Timişoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Thy Veils din Timişoara, cea mai apreciată formaţie de ambiental din România, într-un concert de excepţie în Biserica Romano-Catolică din Elisabetin

0
28 Mar 2015 17:35:16
Autor: Stefan Both
Thy Veils în concert în Biserica Romano-Catolică din Elisabetin
Thy Veils în concert în Biserica Romano-Catolică din Elisabetin

Timişorenii de Thy Veils au lansat pe canalul Youtube înregistrarea excelentului concert susţinut anul trecut, în luna septembrie, în Biserica Romano-Catolică din Elisabetin.

Conceptul Thy Veils a fost pus în aplicare de muzicianul Daniel Dorobanţiu, în anul 1995, iniţial ca proiect de studio. A devenit unul din pionierii muzicii ambiental din România. Au ieşit pe piaţă patru albume şi un DVD, toate fiind la mare căutare peste hotare, în special în Japonia. Transformarea într-o trupă a avut loc în 2008, după ce Dani Dorobanţu se întoarce din Noua Zeelandă.
 
În 2010, Thy Veils scoate un nou album, de această dată inspirat de experianţa lui Dorobanţu din Japonia. Despre Thy Veils au scris renumite publicaţii precum New York Times sau The Guardian. În 2004, timişorenii au fost invitaţi să concerteze la renumitul festival Szeiget, de la Budapesta. 

În prezent Thy Veils este un ansamblu de artă sincretică, fuzionând muzica, video, grafică, ilustraţie, elemente textuale şi dans. Momentan prestaţiile live nu includ toate aceste elemente în proporţii cât de cât egale dar acest lucru va fi schimbat curând. Atât în partea sonică cât şi în cea vizuală există elemente şi abordări specifice artei experimentale însă acestea nu sunt dominante. De-a lungul timpului muzica Thy Veils a fost definită în cele mai variate moduri. Eu nu sunt preocupat de analiză şi încadrarea a ceea ce fac însa sunt atent şi curios când alţii o fac”, a declarat Dani Dorobanţu, într-un interviu pentru Citadinul.ro.

Concertul din septembrie 2014, din Biserica Romano-Catolică din Elisabetin, a fost unul din cele mai interesante apariţii în faţa publicului pentru Thy Veils. Sunetul mistic s-a îmbinat perfect cu partea vizuală, oferind un ambient plăcut şi relaxant celor prezenţi în biserică. 

„Muzica misterioasă, credinţa în farmecul discret şi puterea nebănuită a sunetului atins cu har”, a descris Mimo Obradov, cunoscut critic muzical, proiectul celor de la Thy Veils.  
 
Concertul a fost înregistrat şi a fost postat în luna februarie pe Youtube.
 
Pe lângă Daniel Dorobanţu (electronică), din formaţie mai fac parte Manuela Marchiş (voce), Ana Telea (chitară) şi Radu Pieloiu (tobe şi percuţie). 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările