Cum a devenit Delta Dunării sit UNESCO. Cine a scris cea mai frumoasă poveste despre rezervaţia naturală unică în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frumuseţile din Delta Dunării FOTO SOR
Frumuseţile din Delta Dunării FOTO SOR

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este primul sit natural din România înscris, din anul 1991, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Tot la începutul anilor '90, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută ca zonă umedă de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor de apă, în cadrul Convenţiei Ramsar (septembrie 1991) iar, din 1999, împreună cu Rezervaţia Biosferei Dunărea din Ucraina a fost inclusă în Reţeaua Internaţională a rezervaţiilor biosferei transfrontaliere. 

Data de 16 noiembrie a fost declarată Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România prin Legea nr. 160/2013 cu scopul de a promova elementele noastre de patrimoniu mondial şi pentru mai buna lor cunoaştere.

Se evidenţiază astfel necesitatea ocrotirii şi conservării unor zone de habitat natural în cuprinsul cărora există elemente naturale a căror valoare este recunoscută ca fiind de importanţă universală oferindu-se şi un plus de imagine la nivel internaţional.

Din suprafaţa totală a Rezervaţiei de 580.000 ha, mai mult de jumătate (312.440 ha) o reprezintă ecosistemele naturale acvatice şi terestre incluse în lista zonelor cu valoare de patrimoniu universal (Convenţia Patrimoniului Natural Universal). 

Declararea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ca sit UNESCO i se datorează şi marelui explorator Jacques-Yves Cousteau, cel care, imediat după revoluţie, a dezvăluit lumii întregi, prin filmele sale, mirajul tărâmului sălbatic din Delta Dunării. 

Imagine indisponibilă

În urma expedieţiei echipei lui Jacques-Yves Cousteau pe Dunăre şi în Delta Dunării, s-a realizat un film în patru episoade, intitulat „Dunărea, un fluviu viu“. Filmul lui Cousteau a adoptat un stil comercial, ce amestecă filmul documentar cu pelicula artistică. Ca într-un film de aventuri exotice hollywoodian, el a avut o poveste, cu personaje principale, un scenariu şi actori. Subiecţii, doi-trei exploratori conduşi de obicei de marele oceanograf, descoperă un loc spectaculos din lumea întreagă.

În timpul expediţiilor s-au folosit doar aparate de filmat profesioniste, pelicula fiind procesată cu costuri imense, în laboratoarele pariziene. La un metru de filmare trăgeau o sută de metri de bandă.

Delta Dunării adăposteşte peste 5000 de specii de animale şi plante, peste 300 de specii de păsări, majoritatea strict protejate, cea mai mare colonie de pelicani şi cea mai întinsă zonă compactă de stufăriş din Europa.

Vă mai recomandăm:

Delta, patria învingătorilor: Mila 23, Crişan şi Caraorman au dat 24 de campioni mondiali. Patzaichin: „Nu ştiu dacă m-am născut în apă sau pe uscat“

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite