Cum poate fi stabilită identitatea foştilor deţinuţi politic îngropaţi în coloniile de la Periprava şi Târgu Ocna. Probele ADN, pe cheltuiala statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descoperiri la periprava FOTO IICCMER
Descoperiri la periprava FOTO IICCMER

Istoricii şi arheologii care au descoperit zeci de morminte ale foştilor deţinuţi politic în lagărele de la Periprava şi Târgu Ocna fac un apel către urmaşii acestora.

În ultimii ani, echipa de arheologi şi istorici au descoperit în fostele lagăre rămăşiţele pământeşti a câtorva zeci de victime, care se află depuse pentru analize de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iaşi şi Bucureşti.

Cea mai importantă procedură medicală o reprezintă stabilirea ADN-ului persoanelor decedate prin analiza probelor biologice provenite de la materialul osteologic descoperit. Pentru identificarea osemintelor este necesară recoltarea şi prelucrarea unor probe comparative de la rudele şi urmaşii în viaţă ai victimelor, costurile acestor analize revenind în sarcina statului.

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România face un apel către acei urmaşi ai victimelor decedate la Periprava şi Târgu Ocna, care nu au fost încă identificaţi şi contactaţi, pentru a intra în legătură directă cu responsabilul cercetărilor, Gheorghe Petrov (telefon 0744516108), în vederea informării şi întocmirii documentelor necesare pentru raportarea acestora către autorităţile care au în sarcină stabilirea identităţii osemintelor recuperate.

Pe rolul Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află înregistrat un dosar în care se fac cercetări pentru infracţiunii contra umanităţii de către militarii din structurile de pază ale Penitenciarului Periprava. Din păcate, în opt ani, nu a fost identificat niciun deţinut politic înmormântat în lagărul de la Periprava din Delta Dunării, întrucât, spun specialiştii Institutului de Medicină Legală Bucureşti, resturile de schelete sunt fragile, iar procedura este mai amplă şi mai lungă decât în cazul probelor biologice recoltate din ţesuturi moi.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Destinul tragic al generaţiei Marii Uniri. Cum au aranjat comuniştii procesul lui Iuliu Maniu: „Să convingeţi credincioşii să ceară executarea lui“

De ce n-au mai venit americanii în 1947. „Lumea trebuie să-şi dea seama în România că ajutorul american este în funcţie de intensitatea rezistenţei“

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite