Timişoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Timişoara, la 100 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti. Momentul istoric de acum un secol a fost reconstituit în Piaţa Unirii

4
3 Aug 2019 12:52:16
Autor: Daniel Dancea
Colonelul Virgil Economu, întâmpinat de actori care joacă rolul oficialităţilor din urmă cu 100 de ani
Colonelul Virgil Economu, întâmpinat de actori care joacă rolul oficialităţilor din urmă cu 100 de ani

Timişoara sărbătoreşte sâmbătă, 3 august, 100 de ani de la momentul în care, ca urmare a Marii Uniri din Decembrie 1918, trupele române conduse de colenelul Virgil Economu au intrat în Timişoara marcând instaurarea administraţiei româneşti.

Momentul în care trupele române conduse de colonelul Virgil Economu au intrat în Timişoara la data de 3 august 1919 a fost reconstituit, sâmbătă, 3 august 2019, pe o ploaie torenţială, în Piaţa Unirii din oraş.  Militari în ţinută de epocă, dar şi actori ai Teatrului Naţional din Timişoara au dat viaţă personajelor din urmă cu 100 de ani: prefect Aurel Cosma, protopop Ioan Oprea, primar Josef Geml, vice-prefect Ferenczy, protopopul sârb Novacovici, reprezentantul şvabilor Karl Moller, reprezentantul maghiarilor Albert Marton. 

În ciuda vremii nefavorabile, în Piaţă au fost şi timişoreni care au vrut să marcheze momentul, un tânăr susţinând că „dacă militarii pot să stea în ploaie, pot să fac şi eu asta”. Reconstituirea momentului istoric din urmă cu 100 de ani a fost realizată în prezenţa primarului Timişoarei, Nicolae Robu, preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, prefectului Eva Andreaş, mitropolitului Banatului, Ioan Selejan, şi a altor oficialităţi. La Timişoara, pentru eveniment a venit şi preşedintele PNL Ludovic Orban.

Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis

Cu ocazia Zilei Timişoarei a transmis un mesaj şi preşedintele Klaus Iohannis, care a arătat că „Timişoara este locul de unde a izvorât libertatea de care românii se bucură în prezent”. „România este parte integrantă a proiectului unei Europe unite, ca spaţiu al securităţii, prosperităţii, justiţiei sociale şi coeziunii. Românii şi-au însuşit acest proiect pentru că vine în continuarea aspiraţiilor puse în operă de înaintaşii noştri. Timişoara este unul dintre locurile în care acest proiect are rădăcini puternice: oraşul în care s-a desăvârşit România acum 100 de ani este şi locul de unde a izvorât, prin jertfă, libertatea de care ne bucurăm astăzi. Acum un secol, prin forţa voinţei populare şi dăruirea pe câmpul de luptă, prin angajamentul politic al elitelor şi stăruinţa diplomaţilor, românii au arătat că sunt dispuşi să se jertfească pentru aspiraţiile lor legitime, dar şi că pot construi un stat modern, pe model occidental, o patrie a egalităţii în drepturi între toţi cetăţenii. Acesta este mesajul fundamental al actului de la 3 august 1919, pe care armata ţării şi administraţia publică a Timişoarei l-au primit de la înaintaşi, moştenirea pe care suntem datori să o onorăm şi să o transmitem, reîncărcată prin acţiunile noastre, generaţiilor următoare!”, a transmis Klaus Iohannis.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stefan din Nord
3.08.2019, 13:25:08

Cunosc pe cativa de pe acest forum care in aceasta zi arboreaza drapelul in berna in semn de doliu pentru ca au fost ocupati de mitici . Cred ei ca le era mai bine ca cetateni unguri de rangul doi sau sa fi avut soarta vlahilor din Timoc de astazi .

Adrian Foangǎ
3.08.2019, 13:30:42

Slugile din transilvania vor ramane slugi. Ei doar au schimbat stapanii...

+1 (1 vot)
Guenther Mann
4.08.2019, 14:34:17

Cred ei ca le era mai bine ca cetateni unguri de rangul doi cred ei, stiu ei

Guenther Mann
4.08.2019, 14:43:16

in ciuda vremii nefavorabile, în Piaţă au fost şi timişoreni niciodata nu am citit ceva mai penibil. voit penibil. daca se promulga independenta Banatului de imparatia miticilor nenorociti a pseudoromanilor aveai un milion de participanti cat ai clipi din ochi

Modifică Setările