Anul Nou pe stil vechi în România. Ce obiceiuri specifice practică lipovenii şi ucrainenii din Dobrogea pe 13 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţii în Caraorman
Tradiţii în Caraorman

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, ortodocşii de rit vechi serbează Anul Nou. În lumea rurală din Tulcea încă se păstrează tradiţiile, iar cete de colindători vestesc venirea noului an.

Despre tradiţiile care au loc în multe comunităţi din Tulcea ne-a povestit Alexandru Chiselev, muzeograf la Muzeul de Etnografie Tulcea. 

În seara de 13 ianuarie, colindătorii merg cu Melanca. Din grup fac parte 15 – 20 de colindători. În alaiul Melancăi, conform tradiţiei, participă Melanca (travesti), cozacul (flăcăul, soldatul cu sabia în recuzită), ţiganul. Melanca este îmbrăcată în rochie albă, de mireasă.

Ţiganul se culcă la pământ şi cere slănină. Melanca este păzită în toată această perioadă de omul legii. Femeia aranjează patul, scutură rogojina. Nu vorbeşte. În acest timp, ceata de afară colindă. „Şi-au cinstit-o pe Melanca noastră, Şi i-au dăruit o pereche de colaci“.

O altă frumoasă tradiţie are loc în dimineaţa de Anul Nou (14 ianuarie), când se merge cu Posivaiu (Semănatul). Colindătorii aruncă boabe de porumb sau grâu în curte, la vite, dar şi prin grădină.

„Există credinţa că primul venit cu semănatul influenţa viitorul gospodăriei. Erau primiţi primii doar băieţii, care colindau şi în obor, ca să fie belşug peste tot (ca să-i meargă turma-n curte). Primele boabe erau adunate şi folosite în caz de nevoie (se tămâiau animalele în caz de boală, dar şi oborul sau casa în momente de  cumpănă)“, spune muzeograful.

După Anul Nou până la Bobotează, creştinii de rit vechi curăţau casa, deoarece se credea că se vor naşte viţeii cu stea în frunte (lesenchii tileatca).

În judeţul Tulcea trăiesc peste 10.000 de ruşi lipoveni şi peste 1.000 de ucraineni. Cea mai mare comunitate de lipoveni se află în comuna Sarichioi. 

Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile creştinilor ortodocşi pe stil nou şi vechi a apărut în anul 1924, când unii credincioşi au refuzat să adopte calendarul gregorian, menţinându-l pe cel iulian. Anul Nou pe vechi mai este marcat în Armenia, Belarus, Letonia, Ucraina, Kazahstan, Uzbekistan şi în Georgia. 

Tradiţia de a întâmpina Anul Nou pe vechi s-a menţinut, de asemenea, în Serbia şi Muntenegru, deoarece Biserica Ortodoxă Sârbă, la fel ca şi cea Rusă, continuă să trăiască după calendarul iulian, cât şi în unele cantonamente din Elveţia. 

Vă mai recomandăm:

Crăciunul fără brad. La ruşii lipoveni sărbătoarea este strict religioasă: se merge la slujbă, se spun colinde şi se mănâncă 12 feluri de mâncare

Sărbători în Delta Dunării, locul unde colindătorii vin de două ori

Ruperea colacului miresei simbolizează actul sexual din noaptea nunţii. Ce păţea mireasa care nu era virgină

Legenda numelui localităţii Sfântu Gheorghe: voinicul care a ucis balaurul de la gurile Dunării

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite