Învăţători trimişi la facultate: „Cu dragă inimă, dacă ne-am permite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţătorii şi educatorii, trimişi la facultate FOTO Arhivă Adevărul
Învăţătorii şi educatorii, trimişi la facultate FOTO Arhivă Adevărul

„Cu dragă inimă aş face facultate, dacă mi-aş permite“, spune învăţătoarea din localitatea Plopu, comuna Murighiol, din judeţul Tulcea. A făcut deja ASE-ul, dar nu lucrează în domeniu. Iubeşte copiii şi preferă să se dedice activităţii de învăţător pentru cei mici din Plopu.

Claudia Lazăr are 32 de şi este învăţătoare într-un sat din judeţul Tulcea. Locuieşte în Murighiol şi predă la şcoala din Plopu. Îi iubeşte pe cei mici şi vede în ei un potenţial uriaş care, cu ajutorul cadrelor didactice, va putea fi valorificat cum trebuie pe viitor.

A început anul cu un număr de 12 elevi, dintre care doi s-au transferat şi a rămas cu zece. Este o clasă care funcţionează în sistem simultan, specific satelor depopulate din zona Deltei Dunării. Are cinci elevi de clasa a treia şi cinci de clasa a patra.

„Avem copii cu rezultate, care merg la concursuri. Aproape toţi merg la concursuri de limba română, de matematică. Sunt convinsă că elevii noştri, de la Plopu, vor fi cel puţin la fel de buni ca cei de la oraş atunci când vor merge la liceu. Ei au nişte merite extraordinare. Gândiţi-vă numai că vorbim de copii de clasa a treia care reuşesc să se concentreze în clase, în timp ce eu vorbesc pentru copiii de clasa a patra“, spune Claudia Lazăr.

Vrea să rămână în sistemul de învăţământ, dar spune că la momentul de faţă îi este aproape imposibil să se califice (să facă facultate) în acest domeniu. A terminat o facultate ASE, urmează să dea licenţa. Nu mai are posibilităţi financiare pentru a urma cursurile unei alte facultăţi. „Cu dragă inimă aş face încă o facultate, de profil, dar nu îmi permit momentan“, spune Claudia Lazăr.

Salariul unui învăţător este de puţin peste 700 de lei, astfel că numai transportul către un centru universitar ar fi prea costisitor.

Cine trebuie să facă facultate

Învăţătorii sau educatorii care nu au absolvit Liceul Pedagogic vor fi obligaţi să urmeze cursurile unei Universităţi în următorii şase ani. Potrivit ultimelor acte normative intrate în vigoare, „educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupa, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.

„Majoritatea celor care predau în învăţământul primar la Tulcea sunt fie absolvenţi ai Liceelor Pedagogice, fie ai unor Univeristăţi. Dacă au terminat Liceul Pedagogic şi sunt educatoare sau învăţători, nu este nevoie să mai facă o facultate, ci este vorba doar de cei care nu sunt calificaţi şi care au doar un liceu obişnuit. Absolvenţii de Liceu Pedagogic au specialitatea lor şi au pregătirea necesară, au făcut şi alte cursuri de perfecţionare şi şi-au dezvoltat capacitatea profesională. Cei care au studii pedagogice nu trebuie să urmeze o facultate, iar asta dacă nu vor să predea la ciclul gimnazial sau liceal”, a declarat inspectorul general al ISJ Tulcea, Dumitru Damian.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite