Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Apel către agenţiile de turism: „Nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs pentru Delta Dunării“

6
24 May 2022 10:28:16
Autor: Călin Gavrilaş
Delta Dunării - arhiva foto
Delta Dunării - arhiva foto

Agenţiile de turism sunt rugate să nu mai vândă un anumit produs turistic „toxic” pentru rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Asociaţia Delta Dunării a lansat un apel către reprezentanţii agenţiilor de turism din România, în cadrul unei întâlniri organizate la Sulina. 
 
„Vă rugăm să nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs turistic pentru Rezervaţia Biosferei: excursie de o zi în Delta Dunării cu plecare din Bucureşti sau Ploieşti. Aceste excursii sunt o crimă pentru mediu, dar şi o păcăleală pentru turistul care crede că va vedea toată Delta după o goană de 300 de kilometri în autocar, apoi alţi kilometri în barcă, gonind cu barca, în viteză pe canale”, spun cei din Asociaţia Delta Dunării. 
 
Au fost prezentate şi efectele dezastruoase asupra florei şi faunei din deltă produse de un turism „în viteză”. De asemenea, spun reprezentanţii asociaţiei, sunt şanse mari ca turistul să nu se mai întoarcă niciodată în Rezervaţie, „pentru că ceea ce vede prin plasticul bărcii îi va lăsa un gust amar.”
 
Asociaţia Delta Dunării arată că acest patrimoniu UNESCO se vizitează în tihnă, pe îndelete, cu bărci descoperite, cu viteză mică, în caiac, ascultând ciripitul păsărilor, admirând frumuseţea canalelor şi a florei, faunei care ne înconjoară.
 
„Avem o singură Deltă în ţara noastră şi împreună trebuie să învăţăm să protejăm această minune a naturii”, conchid aceştia. 
 
În anul 2021, angajatul unei firme pirat care organizează excursii în Delta Dunării a stârnit revolta localnicilor şi a turiştilor după ce a fost fotografiat în timp ce intra cu ambarcaţiunea cu motor într-o colonie de pelicani din zona golfului Musura.
 
 
Incidentul petrecut pe Lacul Musura (foto sus) nu a fost un caz singular. Turiştii care au vizitat Delta şi care au întâlnit astfel de situaţii au povestit, ca reacţie la episodul cu pelicanii, diverse alte situaţii pe care le-au trăit cu cei care i-au plimbat prin canalele Deltei care, pentru un ban în plus, nu respectă nicio lege: „A fost cea mai şocantă experienţă. Ne cereau 10 lei în plus să rupă nuferi pentru noi. Au dat peste o turmă de mistreţi care traversau un canal «pentru că nu păţesc nimic şi trebuie să ne ştie de frică» şi la sfârşit ne-au făcut o ofertă imbatabilă: să pescuim sturion cu curent pentru un preţ de 500 de lei. Garantau o captură de 20 de kilograme“, a dezvăluit turistul. 
 
Un altul spune că aceeaşi experienţă a trăit-o şi în urmă cu 15 ani: „Am fost acum 15 ani în Deltă şi tot aşa a făcut barcagiul, a intrat în viteză în păsări, iar la pensiunea unde stăteam se bracona direct din apă şi ne punea nouă în farfurie la preţuri uriaşe. Poate ar trebui sa fie mai "atent" Guvernatorul, astea sunt practici generalizate de ani de zile, iar turiştii sa fie mai conştienţi şi să sesizeze astfel de situaţii. Acum 15 ani era mafia atât de extinsă că nu aveai cui să reclami. Acum este la fel?“, se întreabă un alt turist.
 

Vă recomandăm şi: 

 
Jumătate din canalele Deltei Dunării sunt colmatate şi imposibil de folosit. Ce soluţii sunt VIDEO
 
Cum se promovează Delta Dunării ca să atragă turişti responsabili. „Mulţi au impresia că aici este paradisul petrecerilor”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Amdo Odma
24.05.2022, 10:54:13

Si cine trebuie sa interzica accesul in Delta al barcilor cu motoare puternice? Eu? Nu exista Administratia Deltei? Sat fara caini...

-2 (24 voturi)
emoji
24.05.2022, 13:30:42

Nu iti trebuie decat buna credinta, o foaie A4 si un pix, ca sa interzici barcile cu motor mai mare de 3, 5 CP in scop comercial. Dar interzicand asa ceva, cum mai fac un tur rapid al Deltei, ca se intoarca mai repede acasa la nevasta, parlamentarii ajunsi acolo, sa-i arate amantei frumusetile naturii si "pelicanul" din dotare? Sa avem rezon, coane Iancule.....

+6 (8 voturi)
laur laur
24.05.2022, 14:16:37

Da ce sa mai vorbim despre barci cu motoare de sute de cai putere care merg in viteza prin Delta Dunarii distrugand flora si fauna cand in Rezervatie Naturala sit UNESCO, arie maturala multiplu protejata AUTORITATILE CORUPTE prin Guvernatoarea Deltei numita politico infractional, prin trafic de influenta ( desi exista un precedent in care Bogdan Olteanu a intrat la puscarie pentru mita primita de la Vantu ca sa-l puna pe pacaliciul ala de Liviu Mihaiu Guvernator al rezervatie marele ecologist , in fapt destribuitor de benzina pentru infractorul peralitic.) a dat aviz pentru autorizatii de constructie pe plaja de la Corbu.. Daca in momentul de fata Romania ar trebui sa poarte alt nume, acela ar fi CORUPTIA . Tara care se autodistruge prin politicienii infractori si sinecurile lor, mai lacome si mai nesimtite decat ei . Raurile de munte se baga in tevi si mii de hectare de areale protejare, raman fara flora si faune dependenta de apa, care a fost ascunsa in tevi de imbecilii politicieni infractori si acolitii si spaguitorii lor, iubitori de banii multi si nemunciti ai de certificatelor verzi care in loc sa-si faca menirea pentru care au fost gandite au fost pervertite de politicienii infractori romani fiind un motiv pentru distrugerea naturii. Padurile sunt taiate la ras in beneficiul acelorasi politicieni infractori si a acolitilor lor . In Romania condusa de o organizatie infractional a in frunte cu Șarlatanul Suprem,totul se invarte in jurul coruptiei.

+7 (7 voturi)
Verifica intotdeauna
24.05.2022, 15:38:50

Delta este arie protejata. Turismul sa fie permis doar in zone mici, marginale. Fara barci cu motor de mare putere. Tahometru pe barca sa se verifice viteza si verificari sub acoperire, la sange. Daca a calcat pe bec, se confisca barca.

+2 (4 voturi)
predex
24.05.2022, 16:14:12

Nu vreau sa fiu rau, intrucat distrugerea Deltei e o realitate. Atrag totusi atentia asupra unui amanunt : turismul "de o zi" afecteaza grav veniturile intreprinzatorilor din regiune. Iar acesti intreorinzatori sunt cei pe care asociatia respectiva isi propune sa-i sprijine. In principiu, scopul asociatiei e laudabil, insa sprijinul acordat intreprinzatorilor respectivi nu implica automat si salvarea Deltei.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările