Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Ziua Banatului: 295 de ani de la tratatul de la Passarowitz - „Tot ce ne face azi mândri că suntem bănăţeni nu ar fi existat fără acest moment“

31
21 Jul 2013 12:10:22
Autor: Stefan Both
Hartă a Banatului istoric dinainte de 1919
Hartă a Banatului istoric dinainte de 1919

Tratatul de la Passarowitz din 21 iulie 1718 a fost cel prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman şi Imperiul Habsburgic. Banatul a devenit o provincie europeană şi creştină.

În 21 iulie se împlinesc 295 de ani de la semnarea Tratatului de la Passarowitz, între Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană şi Imperiul Otoman. 
 
În urma acestui acord, Banatul şi alte teritorii stapânite de otomani sunt încorporate Casei de Habsburg. Este, practic, momentul de (re)naştere a Banatului, care a devenit din nou o provincie europeană şi creştină, iar măsurile luate de noua administraţie au reconstruit aproape de la zero o regiune aflată în degringoladă. 
 
21 iulie 1718 a fost momentul care a dus la apariţia unei noi “Ţări de Coroană", numită Banatul Timişoarei, Banatul timişan ori, simplu, Banat. 
 
“Aproape tot ce ne (mai) face azi mândri că suntem bănăţeni nu ar fi existat fără acest moment. De aceea, considerăm că această dată este ziua Banatului, atât cât mai există el în conştiinţa unora. Le dorim tuturor celor care simt că au ceva de sărbătorit astăzi un «La multi ani cu sănătace!», a declarat Cristian Colojoară, reprezentantul Ligii Bănăţene.

 
A fost conceput primul steag al Banatului: o cruce albă pe fundal verde

În perioada 1714-1718, otomanii au avut mai multe succese împotriva Veneţiei şi în luptele purtate în Grecia, dar au fost înfrânţi la Petrovaradin, în 1716, de către trupele imperiale habsburgice conduse de prinţul Eugen de Savoia.
 
Tratatul de la Passarowitz din 21 iulie 1718 a fost cel prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman, pe de-o parte, şi Imperiul Habsburgic şi Republica Veneţiană, de cealaltă parte.
 
Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timişoarei, Serbia de Nord (inclusiv Belgradul), nordul Bosniei şi Oltenia în favoarea Casei de Habsburg.  Belgradul şi Oltenia au fost obţinute ulterior înapoi de Imperiul Otoman în 1739 prin Tratatul de la Belgrad.

Citiţi şi:
 
Cea mai importantă zi a Timişoarei: intrarea prinţului Eugeniu de Savoya în cetate

Adevărata sărbătoare a Timişoarei: depuneri de coroane la statuia lui Eugeniu de Savoya 

Casa „Prinţul Eugen” din Timişoara, construită în 1817, se află în pericol GALERIE FOTO

Ziua Timişoarei, o sărbătoare care dezbină: "La o zi de sărbătoare toată lumea trebuie să se bucure, nu doar unii"

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

M Costi
21.07.2013, 13:30:15

Afirmatia ca ziua incorporarii Banatului in Imperiul Austriac este "...practic momentul de (re)nastere a Banatului..." este aiuritoare ! Ce s-a intamplat atunci ? Pai , un stapan (austriacul ) a schimbat un alt stapan (turcul ) ! Este ca si cum ai spune ca ziua Dobrogei este cea in care aceasta provincie a fost cucerita de Otomani , ziua Bucovinei este acea zi in care aceasta provincie a fost preluata de Habsburgi de la Imperiul turc sau Ziua Basarabiei este acea zi in care Imperiul Tarist a cucerit-o de la Sultan ! Atentie , si rusii pot spune ca au redat Basarabia lumii europene si crestine , atunci cand au cucerit-o de la Inalta Poarta , imperiu asiatic si musulman ! Decat ar bate campii cu "Ziua Banatului" atunci cand austriecii au devenit stapani peste un teritoriu romanesc , dl Colojoara ar face mai bine sa se gandeasca la ziua cand Banatul s-a reunit cu Patria Mama . aceasta este zingura zi fericita a romanilor din Banat si singura care poate fi declarata ca Zi a Banatului !

+5 (19 voturi)
Marian Bogdan Tesileanu
21.07.2013, 14:39:41

"FRUNCILE" deosebit de inteligente ale "ănăţenilor SCHENGEN" (adică a românilor trădători care şi-au luat şi cetăţenie maghiară cu o speranţă de trai pe vătrai în Occident) au excretat ideea că Banatul ar trebui să fie iar întreg cum a fost el odată ca marcă militară maghiară şi apoi austriacă. Şi-au arborat degrabă steagul dat de împăratu', şi-au croit repede un grai (ce ne stîlceşte frumoasa limbă română) pe care se chinuie să-l scrie cu latine neştiind că sunetele stîlcitoare se grafiează cu chirilice şi au plecat de nebuni pe la sîrbi să-i convingă mintenaş pînă nu se opreşte Europa din marş. Unde i-or vedea momîrlanii şi gugulanii pe turcii cei răi ca să fie nevoie iarăşi de marcă de graniţă şi cum vor fi ajuns ei prealoiali supuşi unui Imperiu şi unui regat de mult dispărute pentru care se declară credincioşi grăniceri, nu ştiu! Sau cum de le mirosi brusc de fraţii lor români şi-i îmbrăţişară pe sîrbi sub denumirea de bănăţeni, iară nu ştiu! Ceea ce ştiu sigur este că, dacă din "fruncile" lor late nu le scînteie "bănăţenilor" nici o privire de ansamblu asupra războiului yugoslav, eu, ca frate al lor, nu le pot da minte! Şi-au omorît sîrbii fraţii lor de sînge şi limbă şi, iacă, îşi şi găsiră pe alţii! Şi tot cu siguranţă pot să le spun trădătorilor "bănăţeni schengen" că, după o asemenea prostie, nu va fi în Banat decît un mare pustiu ca şi acum 300 de ani şi el va fi umplut cu oameni într-adevăr loiali. Dar loiali ălora ce-i vor trimite acolo!

-4 (16 voturi)
Herr Hoher
21.07.2013, 16:26:05

Qui ii pasa? Ne-am mai pricopsit cu niste .......minte iute.... IQ' a mai scazut cu niste procente,... hay la o bere...

0 (4 voturi)
Oliewer Florea
21.07.2013, 17:11:27

iti recomand sa-ti dai doctoratul cu teoria asta. sigur nu vei fi plagiat niciodata!

+4 (6 voturi)
Marian Bogdan Tesileanu
21.07.2013, 17:14:47

EŞTI DE SERVICI! EŞTI LA DATORIA TA DE SUPUS AUSTRIAC!

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările