FOTO Colosul din Tulcea - Întreprinderea de Pescuit Oceanic: 82 de nave pe care lucrau 6.000 de navigatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava pescador Dorna FOTO www.marinarii.ro
Nava pescador Dorna FOTO www.marinarii.ro

La Tulcea, căderea comunismului a însemnat şi prăbuşirea industriei din acest colţ de ţară. Mândria zonei a fost Întreprinderea de Pescuit Oceanic din care acum nu a mai rămas nimic

Colonelul în rezervă Nicolae Zărnescu, care timp de patru ani a fost locţiitorul şefului Securităţii la Tulcea, ne-a vorbit despre vremurile bune ale acestui oraş.
Era anul 1986 şi Zărnescu lucra în contraspionajul românesc. La un moment dat, a fost chemat la Bucureşti şi i s-a spus: „Te mutăm la Tulcea!“. „A fost un arc de 500 de grade“, îşi aminteşte acum Zărnescu.

Dar nu a regretat. S-a îndrăgostit iremediabil de acest colţ de ţară, dar mai ales de Delta Dunării. A stat în Tulcea până în anul 1990, după care s-a întors la Slatina.

În Tulcea spune el, funcţionau uzina de aluminiu, combinatul siderurgic şi această întreprindere de pescuit oceanic. „Aici erau angajaţi 6.000 de navigatori. Întreprinderea avea 82 de nave, dintre care 56 de pescadoare şi 13 nave Polar şi restul nave auxiliare. Un pescador era o unitate economică. Pe era trăiau 100 de marinari pescari“, spune Nicolae Zărnescu.


Nicolae Zărnescu FOTO Arhivă personală

Nicolae Zărnescu

Un polar colecta peştele brichetat, uleiul şi făina de peşte, alimenta pescadoarele din zonă cu alimente, combustibil, se schimbau echipajele şi executau operaţii comerciale de export. Făina de peşte se folosea în furajarea sectorului agricol, în combinaţie cu alte furaje, mai ales pentru păsările producătoare de ouă. Uleiul de peşte se folosea în industria farmaceutică.

„Era o navă gigant“, spune el. O singură navă transporta în ţară 700 de vagoane de peşte. La toate acestea, se adăugau spaţiile de alimente, apă, combustibil şi cele necesare echipajului pentru o perioadă de până la patru luni, în condiţii de independenţă pe apă.

România socialistă avea două licenţe internaţionale de pescuit în două zone: Namibia şi Mauritania.
În prezent, din fosta Întreprindere de Pescuit Oceanic nu a mai rămas nimic. Pe locul fostei fabrici s-a ridicat un hotel.

Vă mai recomandăm:

Mândreţea judeţului, „ideală pentru showroom“. Integrata şi Fabrica de Pepsi de la Ovidiu, de vânzare

Un brand în derivă. Cum a dispărut FEPA’74 de pe firmamentul economiei româneşti

Cum a ”murit” după 1990 industria Botoşaniului şi cum a îngropat-o definitiv în doar 10 ani capitalismul

FOTO Cum a dispărut economia Aradului. S-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă

FOTO A fost odată o industrie în Vrancea de care s-a ales praful

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite