Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Delta Dunării, plină de evenimente în luna mai. Când este „Parastasul Piraţilor Nepomeniţi”

0
29 Apr 2022 13:30:12
Autor: Călin Gavrilaş
Delta Dunării foto: Asociaţia Delta Dunării
Delta Dunării foto: Asociaţia Delta Dunării

Luna mai este printre cele mai frumoase luni în Delta Dunării. Natura renăscută îşi întâmpină oaspeţii cu frumuseţi deosebite, unice, cu peisaje de vis.

Delta Dunării, atât cea din zona umedă cât şi cea continentală, s-a pregătit în luna mai cu peisaje deosebite, nemaiîntâlnite în vreo altă destinaţie turistică. Totodată, Delta îşi aşteaptă oaspeţii să guste din tradiţionalele bucate şi să se bucure alături de localnici în cadrul unor sărbători sau festivaluri.
 
Asociaţia Delta Dunării împreună cu organizatorii evenimentelor, vă invită pe toţi cei care vă doriţi câteva zile de vacanţă şi relaxare, să participaţi la sărbătorile şi festivalurile care au loc în judeţul Tulcea în această lună: 
 
  • 6 mai 2022 - Ziua Satului Sfântu Gheorghe, Delta Dunării. În fiecare an, pe 6 mai, locuitorii frumoasei aşezări de pe malul Marii Negre îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe, pe rit vechi, sfântul al cărui nume îl poartă satul din Delta Dunării. Localnicii şi oaspeţii lor, se întâlnesc în frumoasa bisericuţa din mijlocul satului şi după slujba de la biserică, se intind mesele şi se degustă mâncărurile tradiţionale din peşte, gătite de gospodinele satului. 
  • 14 mai 2022 - „Festivalul bujorilor”, localitatea Fântâna Mare, comuna Ciucurova. E vremea bujorilor şi mergem să-i sărbătorim, în toată splendoarea lor, împreună cu Comunitatea Ucrainenilor din judeţul Tulcea. Rezervaţia naturală de tip floristic, Dealul Bujorului este o arie protejată de interes naţional şi este situată în judeţul Tulcea pe teritoriul administrativ al comunei Ciucurova.
  • În perioada 13-14 mai 2022 -”Parastasul Piraţilor Nepomeniţi” la Sulina. ”Piraţii” vă aşteaptă într-un cadru neobişnuit, Cimitirul cosmopolit din Sulina, un loc cu poveşti despre piraţi şi prinţese. Ineditul eveniment, ajuns la ediţia a III-a are ca invitat special pe îndrăgitul Mihai Mărgineanu. 
  • 21 mai 2022- ”Săbătoarea Scrumbiei Albastre”, la Sulina, Iubitorii gastronomiei deltaice pot participa, pe 21 mai, la Sărbătoarea Scrumbiei Albastre de la Sulina, eveniment ajuns la a IV-a ediţie. Oraş cosmopolit şi multietnic, Sulina a marcat mereu momentul migraţiei scrumbiei, acesta însemnând atât o importantă sursă de hrană şi de venituri pentru locuitori, dar şi un motiv de sărbătoare. Sărbătoarea Scrumbiei Albastre este, în acelaşi timp, o sărbătoare gastronomică, în timpul căreia sunt puse în valoare reţetele tradiţionale deltaice, dar şi o sărbătoare a tradiţiilor culturale ale minorităţilor din Delta Dunării.
  • 24 mai 2022 - „Ziua limbii bulgare” la Lunca. Se sărbătoresc tradiţiile culturale bulgăreşti în satul Lunca, comuna Ceamurlia de Jos, cu invitaţi speciali din Bulgaria.  
  • 28 mai 2022 - ,,Sărbătorind pădurea cu toţi ucrainenii” în localitatea Letea, comuna C.A.Rosetti. Omul în comuniune cu natura: cântece şi dansuri, voie bună, tradiţiile culturale ucrainene sărbătorite într-una dintre cele mai frumoase păduri din România: Pădurea Letea. 
  • În perioada 26 şi 30 mai 2022 – ”Festivalul Internaţional Multietnic al Păstoritului, Sarighiol de Deal” ediţia a XIX-a. Organizatorii consacratului eveniment vă aşteaptă la Sarighiol de Deal unde va fi prezentată o expoziţie gastronomică, vizitatorii putând încerca gustul bucatelor specifice zonei precum şi preparate tradiţionale legate de obiceiul păstoritului, Tradiţiile culturale ale armânilor şi a invitaţilor din toată ţara nu vor lipsi nici la această ediţie. 
  • 29 mai 2022 - „Seară rusească la Sulina”. Tradiţiile culturale ale ruşilor lipoveni vor răsuna în cel mai estic oraş din Europa.                                       
 
Vă recomandăm şi: 
 
Scandalul construcţiilor de pe plaja Corbu se mută în instanţă. „Ar putea fi un precedent”
 
Bărbat de 76 de ani, dispărut la o partidă de pescuit. Unde l-au găsit salvatorii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările