data de 29 Noiembrie 2019, ora 19.

Imagine indisponibilă

Cine a fost Iosif Ivanovici

Iosif (Jovan) Ivanovici s-a născut la Timişoara (într-o familie de sârbi), în anul 1845 (în timpul imperiului Austriac). Cânta la flaut şi la clarinet, a fost dirijor de coruri, fanfare şi compozitor. A lăsat în urmă 350 de piese. A compus valsuri, polci, cadriluri, marşuri militare, piese pentru pian sau pentru voce, însă lucrarea de căpătâi avea să fie însă „Valurile Dunării”.  

În 1859, la 14 ani, Iosif Ivanovici a ajuns la Galaţi (în Principatul Moldovei), în trupa de copii a Regimentului 6 Infanterie. 

La Galaţi a luat lecţii de clarinet de la Alois Riedl, iar apoi va ajunge să studieze muzica la Iaşi, sub îndrumarea lui Emil Lehr. Revenint la Galaţi, ajunge în gradul de ofiţer şi va fi dirijor al mai multor formaţii de muzică militară.
 

Imagine indisponibilă

În anul 1900, ajunge inspector general al muzicii militare din România şi se stabileşte la Bucureşti. În 1902 avea să moară. Strănepotul său este renumitul pianist Andrei Ivanovici (născut la Bucureşti în 1968) – care a studiat Conservatorul din Leningrad, Academia Muzicală de la Moscova şi Colegiul Muzical din Karlsruhe. Actualmente trăieşte în Germania

Mai târziu va fi numit dirijor al mai multor formaţii de muzică militară. Trecerea spre clarinet a fost relativ uşoară, iar talentul său i-a determinat pe superiorii săi să-l îndrume să studieze muzica. Întors la Galaţi, a urcat în grad, ajungând ofiţer în cadrul regimentului.

Cariera desfăşurată în ansamblurile militare i-a încurajat şi interesul pentru compoziţie, Ivanovici abordând genuri diverse, de la muzică militară (marşuri, piese pentru fanfară) la muzică uşoară (dansuri, precum vals, cadril sau polcă). 

În lume, Iosif Ivanovici a fost cunoscut în special datorită valsului „Valurile Dunării”, compus în 1880.
 

“Valurile Dunării” a fost aleasă, din 116 compoziţii, pentru a fi imnul oficial al Expoziţiei Universale de la Paris din 1889, aceeaşi expoziţie care a marcat şi inaugurarea celebrului Turn Eiffel.
 

Alegerea valsului ”Valurile Dunării” să reprezinte Expoziţia Mondială de la Paris a făcut ca acestă să devină imediat cunoscut în întreaga lume, în mod special în Europa unde a devenit atât de celebru încât începuse adesea să fie atribuit în mod eronat lui Johann Strauss – fiul, un exponent al acelei perioade şi cel care compusese un alt vals celebru – „Dunărea albastră”.

Citeşte şi:

Povestea bănăţeanului care a compus imnul Expoziţiei Universale de la Paris din 1889, cântat şi la inaugurarea celebrului Turn Eiffel

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite