Zeama toxică, scursă din mizeria unei gropi de gunoi, deversată în râul Timiş. Ce spun autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi ingineri care au lucrat la groapa de gunoi Timiş au dezvăluit un dezastru ecologic FOTO Recorder
Doi ingineri care au lucrat la groapa de gunoi Timiş au dezvăluit un dezastru ecologic FOTO Recorder

Substanţă toxică provenită din fermentarea gunoaielor a fost deversată în râul Timiş în timp ce erau decontate servicii fictive de neutralizare. Asta arată o anchetă Recorder care citează mărturii şi probe prezentate de doi foşti ingineri care au lucrat la groapa de gunoi a judeţului Timiş.

Doi ingineri care au lucrat pentru Retim, firma care gestionează depozitul de deşeuri de la Ghizela, unde se colectează gunoiul din tot judeţul Timiş, au dezvăluit într-o anchetă Recorder modul în care substanţele toxice rezultate din fermentarea gunoaielor (levigat) au fost deversate în râul Timiş, iar în contul acestor deversări au fost plătite servicii fictive de vidanjare şi neutralizare a levigatului. Cei doi ingineri au depus şi o plângere penală, o anchetă în acest sens fiind în curs.

În urma dezvăluirilor care arată dezatrul ecologic produs în Timiş, autorităţile responsabile de gestionarea şi controlul gropii de gunoi de la Ghizela ridică din umeri. Şeful Gărzii de Mediu Timiş, Liviu Neguţ, a declarat că la Ghizela s-au constatat probleme cu gestionarea levigatului, dar comisarii Gărzii de Mediu nu au sesizat ca levigatul să fie deversat în Timiş.

„Echipa de comisari s-a deplasat la depozitul de la Ghizela împreună cu reprezentantul Apelor Banat cu privire la scurgeri de levigat peste coronamentul digului şi în canalul perimetral aferent celulei 1 ca urmare a cantităţilor de precipitaţii din perioada precedentă. La momentul controlului, operatorul acţiona pentru extragerea apei de pe plaforma staţiei de epurare în cisterne şi transportarea la staţia de epurare a Aquatim. A fost efectuată şi vidanjare, fiind descărcat în laguna pentru epurare. La data verificării nu s-au constatat evacuări de ape în emisar”, susţine şeful Gărzii de Mediu Timiş, potrivit căruia la finalizarea lucrărilor de remediere au fost informate atât Garda de Mediu, cât şi Direcţia Apelor.

La rândul său, Călin Dobra, preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, proprietarul gropii de gunoi, a declarat că, deşi CJ Timiş s-a implicat în creşterea capacităţii de tratare a levigatului, întreaga responsabilitate pentru ce se întâmplă la Ghizela îi aparţine Retimului, firma care a câştigat licitaţia pentru gestionarea gropii de gunoi.

„Responsabilitatea este a societăţii care a câştigat licitaţia şi care răspunde şi din punct de vedere al mediului. Este vorba de compania Retim. Responsabilitatea de verificare din punct de vedere al mediului este a Gărzii de Mediu. În 2018 am dublat capacitatea de tratare, iar acum dublăm din nou capacitatea, tocmai pentru că ne-au solicitat să venim în sprijinul lor pentru că a plouat foarte mult şi e foarte mult levigat. Echipamentul este al Consiliului Judeţean, responsabilitatea de gestionare este a lor”, a declarat Călin Dobra.

Reprezentanţii Societăţii Retim au promis că vor transmite un punct de vedere în urma dezvăluirilor Recorder, dar până la data publicării articolului compania nu a tranmis punctul său de vedere. Acţionar cu 50 la sută al Retim este şi Consiliul Local Timişoara. Primarul Nicolae Robu, care a promovat-o în Consiliul de Administraţie al Retim pe fosta sa şefă de cabinet, Sanda Greblă, admite că oamenii primăriei sunt doar cu rol decorativ în CA al Retim.

„Aşa a ştiut administraţia publică a Timişoarei (n.r. fosta administraţie) să întemeieze această societate, în parteneriat cu o firmă din Germania, încât firma din Germania, acţionar pe 50 la sută din acţiuni, are patru voturi în CA, Municipiul Timişoara, acţionar tot cu 50 la sută, are trei voturi. La orice decizie e evident că se face cum vor cei patru, nu cum vor cei trei”, a declarat Nicolae Robu.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cantităţi uriaşe de deşeuri aduse din Italia şi depozitate ilegal pe teritoriul României

Cum s-a schimbat viaţa oamenilor care au acceptat groapa de gunoi a Timişului la ei în comună: „E teroare. Ţi se întoarce stomacul pe dos“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite