Timişoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Timişorenii de la Sebastian Spanache Trio, în faţa unei premiere naţionale: concert pe Podul de Fier, cu căştile pe urechi

0
19 Apr 2014 14:40:10
Autor: Stefan Both
Radu Pieloiu, Csaba Sánta şi Sebastian Spanache
Radu Pieloiu, Csaba Sánta şi Sebastian Spanache

Sebastian Spanache Trio va lansa albumul “A pasha’s abstinence”, în cadrul unui concert inedit care va avea loc pe Podul de Fier din Timişoara.

Sebastian Spanache Trio este o trupă de jazz din noua generaţie care şi-au croit un drum propriu pe acest tărâm muzical elitist pentru România. Pianistul Sebastian Spanache, contabasistul Csaba Sánta şi percuţionistul Radu Pieloiu, trei “liberi cugetători” au format acest proiect în 2011, după ce iniţial ai activat în trupa Expanding Time Colours. 
 
“Cu suntem mai mulţi în trupă cu atât este mai greu. Devine din ce în ce mai complicat. Aşa am ajuns să fim acum doar trei. Şi este cea mai bună formulă pentru noi”, spune Sebastian Spanache. 
 
Primul mare concert la care au participat a fost chiar ediţia de debut a fesivalului JazzTM, din 2013. A urmat Arcub Open Air, de la Bucureşti, apoi câştigarea Marelui Premiu în cadrul festivalului concurs “Johnny Răducanu”. Acum au deja o colecţie de peste 50 de concerte, în cluburi de jazz ori la festivaluri de profil. 
 
Specialişti au dat verdictul asupra liniei muzicale a celor de la Sebastian Spanache Trio: “Împreună formează un grup cu o abordare nouă asupra muzicii, bazată pe improvizaţie, ce invită publicul să împărtăşească călătoria lor spre viitorul muzical al genului”. Aşa suna prezentarea trupei pentru festivalul JazzTM.
 
În turneu prin Europa
 
Partea interesantă este că Sebastian Spanache Trio se promovează şi în Europa. Anul trecut au avut deja un turneu care a curpins oraşe precum Budapesta, Belgrad, Bratislava, Wroclaw şi Cracovia. 
 
“A fost un turneu foarte fain. Noi ne-am ocupat de tot. Am luat legătura cu patronii cluburilor de jazz online, am corespondat pe e-mail. Şi aşa am ajuns să cântăm în Ungaria, Serbia, Polonia sau Slovacia”, afirmă Radu Pieloiu.
 
“În Polonia a fost un public foarte mişto. La Cracovia am cântat două seri la rând. La Bratislava a fost un club mai micuţ, la belgrad am cântat într-un loc fain, underground, la ultimul nivel al unui bloc de 12 etaje. Era o terasă pe acoperiş de unde se vedea Belgradul. La Budapesta am cântat pe vapor, pe Dunăre, care se numeşte A38”, a completat Csaba Sánta. 

 
Partea haioasă a turneului central-European a fost că în drum spre Bratislava, capitala Slovaciei, timişorenii au rămas în “pana prostului”. 
 
“Am plecat în turneu cu maşină care avea o remorcă, pentru instrumente. La un moment dat am rămas fără motorină. Csaba şi inginerul nostru de sunet, Mihai Neagoe, s-au dus pe jos, peste câmp, să caute o benzinărie. Noroc că primul oraş nu a fost prea departe”, a povestit Sebastian Spanache.
 
Muzicienii au dormit la hosteluri, la hoteluri de două sau trei stele sau în apartamente oferite de patronii cluburilor. “La Bratislava am dormit acasă la patronul clubului”, a completat Radu Pieloiu.
 
Lansare albumului pe “silent”
 
După nici un an de la primul album, intitulat “Humanized”, Sebastian Spanache Trio pregăteşte lansarea unui nou material discografic. În 25 aprilie va fi prezentat cel de-al doilea album oficial: “A Pasha’s Abstinence”, în cadrul unui proiect unic în România.
 
Lansarea va avea loc în cadrul unui concert inedit care va avea loc pe Podul de Fier din Timişoara. La acest eveniment vor fi vândute doar 100 de bilete, la care se adaugă invitaţii artiştilor.
 
“Nu s-a mai făcut aşa ceva la noi. Dincolo am mai văzut. Spectatorii vor avea la dispoziţie căşti cu wireless. Concertul live va fi amplificat cu sistem <silent>, pe pincipiul <silent disco>”, a mai spus Sebastian Spanache.

 
Iniţial concertul ar fi trebui să aibă loc pe Bastionul Terezia, însă muzicienii nu au primit aprobările din partea autorităţilor. Aşa se face că au ales un alt loc inedit, podul metalic peste Bega, care face legătura între străzile Ady Endre şi Andrei Mureşanu. 
 
Concertul va avea loc în data de 25 aprilie, de la ora 20 fix. Intrarea spectatorilor va fi permisă de la ora 19.45. Preţul unui bilet este 30 de lei, respective 50 de lei cu CD inclus.
 
Încălzire cu două concerte în Ungaria
 
Concertul va fi filmat şi va deveni primul DVD al grupului, care va fi disponibil ulterior în regim gratuit, pe suport fizic şi pe pagina oficială a artiştilor. 
 
La eveniment va participa şi un cvartet de coarde compus din: Cătălina Trincă – vioara, Otilia Mariţa – vioara, Iuliana Birtea– violă şi Lidia Cosmin – violoncel. 
 
Înainte de lasanarea de la Timişoara a albumului “A Pasha’s Abstinence”, Sebastian Spanache Trio va susţine două concerte interesante: pe 23 aprilie la Budapesta, în clubul Fat Mo's, iar pe 24 aprilie la Szeged, în Jazz Kocsma. 
Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările