VIDEO WC-ul din fundul autostrăzii. Oamenii îşi fac nevoile pe marginea drumului, pentru că toaleta este închisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Dani Dancea
FOTO Dani Dancea

Parcările de la km 481+625, de pe autostrada A1, tronsonul Timişoara – Lugoj (zona Recaş), sunt pe punctul de a deveni un focar de infecţie după ce toaletele au fost închise, iar oamenii se „uşurează” pe unde apucă. Decizia de închidere a toaletelor a fost luată la începutul lunii, după ce contractul cu firma care a asigurat curăţenia a expirat, iar un nou contract nu a putut fi încheiat din cauza contestaţiilor la licitaţie.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara a anunţat la începutul acestei luni, printr-un comunicat de presă, că toaletele de pe ambele sensuri din parcarea din zona Recaş se închid ca urmare a expirării contractului cu firma care asigura curăţenia. Prin acelaşi comunicat, oficialii DRDP Timişoara anunţau că pe sectorul Cunţa – Nădlac rămân deschise cinci toalete, la Pianu, Traian Vuia, Topolovăţu Mare, Pecica şi Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II.

Comunicatul de închidere a toaletei din zona Recaş nu a fost însoţit şi de semnalizarea corespunzătoare pe autostradă, astfel că mulţi şoferi aflaţi în tranzit au intrat în parcarea de la Recaş pentru a merge la toaletă. Au găsit, însă, o uşă închisă cu mesajul bilingv (română - engleză): „Ne cerem scuze, toaleta este închisă. Vă rugăm utilizaţi toaletele ecologice de lângă staţiile de carburanţi de la km 500 + 586”. „Vă rog anunţaţi dinainte, să nu oprim degeaba. Mulţam”, a fost mesajul completat cu pixul de un cetăţean.

Confruntaţi cu toaleta închisă, unii dintre cei aflaţi în tranzit au rezistat până la parcarea următoare, acolo unde toaleta este deschisă. Mulţi s-au „eliberat”, însă, pe unde au apucat. În lipsa toaletei unii şi-au făcut nevoile chiar în parcare. De asemenea, un şanţ de scurgere a apei pluviale din spatele parcării a fost transformat într-un wc în aer liber, urmele celor care „au marcat teritoriul” fiind vizibile. Aşa s-a ajuns ca parcarea de pe ambele sensuri din zona Recaş să fie la un pas de transformarea într-un focar de infecţie.

„Punem copiii jos să facă pişi”

„E strigător la cer. O să ne grăbim să ajungem la Timişoara”, au spus doi tineri studenţi care mergeau din Caraş – Severin, la Timişoara. Un domn, însoţit de un bătrân care avea neapărată nevoie la toaletă, pur şi simplu nu a crezut că toaleta de pe autostradă este închisă. „Ne descurcăm. Pe marginea drumului, ca românul”, a spus bărbatul după ce s-a convins că toaleta este închisă. Un domn, venit din Germania, a oprit în parcarea de la Recaş pentru a se odihni şi a merge la toaletă. „Uitaţi-vă şi vedeţi cel mai bine unde îşi fac nevoile. Oamenii au necesităţi”, a spus bărbatul care în tot drumul său nu a mai întâlnit nicio toaletă închisă. O doamnă venită din Austria s-a grăbit la toaletă, dar s-a lovit de uşa închisă şi de afişul cu scuze. „Avem copii. Vin din Austria şi nu au unde să se pişe. Punem copiii jos să facă pişi”, a spus femeia. În acest timp, un bărbat s-a refugiat în şanţul din spatele autostrăzii.

WC-ul din fundul autostrăzii A1

Contract pe durată nedeterminată cu mizeria de pe autostradă

Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, Horaţiu Simion, susţine că nemulţumirile celor care se plâng că închiderea toaletelor nu este anunţată corespunzător nu sunt justificate. „Am dat comunicate de presă, am anunţat. Pe indicatorul rutier, la 2.000, 3.000 de metri este menţionat că toaleta este închisă. Este pus un X peste serviciul de toaletă”, a spus Horaţiu Simion. Acesta a mai spus că Direcţia reuşeşte să cureţe toaletele de le Topolovăţu Mare şi Traian Vuia cu personal propriu, dar pentru parcarea de la Recaş are personal doar cât să treacă prin zonă la 2-3 zile şi să adune gunoaiele şi mizeria făcută în parcare.

În privinţa rezolvării problemei cu toaletele, Horaţiu Simion nu a putut oferi un termen până la care toaletele să fie deschise. „Îmi este foarte greu să spun atâta timp cât legea achiziţiilor publice permite cinci contestaţii. Volumul şi valoarea acestor servicii depăşesc pragul achiziţiei directe şi e nevoie de licitaţie. O soluţie demnă de luat în considerare este ca pentru serviciile care ţin de siguranţă sau sănătate publică să se poată face o achiziţie directă având în vedere consecinţele dezastruoase care pot fi generate de lipsa acestui serviciu”, a mai declarat Horaţiu Simion. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite