Cum se prepară „pahliopca“, delicioasa supă rusească de legume mâncată de lipovenii din Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pahliopca, supa de legume rusească                                                         FOTO: CNIPT Babadag
Pahliopca, supa de legume rusească                                                         FOTO: CNIPT Babadag

Este un preparat uşor de făcut, ideal pentru zilele de post, care foloseşte ingrediente la îndemâna oricărei gospodine.

Supa de legume „pahliopca” este „un fel de mâncare specific locuitorilor de origini ruse, adică lipoveni (vă reamintesc, haholii sunt originari din Ucraina)”, spun reprezentanţii Centrului Naţional de Informare şi Prezentare Turistică (CNIPT) Babadag.

Preparatul se poate face şi cu borş de putină, în acest caz vorbind despre o ciorbă de legume.

„Genială caldă, ciorba asta devine rai, ţinută la rece şi mâncată vara la umbră deasă, alături de 3-4 cepe verzi întinse-n sare grunjoasă”, mai spun cei de la Centrul de Informare Turistică al oraşului Babadag.

Ingrediente:

  • 1 ceapă de mărime medie
  • 4 – 5 morcovi
  • 2 rădăcini de păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ţelină cât un ou de găină (dacă e cât un ou de struţ, tăiaţi o felie de dimensiuni similare)
  • 1 ardei (nu iute)
  • 4 – 6 cartofi de mărime medie
  • 1 l suc de roşii – vara, puteţi folosi 1,5 – 2 kilograme de roşii opărite, curăţate şi strecurate
  • 100 ml ulei
  • 50 – 60 g paste, musai tubulare (striate sau nu, spiralate sau nu)
  • verdeaţă: 1 legătură de pătrunjel verde sau frunze de ţelină sau frunze de leuştean

Mod de preparare:

Într-o cratiţă mai mare (6 – 8 litri), se pun la fiert circa 2 litri de apă în care punem de la început o linguriţă de sare, ceapa întreagă şi uleiul.

„În timp ce apa clocoteşte, se curăţă şi se taie legumele, astfel încât să fie gata în acelaşi timp şi să încapă şi în polonic. De exemplu, am tăiat morcovii în jumătăţi.

Când apa clocoteşte, se adaugă morcovii, pentru că morcovii fierb mai mult. După 10 minute de fierbere, urmează pătrunjelul, păstârnacul (pe care, între timp, le-am tăiat în sferturi) şi ţelina. Fac aici o mică paranteză: micul bâldâbâc pe care îl fac legumele când sunt puse în apă se zice hliop (interjecţia echivalentă) în dialectul local – de aici şi denumirea”, arată CNIPT Babadag.

După alte aproximativ 10 minute de fierbere, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cuburi egale, ca pentru supă, şi ardeiul tăiat în două. Cartofii fierb cam 15 – 20 de minute, în funcţie de soi, aşa că trebuie să îi verificaţi.

Când cartofii sunt gata, se adaugă roşiile pasate şi se mai fierbe supa la foc mic, cam 15 – 20 de minute. Tot acum, se potriveşte de sare (evident, după gust) şi se adaugă şi pastele. Se pregăteşte şi verdeaţa.

Pastele se fierb direct în supă, motiv pentru care aceasta va deveni un pic mai cremoasă. Pentru că supa fierbe la foc mic, timpul de fierbere al pastelor nu va mai fi cel înscris pe pachet; de obicei se dublează. În plus, supa fiind fierbinte, pastele vor continua să se umfle şi să se înmoaie.

La final adăugaţi verdeaţa, ploaie de aromă, dacă aveţi leuştean e şi mai bine.

Reţetă preluată de pe Atelierul de Luni

Pe aceeşi temă:

GALERIE FOTO Peştele de mare a avut... mare succes la turişti

Zece secrete ale ciorbei de peşte din Delta Dunării, spuse de oamenii locului

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite