VIDEO Vânătorul de hoţi: românul care luptă pe Facebook împotriva ciorditorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Brâncovan FOTO Adrian Panduru
Cristian Brâncovan FOTO Adrian Panduru

Timişoreanul Cristi Brâncovan a declanşat, pe cont propriu, un război împotriva bandelor de hoţi din buzunare care acţionează în special pe mijloacele de transport în comun. El îi prezintă pe infractori pe Facebook, încurajând oamenii să îi reclame la Poliţie dacă e cazul.

Cristi Brâncovan (35 de ani) este inginer, fost şef de galerie al echipei de fotbal Poli Timişoara. În ultima perioadă, s-a implicat într-un proiect personal care îi vizează pe hoţii de buzunare din oraş. Bărbatul le documentează poveştile, îi prezintă pe Facebook cu poze, le atrage atenţia timişorenilor să se ferească de ei.

„Doar Poliţia nu se întâlneşte cu hoţii din buzunare. Profitând de vremea bună, stând la o bere pe o terasă din Calea Şagului, am observat trei bărbaţi şi trei femei, împărţindu-şi banii dintr-un portofel proaspăt prădat. Cum au făcut asta timp de aproximativ trei minute, am apucat să îmi dau seama că e vorba de celebra reţea de hoţi şi tâlhari care acţionează în mijloacele de transport în comun şi am reuşit să-i filmez, destul de clar, pe unii dintre ei, în timp ce se îndreptau spre următorul autobuz, în căutare de noi victime“, acesta este mesajul care însoţeşte un filmuleţ postat de Cristian Brâncovan pe Facebook, în luna aprilie a acestui an.

Filmuleţul a devenit viral, iar în prezent are peste 327.000 de vizualizări. Odată cu „viralizarea“ filmuleţului, Cristian Brâncovan a început să primească mesaje de la cei care au fost prădaţi de hoţii de pe mijloacele de transport în comun. „Am văzut foarte multe semnale date de către oameni obişnuiţi sau chiar personalităţi publice, ca fostul prefect Ovidiu Drăgănescu, care susţinea că tatăl său a fost furat de vreo 10 ori“, povesteşte Brâncovan.

„Nu faceţi pe eorii, dar nu fiţi indiferenţi”

Încurajat de succesul pe care l-a avut filmuleţul postat pe Facebook, Cristian Brâncovan a organizat în scurt timp o acţiune: s-a dus cu o portavoce în Piaţa 700, cea mai aglomerată staţie a Regiei Autonome de Transport Timişoara (RATT), cunoscută ca un fief al hoţilor de buzunare, şi i-a atenţionat pe oameni că riscă să fie furaţi. „Am să vă rog să aveţi grijă. Din păcate, autorităţile locale nu ne sprijină. Încercaţi să fiţi solidari şi cu alţi timişoreni care sunt păgubiţi. Nu faceţi pe eroii, dar nu rămâneţi indiferenţi. Vă rog să căutaţi să faceţi presiunile pe autorităţile de ordine publică să îşi facă datoria. Nu este normal să ne facem dreptate singuri, cu bâta. Doar Poliţia nu vede aceşti hoţi şi tâlhari. Pentru că umblă în grupuri, este foarte dificil să faceţi dreptate“, le-a transmis Brâncovan timişorenilor din Piaţa 700. După 10 zile, tânărul, şi-a luat portavocea şi a protestat în faţa Poliţiei Timiş. A fost amendat cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi sfătuit să obţină autorizaţie pentru un viitor protest.

Portretele hoţilor de buzunare

În paralel cu protestele publice, Cristian Brâncovan a început să adune informaţii despre hoţii de buzunare cunoscuţi pe mijloacele de transport în comun. „Nu e mare lucru. M-am interesat despre situaţia lor, să văd din ce mediu familial provin, ce îi determină să facă toate astea, ce au făcut în trecut, ce condamnări au mai avut, să văd cât de uşor îşi găsesc noi complici în toată treaba asta. În mare, pe o parte din ei îi cunosc suficient de bine“, a declarat Brâncovan pentru „Adevărul“. 

Timişoreanul a mai descoperit că sunt bande de hoţi care, chiar dacă nu au legătură între ele, se coalizează la nevoie. Inclusiv cu ajutorul unor oameni ai legii, dar şi cu informaţii primite de la cunoscuţi, timişoreanul a reuşit să adune suficiente date încât să poată posta pe Facebook fotografiile hoţilor, cu nume, prenume şi chiar condamnări pe care le au la activ, uneori chiar zonele în care acţionează şi modul de operare.

Pozele postate pe Facebook de hoţi, uneori chiar cu prada, l-au ajutat pe tânăr. „Hoţii nu ar fi suficient de hoţi dacă nu s-ar şi lăuda. Dacă ei au făcut un furt ca lumea, pun pozele pe internet. Dacă te uiţi pe pagina mea, o să vezi două femei, hoaţe din buzunare, Rus Maria şi Mailat Claudia Florina, Fekete acum, după divorţ. După ce au dat «un tun», au pus o poză cu câteva mii de euro pe care îi afişează pe Facebook“, a mai spus Cristian Brâncovan.



FOTO Facebook/ Cristi Brâncovan

Hoate FOTO Cristian Brancovan

Unii dintre hoţi, susţine tânărul justiţiar, acţionează în familie. „Spre exemplu, există Schneider Ramona, Covaci Adriana, Covaci Pamela. Toate sunt surori. Dintre ăia din Vinga, şefa lor e mama Fercovici, apoi ar mai fi fiul său, Fercovici Ciprian, noră-sa, Iorga Paula, Fercovici Remus. Acolo absolut toată familia îşi aduce contribuţia“, a declarat Brâncovan. Potrivit timişoreanului, unele informaţii au venit chiar de la poliţişti ai căror membri ai familiei au căzut pradă hoţilor.

De ce rămân hoţii liberi

În demersul său, Cristian Brâncovan a studiat şi legislaţia şi spune că a identificat cauzele pentru care se ajunge ca hoţii de buzunare să îşi facă de cap pe străzi. Potrivit timişoreanului, 99 la sută din victimele hoţilor de buzunare nu au probe sau martori şi se resemnează cu faptul că sunt păgubiţi. În cazul în care se ajunge, totuşi, la depunerea unor plângeri, acestea ajung să fie retrase din cauza lipsei de protecţie a victimelor şi a martorilor, mai spune bărbatul. 

„Chiar dacă în teorie e foarte bine reglementat cum se poate proteja un martor sau o victimă, prin Noul Cod de Procedură, oricine are calitatea de suspect are acces liber la dosarul lui, putând să consulte şi datele despre victime sau martori. Prin intermediul avocatului, îşi iau adresele şi, dacă există probe sau martori, sub pretextul medierii, avocatul se duce şi abordează victima acasă. Oamenii, neştiind că suspecţii au acces la datele lor, se sperie şi au impresia că şi Poliţia e complice. Uneori e justificată impresia aceasta, dar uneori hoţii supralicitează, le spune avocatul că le restituie banii, poate chiar mai mult. Complicii, ceilalţi membrii ai grupului, pun presiune pe victimă, care îşi retrage plângerea“, a explicat Brâncovan, potrivit căruia o soluţie ar fi ca martorii şi victimele să primească identitate protejată.  

Brâncovan mai spune că, din punctul lui de vedere, RATT ar trebui să răspundă pentru furturile comise pe mijloacele de transport în comun. „Dacă organizez un serviciu public, dacă nu pot să răspund pentru siguranţa serviciului respectiv, răspund. Dacă e vorba de Primărie, nimeni nu trage pe nimeni la răspundere. Ei tot timpul zic că şi în altă parte se fură. Pe mine nu mă încălzeşte nimic. Noi, dacă ne-am propune şi dacă toată lumea şi-ar face treaba, am putea. Se poate trimite oricând personal auxiliar din Poliţie, din Poliţia Locală, din Primărie, oameni care să nu fie cunoscuţi. Se plasează o victimă cu un portofel cu bani şi un martor într-o staţie bine cunoscută. Dacă vrei să îi găseşti, ştii la ce oră şi pe ce trasee. Li se dă victimei şi martorului identitate protejată şi îi prinzi“, a mai spus Cristian Brâncovan, adăugând că i-a confruntat pe hoţi de mai multe ori faţă în faţă. „Nu e tocmai comod, dar e dureros să trăieşti într-un oraş în care avem atâtea mii de oameni care ar trebui să te protejeze pe tine, nu să ajungi tu să îţi faci dreptate sau să le faci tu munca lor“, a încheiat timişoreanul.



 

Demersurile lui Cristian Brâncovan nu au rămas fără ecou. În urmă cu două săptămâni, la sediul Poliţiei Locale a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanţii RATT, ai Jandarmeriei, ai Poliţiei Municipale, dar şi şefii secţiilor de Poliţie din Timişoara. „În urma dezbaterilor s-a stabilit organizarea de acţiuni comune, punctuale, acordarea de sprijin reprezentanţilor RATT ori de câte ori se solicită şi situaţia o impune şi evident necesitatea colaborării atât pe linia prevenirii, cât şi a surprinderii persoanelor care atentează la bunurile cetăţenilor în mijloacele de transport în comun. Astfel de întâlniri vor fi organizate periodic pentru eliminarea oricăror disfuncţionalităţi care pot apărea în teren şi pentru analizarea rezultatelor colaborării dintre instituţii“, a comunicat Poliţia Locală după întâlnire.

Politisti FOTO Politia Locala
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite