Timişoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Vocea fabuloasă a noului primar al Timişoarei. Dominic Fritz îl bate pe Nicolae Robu şi la cântat

6
28 Sep 2020 11:43:52
Autor: Stefan Both
Dominic Fritz, primarul Timişoarei
Dominic Fritz, primarul Timişoarei

Dominic Samuel Fritz a pus pe picioare proiectul Timişoara Gospel Project. Exigentul dirijor strângea în jurul lui peste o sută de timişoreni şi-i pregătea pentru un concert.

Nicolae Robu, fostul primar al Timişoarei, s-a făcut remarcat şi pentru pasiunea sa pentru muzică. Liberalul era îndrăgostit de chitară, compunea şi cânta, ocazional. Dominic Fritz, noul primar al oraşului de pe Bega, este însă din altă ligă. Una profesionistă... 

Dominic Fritz a ajuns pentru prima dată în România în 2003, la o casă de copii din Timişoara, a Federaţiei Caritas, ca voluntar al organizaţiei „Jesuit European Volunteers“. Era absolvent al unui liceu catolic iezuit din Germania. A lucrat ca educator pentru copii între 9 şi 12 ani. A fost o experinţă care mi-a schimbat viaţa. Este incredibil cât de mult se pot schimba copiii dacă le dăruieşti afecţiune fără niciun interes. În acel an, m-am îndrăgostit de Timişoara“, spunea Dominic. 

Perioada pentru care a venit în România era de un an şi, pentru că dorea să lase ceva în urma lui, s-a gândit să încerce o aventură muzicală inedită. S-a bazat pe oameni obişnuiţi, dar cu muzica în sânge şi cu puţină nebunie. Ceea ce a ieşit se numeşte Timişoara Gospel Project. Este un cor de gospel care renaşte în fiecare an ca printr-o vrajă. Bagheta îi aparţine lui Dominic. De atunci, vene la Timişoara an de an pentru spectacolele corului pe care l-a creat.

Timişoara Gospel Project a început în 2004 sub forma unui workshop. Având experienţa corului din liceu, Dominic Fritz s-a gândit să creeze la Timişoara un cor de gospel alcătuit din copiii instituţionalizaţi. La început, a fost dezamăgit că nu a putut să strângă mai mult de zece persoane, iar concertul s-a ţinut în biserica catolică din cartierul Elisabetin. 

„Îmi amintesc şi acum cum au venit oamenii. Ne-am dat întâlnire la repetiţii la ora 10.00. Eu, ca de obicei, eram punctual. Însă, la ora aceea au venit doar trei. Peste o jumătate de oră au mai apărut doi. De abia pe la ora 11 şi ceva au venit mai mulţi, dar nu toţi. Unii s-au scuzat din diferite motive că nu pot ajunge. A fost un mic şoc cultural pentru mine. La început, am fost temător, dar concertul a ieşit foarte bine. Atunci s-a născut Timişoara Gospel Project şi am zis că voi reveni în fiecare an pentru un concert“, a mai declarat Dominic, într-un interviu pentru Adevărul.

Pentru primul concert a venit cu pianul de acasă. Pentru că spectacolul a fost un succes, germanul a decis ca şi anul următor să revină şi să facă unul şi mai bun. „A doua oară a ieşit şi mai bine. Totul avea să se dezvolte foarte rapid, nici măcar eu nu mă aşteptam la început să ajungem aici“, continuă Dominic.

Corul a crescut în fiecare an, iar în 2008, Dominic Fritz a decis să mute concertul în Domul Catolic din Piaţa Unirii. La concertul din 2010, corul de gospel creat de Dominic Fritz a înregistrat un succes fulminant, spectatorii stând şi pe jos. Echipa lui Dominic Fritz a decis că e timpul să se mute într-un loc mai mare, astfel că, în 2011, concertul Timişoara Gospel Project a avut loc la Biserica Millenium, cea mai mare biserică catolică din judeţul Timiş.

În 2012, Timişoara Gospel Project a ieşit pentru prima dată din biserici şi s-a mutat într-o sală de spectacole, la Sala Capitol din Timişoara.



Dominic reuşeşte să strângă în jurul lui o mână de oameni din toate păturile sociale, de toate vârstele şi confesiunile, cei mai mulţi fără să aibă de-a face cu muzica, iar după o săptămână de repetiţii, să fie în stare să dea un concert profesionist.

„Contează atitudinea de respect şi egalitatea dintre oameni, dincolo de toate diferenţele, pentru că nu contează dacă eşti tânăr sau bătrân sau dacă eşti bulgar, sârb, german, român sau maghiar. Timişoara Gospel Project este un amestec de factori muzicali, umani şi spirituali, care atrage oameni“, afirmă Dominic. 

Alături de Timişoara Gospel Project au venit şi instrumentişti profesionişti, din diferite trupe rock din Timişoara, care, o dată pe an, îşi rup din timpul şi programul lor pentru a cânta cu Dominic şi corul de gospel. 

Asociaţia Culturală Timişoara Gospel Project a fost pusă pe picioare de Dominic Fritz în 2013 cu gândul să poată susţine candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală a Europei.
 

Citiţi povestea Timişoara Gospel Project, pusă pe picioare de Dominic Fritz

Vă main recomandăm:

Dominic Fritz, primarul german al Timişoarei: Un oraş european a ales un primar european

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Coco Cocos
28.09.2020, 11:49:28

asta da, primar...la ce e in timisoara, cantaret va trebuia...

-6 (14 voturi)
Ionel Niculaie
28.09.2020, 16:42:32

După ce-ai spus o viața-ntreaga “sa trăiți” e greu sa digera așa ceva, este?

+4 (4 voturi)
Iosif66
28.09.2020, 12:05:23

Este treaba timisorenilor,trebuia sa ne spui inainte de alegeri cu cine sa votam,asteptam sugestiile tale peste patru ani.

+4 (6 voturi)
Beta Alfa
28.09.2020, 12:40:26

Deci sa intelegem ca timisorenii vor juca cum li se va canta :-)

-8 (12 voturi)
Pop Max
28.09.2020, 15:49:07

Atîta l-ați ridicat în slăvi pe acest Fritz încît mai are puțin și vindecă oamenii prin simpla atingere. Hai să-l vedem la treabă, că la propagandă a demonstrat că e cel mai bun.

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările