Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Combinatul Alum Tulcea se închide. Era singura rafinărie de alumină din ţară

10
5 Jul 2022 16:39:36
Autor: Mariana Iancu
Alum Tulcea FOTO Facebook
Alum Tulcea FOTO Facebook

Combinatul Alum Tulcea, singura rafinărie de alumină din România, îşi va suspenda activitatea pentru un an şi jumătate, începând de luna viitoare, din cauza preţurilor crescute ale energiei şi gazului natural. Două treimi dintre angajaţi vor fi disponibilizaţi.

Combinatul produce 11.000-12.000 de tone de alumină pentru combinatul Alro Slatina, în condiţiile în care producţia lunară în urmă cu un an era de circa 50.000 de tone. 

„Alum SA a ajuns la cheltuieli pe care nu le poate susţine. Costul cu energia şi gazele înseamnă 500 de dolari pe tonă, în condiţiile în care acum pe piaţă alumina se găseşte la 515 dolari pe tonă, dacă e adusă la poartă. Dacă adăugăm preţul minereului de bauxită, cel al sodei, al mâinii de lucru, al echipamentelor şi beneficiilor angajaţilor, ajungem la 913 dolari pe tonă”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber Alum, Andrian Darie, pentru Agerpres.
 
În prezent, se întocmeşte lista cu persoanele care vor fi disponibilizate, acestea urmând să primească cel puţin două salarii medii nete. 

„Din cei 711 angajaţi, rămân 259 de salariaţi. Ideea de bază este păstrarea unui nucleu care în eventualitatea unei reporniri să redeschidă fabrica şi să-i înveţe pe cei noi să facă lucrul acesta”, a menţionat Darie.
 
Încă de la începutul anului, sindicaliştii din Alum SA au protestat la Tulcea şi în Bucureşti, nemulţumiţi din cauza creşterii preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale care le ameninţa siguranţa locului de muncă.
 
Alum Tulcea este singura rafinărie de alumină din România, cu o capacitate de productie de 600.000 tpa. Cea mai mare parte a aluminei fabricate la Tulcea este utilizată de Alro Slatina, pentru producerea aluminiului. În 2009, Alum a fost repornit după un program de modernizare şi retehnologizare, început în februarie 2007. Compania a angajat 470 de persoane, în prezent numărul salariaţilor ajungând la peste 700. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. De ce războiul ar putea dura 10 ani. Soldaţii ucraineni au distrus un depozit de muniţii al ocupanţilor ruşi din Donbas
 
Puternicul sistem antiaerian francez MAMBA a devenit operaţional la Capul Midia VIDEO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Alex C
5.07.2022, 17:06:13

La altii cum se produce alumina mai ieftin? De ce nu investesc in cercetare?

+4 (4 voturi)
ilinca
5.07.2022, 17:10:49

io zic, ca cel mai mult ar trebui sa investim in DNA. avem sanse mai mari sa scapam de hoti.

+4 (4 voturi)
X_Files
5.07.2022, 17:14:41

------------------------------------- "Combinatul Alum Tulcea, singura rafinărie de alumină din România, îşi va suspenda activitatea pentru un an şi jumătate, începând de luna viitoare, din cauza preţurilor crescute ale energiei şi gazului natural. Două treimi dintre angajaţi vor fi disponibilizaţi." (cum s-ar spune, numai vesti bune!!!) -------------------------------------- ...am uitat sa va actualizez. Astea sunt efectul sanctiunilor asupra rusilor (aplauze, va rog!) Si am si o veste buna: peste un an, aluminiulul necesar Romaniei fie va fi produs la ALRO cu alumina din (nu se stie de unde), la pret triplu, cu transport la pret triplu... ...sau, din Rusia, la pret dublu. Sau, Ro va inchide si ALRO si va fi importa Al cu totul, la pret de 4x mai mare. Romania's choice! Acum , va las sa va bucurati ca vad ca pe Tik-Tok UKR obtine noi si noi victorii!

-13 (17 voturi)
Ionel Marcu
5.07.2022, 18:37:25

Ba dimpotrivă, sancțiunile contra Rusiei au venit prea târziu. Dacă le impuneau din 2014 cercetarea și obținerea de surse alternative ar fi fost cu șapte-opt ani mai avansate și problema înlocuirii gazelor rusești și țițeiului putea fi deja rezolvată.

+2 (6 voturi)
Amdo Odma
5.07.2022, 19:05:25

Asa, asa. Se inchid fabricile in Romania de parca Romania ar fi in razboi. Chiar mai rau.

-10 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările