Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Cum arată Insula K, paradisul interzis oamenilor. „Vizitatorii curioşi să nu se apropie de insulă la mai puţin de 200 de metri“

0
9 Sep 2020 16:56:35
Autor: Mariana Iancu
Insula Musura FOTO ARBDD
Insula Musura FOTO ARBDD

Ministerul Mediului explică turiştilor de ce este important să protejăm Insula Musura, cel mai tânăr pământ al României: „Vizitatorii curioşi să nu se apropie de insulă la mai puţin de 200 de metri“.

Insula Musura, situată între braţele Musura şi Sulina, este cel mai tânăr tărâm din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Acestui petec de pământ i se mai spune şi Insula K deoarece, la început, avea forma literei K.
Acest nou teritoriu este un loc de cuibărit, odihnă şi hrănire de o importanţă ornitologică majoră, atât pentru specii migratoare, cât şi pentru cele sedentare. De exemplu, este cea mai mare zonă de cuibărit din ţară a chirei de mare din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
 
Perimetrul acestei zone reprezintă un important loc de cuibărit şi pentru alte specii de interes conservativ european precum: chira de baltă, chira mică, ciocântorsul şi piciorongul, corcodelul mare, scoicarul, prundăraşul de sărătură, pescăruşul cu picioare galbene, pescăruşul asiatic.
 
De asemenea, pe lângă rolul de cuibărit pentru multe specii periclitate, Insula Musura are un rol foarte important pentru hrănire, pentru foarte multe specii laro-limnicole şi raţe de suprafaţă. Un important număr de specii de pescăruşi îşi găsesc aici adăpost pe timpul iernii. Nu se mai găseşte nicăieri în ţară un loc similar care să permită cuibăritul pentru pescăruşul asiatic şi chira de mare.
 
Specialiştii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării le recomandă turiştilor, precum şi operatorilor de turism să protejeze zona şi vizitatorii curioşi nu se apropie de insulă la mai puţin de 200 de metri. Observarea păsărilor se poate face de la distanţă, utilizând binoclul. Scopul este acela de a împiedica apariţia unor situaţii cu impact asupra ornitofaunei de interes conservativ. Insula trebuie să-şi păstreze aura de mister, iar păsările viaţa liniştită.
 
 

Pe aceeaşi temă: 

Misterul Insulei K, tărâmul neştiut de la capătul României. Cum s-a format peste noapte raiul terestru interzis oamenilor

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările