Cum va funcţiona Bursa de Peşte din Tulcea. „Ar trebui ca pescarii să ştie să opereze, iar clienţii să ştie să cumpere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescari în Delta Dunării FOTO Adevărul
Pescari în Delta Dunării FOTO Adevărul

O bursă presupune un loc unde se tranzacţionează anumite produse sau valori, în schimbul unui comision, dar „Bursa de Peşte” din Tulcea va fi o bursă doar cu numele, deoarece, în realitatea, va funcţiona ca un centru de colectare a peştelui din Deltă. Iar acest lucru îl fac şi alte 40 de firme private.

Ministerul Agriculturii intenţionează ca, pe 27 martie, să inaugureze la Tulcea „Bursa de Peşte”, o investiţie (bani europeni şi bani de la bugetul de stat) de aproape 28 de milioane de lei, finalizată în ianuarie 2016, dar care a stat cu lacătul pe uşă până acum.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), beneficiarii investiţiei, au declarat că o astfel de bursă este necesară deoarece prin intermediul acesteia va fi licitată şi comercializată oferta de produse pescăreşti „obţinută preponderent din pescuitul comercial desfăşurat în Delta Dunării, implicit, pentru a crea o piaţă concurenţială funcţională care să permită asociaţilor de pescari şi pescarilor să obţină cele mai bune preţuri de vânzare.”

Oficial, construcţia bursei de la Tulcea a fost finalizată în luna ianuarie 2016. Doar că autorităţile nu au inaugurat până acum investiţia făcută în mare parte cu bani europeni.

Adrian Izvoranu, consilierul ministrului Petre Daea, este cel care se ocupă de acest proiect. „O să funcţioneze începând de la sfârşitul acestei luni. Probabil pe 27 martie vom face lansarea, dacă programul se va respecta. Nu ştiu de ce n-a funcţionat până acum. ANPA ştie. Au fost probleme de tot felul, şi tehnice şi organizatorice.”

Doar că cei de la ANPA (Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură) au refuzat să răspundă de ce trei ani bursa a stat închisă. Acum, spun ei, clădirea a fost transmisă, din ianuarie 2019, în patrimoniul Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea, o structură nou înfiinţată în cadrul Ministerului Agriculturii.


Clădirea Bursei de Peşte din Tulcea FOTO Călin Gavrilaş

Imagine indisponibilă

Explicaţia lacătului de pe uşă o primim de la Dan Verbina, preşedintele unei asociaţii de pescari din Delta Dunării şi proprietarul unui centru de colectare a peştelui (cherhana). Acesta spune că bursa a fost închisă deoarece în proiectul iniţial nu au fost incluse şi utilităţile. „A fost închisă deoarece nu a avut utilităţi prinse în proiect: curent, apă, gaz. Era gata, dar de fapt nu era gata.”

Cum va funcţiona Bursa de Peşte

Adrian Izvoranu explică pentru „Adevărul” că, de fapt, bursa nu este chiar bursă. „Ca să funcţioneze în adevăratul sens al cuvântului bursă nu e suficientă Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea şi organizaţia, este nevoie de cultura organizaţională de pe lângă ea. Ar trebui ca pescarii să ştie să opereze pe bursă, iar cumpărătorii să ştie să cumpere de pe bursă. Din păcate, asta e o problemă care nu funcţionează nici la case mai mari: nici Bursa de Mărfuri nu străluceşte, nici cea de Valori. Deci, e o problemă care nu e a Bursei de la Tulcea, ci una naţională. ”

Bursa va funcţiona, în realitate, ca un Centru de prima vânzare. Peştele va fi adus de pescarul autorizat la punctul ce colectare cel mai apropiat, cu mijloace proprii de transport. În punctul de colectare peştele este cântărit şi sortat şi înregistrat electronic, apoi condiţionat cu fulgi de gheaţă şi încărcat în mijloacele de transport cu destinaţia Bursa de peste Tulcea.  Pentru aceasta, statul român a achiziţionat trei ambarcaţiuni şi patru maşini frigorifice.

Oferta de peşte (dimensiuni, tipuri, calităţi şi preţuri) va fi prezentată pe un site, iar de acolo se pot informa şi aproviziona agenţii economici. Va exista chiar şi un punct de desfacere cu amănuntul de unde se va putea cumpăra peşte la kilogram de către persoanele fizice.

„Ea va lucra şi va opera ca un punct de primă vânzare de peşte în sensul că va cumpăra peşte de la pescari şi-l va distribui în piaţă către marile lanţuri de magazine. Va fi o cherhana în plus. Până acum avem cinci cherhanale (centre de colectare) care sunt racordate la bursă cu terminale electronice şi mergem mai departe să-i convingem şi pe ceilalţi să devină furnizorii noştri. În felul acesta vor fi din ce în ce mai puţine vânzări nefiscalizate şi necontrolate. Intrăm pe un sistem ordonat şi civilizat, cu plata la timp, cu control, cu tot ce trebuie”, spune Adrian Izvoranu.

Ce probleme pot să apară

Pe patronii cherhanalelor existente acum în Deltă pare să nu-i deranjeze prea tare faptul că statul român şi-a făcut şi el un centru de colectare. Pescarii întrezăresc deja primele probleme pe care le-ar putea întâmpina bursa de la Tulcea. „O să fie mai complicată problema transportului cantităţilor mari de peşte slab valoric care la prima vânzare costă un leu, de exemplu. Dacă am 20 de tone şi am umplut un vapor sunt 2.000 de lei, iar motorina, salariile şi amortizarea navei mă costă cât toată cantitatea de peşte”, spune Dan Verbina.

Faţă de celelalte puncte de colectare a peştelui private din Deltă, bursa va vinde şi peşte de acvacultură, rapană din Marea Neagră şi şprot. „Dacă nu vor tranzacţiona şi peşte din amenajări piscicole şi producţia de rapană, nu ştiu dacă va fi rentabilă Bursa”, spune Dan Verbina.

În acelaşi timp, omul de afaceri nu crede că statul îi va face o concurenţă neloială deoarece totul depinde de cantităţile aflate pe piaţă şi de oportunitatea de a fi mai aproape sau mai departe de pescar. „O altă problemă o să fie că marea majoritate a pescarilor primesc banii în mână pentru că în Deltă nu sunt bancomate sau unităţi bancare în fiecare localitate. Aici o să fie o problemă. Pescarii sunt obişnuiţi ca atunci când aduc peştele să ia şi banii, deoarece ei plata pentru benzină şi alte cheltuieli curente le fac în numerar acolo, în localitatea lor”, spune Dan Verbina.

Pe aceeaşi temă:

Cum s-a ajuns ca turiştii din Deltă să mănânce peşte de la supermarket. „Şansa să ai un peşte proaspăt pe masă este doar dacă-l cumperi la negru“

Avertisment: Incendiile de vegetaţie din Delta Dunării pot „sabota” patrimoniul natural al rezervaţiei

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite