Tulcea

articolul anterior articolul urmator

De ce nu au venit turiştii români în număr mare în acest an în Delta Dunării

4
24 Oct 2021 16:30:19
Autor: Mariana Iancu
Destinatie de vis FOTO AMDTDD
Destinatie de vis FOTO AMDTDD

Deşi Delta Dunării ar fi fost locul ideal pentru o vacanţă în plină pandemie, dat fiind mediul natural care permite distanţarea fizică, în acest an, numărul turiştilor a scăzut faţă de anii anteriori.

Chiar dacă sezonul turistic este cu câteva luni mai lung decât cel de pe litoral, Delta Dunării a dus în acest an lipsa turiştilor, dacă e să comparăm cifrele pe ultimii trei ani. Astfel, în 2019 au venit 125.181 turişti, în 2020 au fost doar 83.138 turişti în Delta Dunării, iar în acest an 111.824 turişti. Analizând datele statistice, 2021 a înregistrat o scădere de 10,67% a numărului de turişti în primele opt luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2019.
 
Conform unei analize a lui Cătălin Ţibuleac, fost guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în prezent preşedinte al Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, sunt mai multe cauzele pentru care destinaţia turistică nu a fost între preferinţele turiştilor români, dar mai ales străini.
 
Cap de listă este decizia Executivului care în urmă cu un an a anulat una dintre puţinele măsuri de sprijin a turismului, respectiv acordarea voucherelor de vacanţă, în condiţiile în care mai mult de jumătate dintre turişti au vizitat Delta cu această facilitate. În lipsa lor, operatorii din turism din Delta Dunării au mizat pe turiştii care au rămas îndrăgostiţi de acest tărâm şi care urma să-şi achite vacanţele din propriul buzunar. Dar nu au tras cartea câştigătoare. Numărul vizitatorilor s-a redus drastic, multe alte cauze concurând la acest deznodământ.
 

Alte cauze

 
Conform lui Cătălin Ţibuleac, sunt multe alte cauze care au determinat turistul să se îndrepte spre alte destinaţii, cum ar fi  înmulţirea necontrolată a populaţiei de şacali, cu efect direct asupra comunităţilor şi a turiştilor, nedecolmatarea canalelor de acces în Deltă şi a traseelor turistice, situaţia transportului fluvial prin nereglementarea regimului de viteză al şalupelor, anularea subvenţiei prin care cei care au domiciliul sau care lucrează în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. 
 
În planul de management al rezervaţiei sunt definite 19 trasee turistice în deltă, din care doar şapte sunt accesibile. Evident, presiunea turistică a crescut pe cele navigabile. Nu puţine au fost cazurile când operatorii economici au făcut cu propriile forţe operaţiuni mici de decolmatare şi de îndepărtare a plaurilor, pentru a putea intra cu barca plină de turişti pe unele canale. 
 
O altă ameninţare în Deltă este reprezentată de şacali, care s-au înmulţit necontrolat. Conform unor statistici vechi, din 2016, în rezervaţia naturală ar exista o populaţie de şacali aproximată la 1.800-3.500 de exemplare. Deşi operatorii de turism au cerut celor din Administraţia rezervaţiei Biosferei Delta Dunării să ia măsuri, nu s-a făcut nimic până în prezent.
 
Pe lângă toate aceste probleme, lipsa de promovare a destinaţiei de către ministerele de resort face ca acest tărâm să rămână doar o necunoscută.
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Richard Carroll
24.10.2021, 18:48:28

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, iata un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Iata de ce suntem colonia de leprosi a Europei.

silent warrior
24.10.2021, 18:56:36

Ce prostii! Nu mai vine lumea in Delta de frica sacalilor si ca nu sunt decolmatate canalele. Alea sunt cauze indirecte pentru care Delta are de suferit . Fauna e decimata de sacali , iar pestele nu se mai inmulteste in lacuri si balti pentru ca apa nu se mai oxigeneaza incalzindu-se excesiv datorita colmatarii. Dar turistului i se rupe de asa ceva . El vrea sa manance peste sa bea si sa se plimbe sa faca poze la pelicani , sa le puna pe Facebook. Cei care nu au mai venit au fost pescarii sportivi carora li s-a impus sa nu mai manance nici o coada de peste prins de ei , ceea ce e o mare marlanie si o absurditate avand in vedere ca turistii mananca peste braconat de localnici . Numai ca turistul pescar sportiv marca o mie de euro pe iesire in Delta , din care statul ia jumatate , iar braconierul incaseaza banii astia si statul ia clantza. Primii vin de cateva ori pe an in Delta si ceilalti braconeaza zilnic . Faceti socoteala...

+8 (10 voturi)
Decebal Burebista
24.10.2021, 19:09:23

Foarte bun commentul...dar cine să citească şi să înţeleagă??

-6 (10 voturi)
Ludwig
24.10.2021, 19:34:13

Avem zece sacali in toata romania si tu esti fatalist...E plin in delta, nu gasesti un loc liber!

+7 (9 voturi)
Modifică Setările