Şerpi veninoşi pe plajele sălbatice de pe teritoriul Rezervaţiei Deltei Dunării. Turiştii sunt sfătuiţi să respecte traseele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vipere de stepă pe teritoriul Rezervaţiei
Vipere de stepă pe teritoriul Rezervaţiei

În zona Perişor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au apărut viperele de stepă. Inspectorii ARBDD  recomandă respectarea traseelor turistice aprobate pentru ca turiştii să nu fie expuşi la muşcăturile şerpilor veninoşi.

”Având în vedere semnalarea de către inspectorii cu drept de control şi monitorizare a frecventelor întâlniri a viperei de stepă în zona Perişor, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării atenţionează asupra respectării traseelor turistice aprobate. Nerespectarea acestora şi accesul în zonele frecventate de această specie de şerpi veninoşi, foarte activă în această perioadă, expune vizitatorii la pericolul muşcăturilor”, au transmis, luni, specialiştii.

Aceştia apreciază, în urma monitorizărilor, că cea mai abundentă populaţie de viperă de stepă (Vipera ursinii moldavica) – specie vulnerabilă- se află în zona Perişor-Periteaşca din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD).

Vipera de stepă este un şarpe veninos de mărime mijlocie. Exemplarele adulte au o lungime de 40–50 cm, iar femelele sunt mai mari decât masculii.

Vipera este colorată în tonuri gri-cenuşii, cu un mijloc mai deschis la spate şi cu o bandă de zig-zag neagră sau maro închis de-a lungul crestei

În weekend s-a înregistrat afluenţă de turişti pe plajele sălbatice din sudul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, iar plajele Vadu, Corbu şi Midia au fost din nou pline.

”În cele două zile de weekend au fost estimaţi aproximativ 8.300 de turişti şi 1.220 de autovehicule, Plaja Vadu fiind cea care a înregistrat cel mai mare număr de turişti pe zi, respectiv 3.000 sâmbătă şi 4.000 duminică, de asemenea şi cel mai mare număr de autovehicule (500 pe zi).

Din păcate, mulţi dintre cei sosiţi pe aceste plaje sălbatice, neamenajate, continuă să ignore indicaţiile de pe panourile de informare amplasate în zonă şi pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancţionaţi. Pentru contravenţiile constatate, au fost aplicate în total 46 de sancţiuni dintre care 22 de amenzi în valoare de 21.200 lei şi 24 de avertismente”, a mai transmis RBDD.

    

Vă recomandăm să mai citiţi:

Delta, patria învingătorilor: Mila 23, Crişan şi Caraorman au dat 24 de campioni mondiali. Patzaichin: „Nu ştiu dacă m-am născut în apă sau pe uscat“

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite