Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Consecinţele braconajului: „Când eram copil, prindeam ştiuca în canalul din spatele casei, acum alergi jumătate de Deltă pentru un peşte“

11
21 Jun 2021 06:10:05
Autor: Mariana Iancu
Pescari din Delta Dunării FOTO ARBDD
Pescari din Delta Dunării FOTO ARBDD

Localnicii din Delta Dunării îşi aduc aminte cu nostalgie de perioada copilăriei lor, când balta era plină de peşte, care se prindea cu unelte rudimentare.

Ionuţ Călin, un localnic din Crişan, acum ghid de turism, spune că în Deltă este un haos total, o dată cu deschiderea sezonului la pescuit sportiv. „Sunt multe bărci în Deltă, ceea ce este un lucru bun, pentru că avem turişti. Problema este calitatea turistului, pentru că mulţi nu respectă regulile“, spune el. 
 
Delta, spune el, începe să se distrugă încet, dar sigur. „Nu observăm, dar am dat peste cap ecosistemul, care nu o să-şi mai revină. Nu mai este Delta copilăriei mele. Dacă nu vom lua măsuri rapid, vom lăsa apa fără peşte“. 
 
Ghidul îşi aminteşte că, în copilăria sa, prindea o ştiucă în gârla din spatele casei fără unelte sofisticate. „Dacă tăiai o bucată de metal vechi şi îl lustruiai puţin şi legai o ancoriţă în spate, că lansete nici nu aveam, prindeai o ştiucă de două kilograme în canalul din spatele casei. Acum, alergi jumătate de deltă după o ştiucă“, povesteşte Ionuţ Călin.
 
Majoritatea braconierilor dau vina pe cormorani şi pelicani care, spun ei, au împuţinat rezervele de peşte. „Nimic mai fals, este de părere ghidul. Şi în urmă cu 30 de ani erau la fel de mulţi pelicani şi cormorani şi nu se punea problema peştelui. Este foarte uşor să dai vina pe cineva care nu se poate apăra. Cine susţine asta sunt tocmai cei care nu respectă prohibiţia, care prind puiet, care trec cu viteza pe canale“, spune ghidul. 
 
Din punctul său de vedere, mulţi români care ajung în Deltă au lacune în privinţa educaţiei: rup nuferi, circulă cu viteză pe canale, perturbă coloniile de păsări. „Noi avem aici ceea ce unii nici măcar nu visează şi noi ne batem joc. Probabil ne batem joc pentru că avem. Nu le pasă de nimic unora atunci când trec în urma lor şi lasă doar valuri. Pun mâna pe o barcă de 200 de cai putere şi fac ravagii prin deltă“, reclamă el comportamentul agresiv. 
 
Pentru a salva Delta este nevoie de o „schimbarea dureroasă şi radicală, adică amenzi usturătoare şi multe controale. Nu-l laşi pe cel pe care îl prinzi să dea un telefon. Îi iei telefonul şi i-l arunci în apă. Altfel, ne îndreptăm spre Neanderthal“, conchide ghidul.
 
Şi Marea Neagră este din ce în ce mai săracă în peşte. Dacă în anii ’60 existau 27 de specii de peşti cu valoare economică, în prezent, avem sub zece specii.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Delta, patria învingătorilor: Mila 23, Crişan şi Caraorman au dat 24 de campioni mondiali. Patzaichin: „Nu ştiu dacă m-am născut în apă sau pe uscat“

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

ovidiu preda
21.06.2021, 08:05:49

Si-au facut-o cu mina lor, am fost in delta o singura data si e suficient

-2 (4 voturi)
inuendo
21.06.2021, 08:28:47

Cât e de greu să interzici pescuitul în toate apele, pe o perioadă de zece ani?

+4 (4 voturi)
Giorgione
21.06.2021, 09:32:24

N-ai cum, unii traiesc exclusiv din pescuit.Doar sa scoti pestele din alimentatie caci nici oceanele n-o duc prea bine.....

+3 (3 voturi)
Frana Progresului
21.06.2021, 09:09:01

NU mai bine facea Ceausescu campie din Delta cum planuia... Acum nu mai erau atatea probleme, poate doar ca nu aveau apa sa irige.

+7 (9 voturi)
Johnel John
21.06.2021, 09:38:51

Am fost prima oara in Delta în 1998... Îți puteai cumpăra un teren (în Crisan, de exemplu) dând la schimb un motor de barcă de 20 CP, să zicem. Pește ?! In orice japșă, cât de mică, în orice vână de apă. Și-au început să vină ,,investitorii,, : hoteluri cu trei etaje ( tradițional în Deltă, nu ? ), motoare de sute de CP la spatele bărcilor , cocalari cu cocalete pe tocuri rupând malurile în ritm de manele -tradiționale și ele. Și treaba s-a împuțit până aproape de catastrofă ecologică, cu operatori de turism veroși , fără pic de respect față de mediu, de acest dar de la Dumnezeu - Delta Dunării - pe care mă intreb dacă îl merităm. Cine credeți că alimentează cu pește toată Delta turistică , fiecare pensiune , restaurant etc ? Ați ghicit : braconierii ! Plase monofilament cumparate de la orice colț de stradă, aparatură pentru ,,electricieni,, , bărci fantomă cu motoare care umilesc orice organ de control,încrengături de rudenie între oameni de la toate pupitrele de coamndă a tot ceea ce miscă pe apă sau sub apă ...

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările