Timişoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Momentul zero al introducerii dictaturii neocomuniste în România

6
16 Jan 2016 12:47:20
Autor: Stefan Both
FOTO Captură Youtube
FOTO Captură Youtube

Un fragment dintr-o emisiune TVR din 26 decembrie 1989 arată îngrijorarea noilor conducători cu privire la mitingul pe care încercau să-l convoace revoluţionarii care simţeau că revoluţia a fost furată.

Marius Mioc, cunoscutul cercetător al evenimentelor din perioada Revoluţie, a postat pe blogul său un fragment din emisiunea TVR din 26 decembrie 1989. 
 
Înregistrarea a fost pusă recent pe Youtube de către Alex Marin, colecţionar de materiale video despre revoluţie. În ea se poate observa îngrijorarea noilor conducători cu privire la mitingul pe care încercau să-l convoace unii revoluţionari care simţeau că revoluţia a fost furată. 
 
„Momentul zero al introducerii dictaturii neocomuniste în România. Partidul Democrat a organizat un miting interzis de CFSN. Toate problemele au început atunci!”, se arată în descrierea postării de pe Youtube.
 
Marius Mioc a mai relatat despre prima încercare de răsturnare a regimului Iliescu. 


 
Un eveniment în mare parte ignorat de istoriografia românească este încercarea de răsturnare a regimului Iliescu desfăşurată în 26 decembrie 1989, imediat după executarea cuplului Ceauşescu. În condiţiile luptei “antiteroriste” începută în seara de 22 decembrie 1989 a cârcoti împotriva noilor conducători părea deplasat, când televiziunea şi radioul anunţau primejdia iminentă de reîntoarcere la putere a lui Ceauşescu, care ar dispune de detaşamente loiale numărînd mii de luptători. 
 
Odată împuşcaţi soţii Ceauşescu nemulţumirile faţă de noua conducere, dar şi faţă de ciudăţeniile pretinsei lupte antiteroriste care fuseseră deja sesizate de unii participanţi direcţi la evenimente, au putut izbucni. În 26 decembrie 1989 un grup de revoluţionari au încercat organizarea unui miting în Piaţa Palatului cu scopul răsturnării de la putere a regimului Iliescu”, a scris Marius Mioc pe blogul său.
 
Mitingul nu s-a putut organiza pentru că s-a făcut apel prin radio şi TV că este o capcană gândită de “teroriştii” loiali lui Ceauşescu. Cert este că afirmaţia lui Iliescu, că CFSN şi persoana sa erau necontestate şi unanim recunoscute nu corespundeau cu adevărul istoric. În scurt timp au început protestele anti-Iliescu de la Timişoara, odată cu Proclamaţia redactată în capitala Banatului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Florin Brândușe
16.01.2016, 13:25:47

CINSTIT gândesc , practic înţelesam că Iliescu fuse în PCR un român renegat ,iar astfel ingner fiind fuse alungat în ţară ocupând diverse funcţii. Observaţia ce îmi permisem să transmit fuse pentru restricţionare registru ce încă prestează dezinformare. Gândul îmi releva dezinformare prin prisma faptului că acest om Iliescu nu avuse nici un motiv real să nu adopte în totalitate proclamaţia de la Timişoara, iar astfel spun că el fuse înconjurat de noile forumuri înfinţate ce practic votaseră proclamaţia fără punctul 8. Greşeala în care noi cetăţenii români ajungem să prestăm trai este aceaşi de prin 1970 când Pacepa practic întro trezire profesională plecase dintro servitute pentru nomenclatura ce confisca proprietăţi timp de aproape un secol , ajungând întro servitute ce protejează proprietăţi. Este alarmant cât de simplu putem toţi cetăţenii să ajungem trăind întro falsitate, urând practic tocmai acel 'good' realizat de către nişte oameni ce ştiuseră profesa pentru înfăptuire 'good'.....Puteţi continua astfel logica OARE CÂT ADEVĂR PRESTĂM VRÂND CUNOAŞTERE 'TRUE' ,IAR ASTFEL PUTÂND PROFESA PENTRU ÎNFĂPTUIRE 'GOOD'. Gândesc că astfel de întrebare transmisă către specialişti presetează ignorată de foarte multe secole.....

-1 (5 voturi)
Flaviu Stoica
16.01.2016, 15:10:36

Extrem de clar si coerent. Multumim din inima, Florin Brinduse...

+3 (5 voturi)
Stefanescu Marian
16.01.2016, 15:44:23

Așa zisa revoluție română a preluat puterea de la comuniștii staliniști și a predat-o neo-comuniștilor perestroikiști,care putere a condus România 25 de ani.Prin alegerea lui KWJ România poate reușește să scape din ghearele comunism-securismului.

+3 (3 voturi)
ThePornster.com
17.01.2016, 03:16:32

Prin alegerea lui KWJ, nu ca ar avea alternativa, si a lui Ciolos, vasalul UE, Romania se arunca mai adanc in ghiarele neo-bolsevicilor, de data asta nu de la Moscova, ci Bruxelles. Traiasca Uniunea Sovietelor Socialiste Europene. PS. Singura solutie viabila e Nationalismul. Uite unde a juns SUA de cand s-a dedat la socialism. A ajuns invadata de paraziti si cu un picior in criza. Dar UE tine cu orice mortis sa o intreaca in imbecilitate.

-1 (1 vot)
Ioan Ionescu
17.01.2016, 07:41:18

Liberalii, condusi, in 2012, de un aventurier iresponsabil, bolnav de dorinta de a ajunge presedintele tarii, s-a inhaitat cu mafiotii pesedisti, condusi de gasca tatalui-socru, si au aplicat 'conceptia 'Voiculescu-Grivco', de indepartare samavolnica, de la Cotroceni, a presedintelui Traian Basescu, si a PDL de la guvernare. Din oportunism de joasa speta, Iohannis s-a alaturat (s-a lasat manipulat) gastii puciste a USL - uniune formata de aventurierii Antonescu-Ponta. Fiind 'neamt de caracter, Iohannis isi mentine pozitia de adversitate fata de Traian Basescu, pozia exprimata prin acel 'punct si de la capat' - conceptie si text ce apartin lui Mihalache, pesedistul cu state vechi iliesciene, ajuns 'mana dreapta si creerul de serviciu al actualului presedinte. Faptul ca viata i-a indepartat de la putere pe cei doi netrebnici Antonescu si Ponta , este o pedeapsa mult prea mica, raportata la grozavia din 2012, prin care au pus in aplicare programul prestabilit de infractorul securist Felix - Voiculescu. Ponta si Antonescu ar trebui sa fie acum alaturi de seful lor - Felix -, pentru imensul rau pe care l-au facut tarii.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările