VIDEO Ziua în care Traian Vuia a intrat în istoria aviaţiei mondiale. Cine mai are grijă de mormântul marelui inventator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Vuia şi "Liliacul" cu care a realizat primul zbor cu un aparat autopropulsat
Traian Vuia şi "Liliacul" cu care a realizat primul zbor cu un aparat autopropulsat

Astăzi se împlinesc 112 ani de la momentul în care care românul Traian Vuia avea să intre în istoria aviaţiei mondiale prin realizarea primului zbor cu un aparat de zbor autopropulsat.

Bănăţeanul Traian Vuia, născut în 17 august 1872, în satul care astăzi îi poartă numele (fost Bujoru), este un simbol al aviaţiei mondiale, după ce a realizat în 18 martie 1906, la Paris, primul zbor autopropulsat, cu un aparat mai greu decât aerul. Cu planuri şi idei revoluţionare, Traian Vuia s-a confruntat în permanenţă cu lipsa fondurilor care să îl ajute să dea viaţă proiectelor sale vizionare. Aşa a ajuns la Paris, unde visul său a devenit realitate, iar în 18 martie 1906, lângă Paris, aparatul Vuia I (supranumit Liliacul) a zburat pentru prima dată.

După o acceleraţie pe o distanţă de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălţime de aproape un metru, pe o distanţă de 12 metri. A fost un zbor istoric, Traian Vuia fiind primul om care a zburat cu un un  aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie şi aterizare. Au urmat apoi noi succese ale lui Traian Vuia, realizările sale fiind cunoscute şi recunoscute, multe instituţii purtând astăzi numele marelui aviator.

Cel mai mare aeroport din Vestul ţării, Aeroportul Internaţional Timişoara îi poartă numele lui Traian Vuia, iar la 112 ani de la zborul cu care Vuia a intrat în istorie, reprezentanţii aeroportului marchează momentul printr-o expoziţie dedicată activităţii inventatorului. Astfel, în zona de plecări interne a fost amplasată o expoziţie dedicată realizării lui Vuia. Expoziţia, realizată cu ajutorul Muzeului Naţional al Banatului, va rămâne în aerogară pentru mai multe zile.

„Este important pentru noi să marcăm acest eveniment deoarece suntem legaţi spiritual şi cultural de acest mare inventator bănăţean. Aeroportul din Timişoara poartă numele lui Traian Vuia, deoarece el este parte din istoria noastră, este mândria Banatului şi dorim ca pasagerii care trec prin aerogară să înţeleagă importanţa acestui moment în istoria aviaţiei”, a declarat directorul Aeroportului, Dan Idolu.

Traian Vuia, înmormântat în Cimitirul Bellu

Decedat în 3 sptembrie 1950, Traian Vuia a fost înmormântat în Cimitirul Bellu din Bucureşti, la slujba de înmormântare participând şi Petru Groza, care era premier al României la vremea respectivă şi prieten apropiat al lui Groza. Mărioara Manzur, o strănepoată a lui Vuia, a declarat că la înmormântarea lui Traian Vuia rudele din Banat nu au participat, nefiind anunţate de primar, chiar dacă Petru Groza a cerut primăriei să anunţe rudele. „Primarul de aici, era un prost, un beţivan, un vai de capul lui. Nu a anunţat pe nimeni dintre ai noştri. A fost înmormântat ca un câine, ca şi cum nu ar avea pe nimeni”, a spus urmaşa lui Vuia. Mărioara Manzur a mai povestit că la scurt timp după moartea lui Vuia, Petru Groza a venit personal în comuna natală a lui Traian Vuia pentru a vedea dacă într-adevăr omul de ştiinţă chiar nu are niciun aparţinător.

Fostul primar al comunei Traian Vuia, Iosif Barboni, a vrut la un moment dat chiar să îl deshumeze pe Traian Vuia pentru a-i muta rămăşiţele în localitatea natală. Fost diplomat şi om de ştiinţă , Radu Homescu, singurul care mai are grijă de mormântul lui Traian Vuia, s-a opus vehement dezhumării lui Vuia, susţinând că asta ar fi o blasfemie.

Radu Homescu susţine că dacă şi-ar fi dorit să fie înmormântat în localitatea natală, Traian Vuia ar fi cerut acest lucru prin testament„Credeţi că în relaţii atât de apropiate cu prim-ministrul de la vremea respectivă nu ar fi cerut să fie înmormântat acolo?  Traian Vuia a venit în deplină cunoştinţă de cauză în ţară. Era bolnav, dar era raţional şi limpede, în depline facultăţi mintale. Dacă el şi-ar fi dorit să fie înmormntat în localitatea lui de naştere, putea solicita acest lucru. La înmormântarea lui, la care s-a făcut slujbă religioasă, a fost chiar Petru Groza, premierul României. Rudele lui, nu. Nu îmi închipui că Traian Vuia nu ar fi cerut să fie înmormântat la locul naşterii lui dacă şi-ar fi dorit”, a declarat Radu Homescu, în 2015, pentru „Adevărul”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite