Creaţie născută din suferinţă. Cum arată minunatele opere de artă realizate din oase de peşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creaţii de Viorel Vasile foto: arhiva personală V.V.
Creaţii de Viorel Vasile foto: arhiva personală V.V.

Artizanul Viorel Vasile a descoperit arta după perioade de îndelungă suferinţă fizică. Acum , creează din plăcere, nu urmăreşte nici un câştig şi spune că asta îl face să uite de boală.

La Centrul Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării” din Tulcea expune în aceste zile Viorel Vasile (61 de ani), un artist care a descoperit în urmă cu câţiva ani că se pot crea opere din oasele de peşte. Totul s-a întâmplat după ce a trecut prin suferinţe fizice cumplite.

„Artistul artizan Viorel Vasile este pasionat de frumos, iubeşte pictura şi sculptura, demonstrând că, acolo unde există talent şi inspiraţie, arta se poate face aproape din orice, chiar şi din oase de peşte. Cu migală, artistul, inspirat de zona în care trăieşte, transformă oasele de peşte în creaţii originale”, spun cei de la Centrul Muzeal.

Fost militar, apoi angajat în mediul privat, Viorel Vasile a făcut o parapareză spastică pe care nu a tratat-o la timp, apoi boala s-a agravat şi asta l-a determinat să se pensioneze. Era anul 2012, când un om activ, plin de viaţă, a realizat că trebuie să se retragă şi să aibă grijă de sănătatea sa. Aşa a redescoperit pasiunea pentru pictură şi sculptură.

„De copil îmi plăcea arta. M-am înscris la Liceul de Artă din Tulcea, dar părinţii mei nu au fost de acord şi atunci am ajuns la Liceul Metalurgic”, povesteşte Viorel Vasile.

Doar că problemele de sănătate nu s-au oprit aici. A descoperit că este bolnav de cancer, ceea ce pentru el a fost „şocul vieţii. De ce mi s-a întâmplat mie?”. Aşa a ajuns să se apuce de sculptură şi pictură, însă într-un accident rutier (2016) şi-a rupt mâinile, ceea ce l-a făcut să renunţe la sculptură. Atunci a descoperit că se poate face artă cu oase de peşte.

Viorel Vasile artist tulcea oase de peste foto Viorel vasile

Viorel Vasile foto: arhiva personală

„Ideile curg, oase să am”

Graţie unei vecine mutată în Timişoare, care a stat la ei câteva zile, a văzut că se poate lucra cu oase de peşte. „Ea făcea ceva abstract. Eu eram dornic să am o activitate. Aşa am început şi eu să adun oase de peşte de la prieteni”, povesteşte Viorel Vasile.

Doar că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. Oasele trebuie să treacă printr-un întreg proces de curăţare şi tratare pentru a fi transformate apoi în flori, insecte, păsări sau orice vrea creatorul.

Tratamentul aplicat oaselor îi ia cel mai mult timp. După ce le primeşte, fierbe oasele, le separă de resturi, le fierbe din nou, apoi le pune într-un amestec de apă şi detergent şi se lasă aşa 1-2 săptămâni. Urmează o spălare cu clor, apoi iar cu detergent. „Trebuie ca atunci când le clătesc să nu mai aibă steluţe de grăsime. Este un procedeu pe care eu l-am inventat. Multe oase le-am pierdut din cauză că au râncezit sau au îngălbenit. Aşa se păstrează culoarea osului natural, nu intervin cu culori”, explică artistul.


Creaţii de Viorel Vasile foto: arhiva personală V.V.

Viorel Vasile artist tulcea oase de peste foto Viorel vasile

Pentru suportul pe care sunt aşezate operele din os de peşte, Viorel Vasile foloseşte cartonul. Şi pe acesta îl tratează special, astfel încât la final ai impresia unui suport din lemn.

„Ideile curg, oase să am. Când le văd în faţa mea îmi vin ideile. Nu se aruncă nimic. Toate oasele au locul lor, eu încerc să le potrivesc, să le aşez în aşa fel încât să iasă ceva. Am terasa plină cu cutii”, explică artistul.

Nu vinde nimic, oferă cu plăcere

Viorel Vasile a fost apreciat în lumea artistică, aşa a ajuns să fie membru într-o Asociaţie Internaţională a Artiştilor Plastici şi în Uniunea Naţională a Artiştilor Plastici din România.


Creaţii de Viorel Vasile foto: arhiva personală V.V.

Viorel Vasile artist tulcea oase de peste foto Viorel vasile

Cu toate aceste aprecieri, nu vrea să vândă nicio operă, le oferă pe toate cu mare drag cunoscuţilor şi apropiaţilor. „Am primit propuneri să colaborez cu firme, dar eu nu lucrez în serie. Am câteva oase, eu nu am cum să fac lucrări multe, la comandă. Fac totul din plăcere. Îmi ocup timpul şi uit de suferinţă”, mai spune artistul.

Următorul pas pentru el este să creeze opere din scoici. A şi început să facă primele lucrări şi aşteaptă momentul să poate merge pe malul mării pentru a-şi aduna materia primă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Tulcea, oraşul celor şapte coline, poate renaşte turistic. „Oamenii vin, parchează şi se duc în deltă”

O ambulanţă a intrat într-un copac. Şoferul şi asistenta medicală au fost răniţi




 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite