Avertisment: Incendiile de vegetaţie din Delta Dunării pot „sabota” patrimoniul natural al rezervaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ISU Tulcea
FOTO: ISU Tulcea

Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării avertizează că amenzile pentru cei care incendiază vegetaţia pot ajunge la 500 de lei.

„Având în vedere numărul mare de incendii de la începutul anului 2019 până în prezent (64 de incendii) şi faptul că suntem în plină perioadă de migraţie şi cuibărire a multor specii de păsări, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) avertizează locuitorii şi primăriile din perimetrul şi limitrofe R.B.D.D. care au în jurisdicţie zonele în care apar incendii că, pe lângă pericolul real asupra siguranţei locuitorilor şi a bunurilor acestora, o eventuală continuare a acestor practici reprezintă acţiuni de inconştienţă şi chiar de sabotare a patrimoniului natural din rezervaţie, cu repercusiuni pe termen lung”, se arată într-un comunicat al ARBDD.

Conducerea Rezervaţiei atrage atenţia asupra unor reguli care trebuie respectate de locuitori: aprinderea focului doar în zonele special amenajate în acest scop şi supravegherea acestuia; evitarea aprinderii focului în păduri, în zonele de vegetaţie afectate de uscăciune avansată sau pe timp de vânt intens; evitarea fumatului, aruncării mucurilor de ţigară şi a chibriturilor aprinse în zonele acoperite de vegetaţie; stingerea focului, din zonele special amenajate în acest scop, prin stropire cu apă sau acoperire cu pământ şi asigurarea că nu a mai rămas jar nestins.
 
Potrivit Legii 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", incendierea stufului, a papurii, a fânului, a vegetaţiei ierboase şi a altor resturi vegetale din zonele aparţinând patrimoniului natural al rezervaţiei, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei, constituie contravenţie şi se sancţionează conform legii cu amendă de la 130 lei la 400 lei pentru persoane fizice şi de la 170 lei la 500 lei pentru persoane juridice.

Pe aceeaţi temă:

A fost lansată aplicaţia „Radarul Deltei Dunării”. Cum poţi depista bărcile folosite de braconieri

Cum s-a ajuns ca turiştii din Deltă să mănânce peşte de la supermarket. „Şansa să ai un peşte proaspăt pe masă este doar dacă-l cumperi la negru“

Reguli noi pentru pescuitul la ştiucă şi crap în Delta Dunării. A fost publicat Ordinul care stabileşte perioada şi zonele de prohibiţie

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite