Virusul SARS-CoV-2 a suferit mutaţii importante. „Se asociază cu o infecţiozitate mărită şi cu o încărcătură virală mai mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO News.ro
FOTO News.ro

Instabilitatea genetică a virusului SARS-CoV-2 a dus la mai multe mutaţii, dintre care una este semnificativă, dar nu afectează dezvoltarea vaccinurilor, transmit specialiştii de la OncoGen din Timişoara.

La începutul lunii august, prestigioasa revista Cell a publicat un articol care arată că virusul SARS-CoV-2 a suferit mai multe mutaţii, dintre care una semnificativă, în regiunea Spike. Varianta iniţială a virusului denumită Wuhan D-614 a fost înlocuită de varianta G-614, susţin specialiştii de la OncoGen, care lucrează la elaborarea vaccinului românesc împotriva SARS-CoV-2.

“Această mutaţie se asociază cu o infecţiozitate mărită şi cu o încărcătură virală mai mare, ceea ce ar putea sugera o creştere a agresivităţii virusului.
 

Mutaţia tulpinii originale Wuhan D-614 a avut loc într-un timp foarte scurt, mai exact în cursul lunii aprilie, iar cele două tulpini ale virusului coexistă în momentul de faţă în diverse ţări şi în diverse proporţii, tendinţa fiind însă clară: de înlocuire a tulpinii iniţiale.
 

În Europa şi SUA tulpina nouă, G-614, a înlocuit aproape în totalitate varianta iniţială Wuhan D-614”, transmite Virgil Păunescu, şeful centrului de cercetare OncoGen.
 

În prezent au fost făcute publice 75.000 de genomuri virale SARS-CoV-2, dintre care 112 au fost realizate în România. Analiza mutaţiilor secvenţelor din România a identificat 25 de mutaţii de aminoacizi în 19 poziţii distincte. Aceste mutaţii arată că în ţara noastră circulă varianta G-614, nou-venită, probabil, din Italia sau Spania.

Imagine indisponibilă


 

Institutul Cantacuzino din Bucureşti a publicat în data de 7 iulie 2020 un articol în care sunt prezentate alte 18 secvenţe de coronavirus care au suferit mutaţii, acestea de asemenea, aparţinând noii variante a virusului.
 

“Noua variantă produce o încărcătură virală mai mare la pacienţii infectaţi, lucru care ridică semne de întrebare privind posibila creştere a contagiozităţii şi gravităţii bolii.
 

Colectivul de Bioinformatică al Centrului OncoGen, Timişoara, analizând mutaţiile din România, a constatat că virusul are o afinitate de legare mai mare cu receptorul ACE2 de pe celule umane, ceea ce conferă noii variante de virus un avantaj infecţios faţă de tulpina iniţială (infectează mai uşor şi mai rapid celule ţintă)”, mai spune Virgil Păunescu, şeful.

Datele complete ale cercetărilor în acest sens, făcute de colectivul de Bioinformatică al Centrului OncoGen, urmează să fie publicate.
 

“Este important de menţionat că aceste mutaţii nu afectează deocamdată vaccinurile în dezvoltare”, a concluzionat Păunescu.


Citeşte şi:


Etapă nouă în elaborarea vaccinului românesc împotriva virusului SARS- CoV-2. Urmează să fie testat pe animale şi apoi oameni

Cercetătorul care lucrează la vaccinul contra Covid i-a înfuriat pe medici după ce a spus că tratamentul pe care îl aplică România este apă de ploaie

Vaccinul dezvoltat la Timişoara împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi administrat intranazal. OncoGen a semnat acordul cu Institutul Contacuzino

Medicul român care lucrează la vaccinul contra SARS-2: „Va apărea un tratament înainte de a se imuniza populaţia“

Institutul de cercetare OncoGen din Timişoara anunţă că a început testarea unui vaccin împotriva coronavirusului SARS Cov2

Românii care lucrează la vaccinul anti-COVID-19: „Credeţi că este normal să ne rugăm de chinezi să ne ajute?“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite