Delta Dunării, paradisul interzis la sfârşit de săptămână. Foarte puţine nave de călători opresc în localităţile din Delta Dunării în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaporul Moldova, la acostarea în portul Crişan FOTO Alin Paicu
Vaporul Moldova, la acostarea în portul Crişan FOTO Alin Paicu

INCONVENIENT La sfârşit de săptămână, localităţile din Delta Dunării sunt rupte de civilizaţie, întrucât nu se mai efectuează curse navale regulate.Turiştii trebuie să-şi amâne plecarea sau venirea, iar localnicii nu se pot deplasa la Tulcea

Locuitorii din Delta Dunării şi turiştii care doresc să călătorească în weekend au posibilităţi limitate. Conform graficului Navrom, societate privată care are curse regulate în Delta Dunării, de la Tulcea la Sulina nu se poate pleca duminică, iar drumul de la Sulina la Tulcea nu se poate face sâmbătă. Cine doreşte să meargă de la Tulcea la Periprava o poate face doar în timpul săptămânii. Turiştii care ajung vineri în Tulcea se pot deplasa spre Sfântu – Gheorghe doar luni, întrucât Navrom nu asigură niciun mijloc de transport.

“Mai e nevoie de curse”

Eugen Ivanov (15 ani) locuieşte în Crişan, dar învaţă la Liceul Jean Bart din Sulina. Vine foarte rar acasă, din cauza transportului, deşi între Sulina şi Crişan sunt doar 20 de kilometri. „Sâmbătă nu am cursă, există vapor doar pentru cei care vin de la Tulcea. Sâmbătă este doar cursă Tulcea - Sulina şi duminică doar Sulina - Tulcea, iar pe mine nu mă ajută deloc acest program“, spune elevul. „Ajung acasă cam la două – trei săptămâni. Tata are barcă şi, atunci când poate, vine el să mă ia“, spune elevul.

Iarna, Eugen nu merge deloc acasă. „Este mai greu iarna şi pentru o zi de stat acasă nu merită efortul. Doar în vacanţă vin“, povesteşte adolescentul, care, deşi se confruntă cu astfel de probleme, spune că niciodată nu a lipsit de la şcoală. „Mai este o navă rapidă, <<Diana>>, de 70 de locuri, privată, care face curse Tulcea – Sulina şi Sulina – Tulcea şi în weekend, dar este foarte aglomerată acum, în sezon, nu opreşte în toate localităţile, iar preţul unui bilet este de 50 – 60 de lei de persoană“, spune el.

Anul trecut, existau curse în fiecare zi şi Eugen şi-ar dori ca ele să fie introduse din nou. „Ar fi nevoie de o cursă sâmbătă dimineaţa şi una duminică după – amiaza. Văd uneori că trec câte două vapoare Navrom pe zi în timpul săptămânii, iar în weekend deloc. Mama ar avea nevoie să meargă la Tulcea, pentru cumpărături. Mai sunt câteva taxiuri pe apă, dar sunt scumpe tare“, încheie băiatul.

Eugen Ivanov

Eugen Ivanov, elev la Liceul Jean Bart FOTO Facebook

Sâmbăta, zi moartă

Ion C., în vârstă de 36 de ani, locuieşte în Sulina şi spune că sâmbătă e zi moartă din punct de vedere al transportului spre Crişan şi Tulcea. „Nava de pasageri ajunge vineri, spre seară, la Sulina şi pleacă abia duminică dimineaţa înapoi. Sâmbătă e zi moartă, nu pleacă nimic. Ne organizăm programul în funcţie de transport.

Facem cumpărăturile din Tulcea doar în timpul săptămânii, la medic mergem tot în timpul săptămânii, iar dacă suntem nevoiţi să rămânem în Tulcea batem la uşile rudelor, asta pentru cei care au neamuri în oraş“, spune bărbatul.
„Sunem izolaţi din mai multe puncte de vedere. Nu avem unde să mergem la un cinema, la un club, la o piesă de teatru. În Sulina nu avem aşa ceva, doar baruri. A funcţionat aici un cinema, în urmă cu vreo 20 de ani, dar acum nu mai este nimic. Sâmbăta am merge şi noi la Tulcea, dar nu avem cum. Avem doar plaja din oraş, e singura variantă de agrement“, oftează localnicul.

El se plânge de faptul că multă lume pleacă din oraş şi îşi caută de lucru în Tulcea sau în Constanţa, tocmai din cauza izolării în care se află Sulina. De la Sulina la Tulcea sunt aproape 70 de kilometri, iar drumul cu barca cu motor, pe care-l face uneori, durează aproape trei ore.

Nu sunt bani de combustibil

Reprezentanţii Navrom Tulcea spun că deocamdată nu pot introduce zilnic curse pe toate rutele, întrucât nu au posibilităţi. „Nu avem bani de combustibil. Avem deja datorii de 1.500.000 de lei“, spune Victor Iancu, preşedintele Consiliului de Administraţie al „Navrom Delta“, singura firmă privată care are curse regulate pe cele trei braţe ale Dunării.
Societatea pe care o conduce a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Transporturilor pentru transportul în Deltă.
Iancu spune că există mari presiuni din parte primarilor din Deltă pentru a introduce zilnic curse. „Aveam promisiuni de la Dan Şova, fostul ministru al Transporturilor, care ne-a promis că la următoarea rectificare bugetară ne mai dă bani. De altfel, şi preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, ne susţine cauza“, spune Victor Iancu.

“Sicrie plutitoare”

Cursele altor nave care mai transportă turişti au preţuri foarte mari, sunt întotdeauna pline şi nu opresc în toate localităţile.
În anii trecuţi mai existau nave deţinute de privaţi şi care efectuau transport de persoane, însă ele au intrat în faliment. „Firma a intrat în faliment, deşi muncea la negru. Aveau adevărate sicrie plutitoare. Nu de puţine ori am plecat cu navele noastre să salvăm oamenii“, susţine Victor Iancu.

Nouă nave de pasageri

Firma “Navrom Delta” deţine nouă nave de pasageri: vapoarele “Banat” şi “Moldova” cu câte o capacitate de 300 de pasageri, “Mirceşti” şi “Maramureş” cu câte 150 de pasageri,  “Adriatica” şi “Fieni”, care pot transporta între 20 şi 60 de persoane fiecare, şi catamaranele Delta Expres 1 şi Delta Expres 2, care pot lua la bord câte 200 de persoane, şi un vas tehnic, folosit la intervenţii. Vapoarele parcurg distanţa Tulcea – Sulina în patru ore, iar catamaranele – în trei ore.

Costul transportului este subvenţionat pentru localnici. Spre exemplu, un bilet pe ruta Tulcea – Sulina costă 44 de lei, iar localnicii achită 24 de lei.


 

Infografie delta dunarii

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Lotca solară, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin

Corul Sinicika, „sirenele“ lui Patzaichin de la Mila 23

Muzeul Lotcii în Mila 23, satul natal al lui Ivan Patzaichin

FOTO Jurilovca, poarta Raiului de la intrarea în Delta Dunării

FOTO Niculiţel, tărâmul strugurilor şi al mănăstirilor

FOTO Luncaviţa, satul teilor şi al nopţilor senine

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite