Delta Dunării, văzută în decurs de 10 ani de fotograful Sorin Onişor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noapte în Delta Dunării Sursa Facebook Sorin Onişor
Noapte în Delta Dunării Sursa Facebook Sorin Onişor

Delta Dunării, în imagini captivante, a fost imortalizată de fotograful Sorin Onişor în decursul timpului. O colecţie care cuprinde imagini din ultimii 10 ani a fost împărtăşită publicului.

Sorin Onişor, pasionat fotograf al peisajelor şi al oamenilor care populează ţinuturi exotice şi pitoreşti, a străbătut Delta Dunării urmărindu-i viaţa de zi cu zi.

Fără să se mărginească la peisajele naturale de o frumuseţe răvăşitoare, Onişor caută oamenii deltei pe care-i arată aşa cum îşi duc traiul, necosmetizat, în condiţii precare. 

Totuşi, chiar lipsiţi de resurse elementare pentru aceste timpuri, oamenii din Delta Dunării par mai liberi şi mai neîncorsetaţi de greutăţi decât sunt cei care au tot confortul. 

Imaginile surprinse în perioada 2008-2018 au fost incluse de Sorin Onişor într-un album virtual pe care-l oferă iubitorilor Deltei Dunării. 

GALERIE FOTO DELTA DUNĂRII 2008-2018

Delta Dunării are o suprafaţă de 580.000 hectare însemnând 2,5% din suprafaţa României - ceea ce o situează pe locul 3 în Europa, după Volga şi Kuban, şi pe locul 22 între deltele lumii. Specialiştii arată că Delta Dunării este una dintre cele mai mari zone umede din lume - ca habitat al păsărilor de apă şi cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe planetă.

Prin rezervaţie trece Paralela 45º care marchează jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord. Poziţia sa geografică este delimitată de următoarele coordonate: 28º 10’ 50’’ longitudine estică (Cotul Pisicii), 29º 42’ 45’’ longitudine estică (Sulina), 45º 27’ latitudine nordică (braţul Chilia, km 43), 44º 20’ 40’’ latitudine nordică (Capul Midia).

Zona este considerată „un muzeu viu al biodiversităţii“, având 30 tipuri de ecosisteme, şi „o bancă de gene naturală“, de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal. Această valoare de patrimoniu natural universal a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, în decembrie 1990. 

Sursa Facebook Sorin Onişor

Delta Dunării Sursa foto Facebook Sorin Onişor

„Unul din motivele pentru care Delta Dunării a devenit rezervaţie a biosferei este acela că, în comparaţie cu alte delte ale Europei şi chiar ale Terrei, a păstrat o biodiversitate mai ridicată, prin aceasta întelegându-se un număr mare de specii dintr-o mare diversitate de unităţi sistematice. Mai mult decât atât, Delta Dunării frapează prin densitatea ridicată la multe specii, care sunt rare sau lipsesc din alte zone ale continentului, cu toate că din cauza efectelor activităţilor antropice din ultimile decenii şi efectivele acestor specii ca şi habitatele lor au fost grav afectate“, arată specialiştii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Coloritul fantastic al Deltei Dunării, pământul sălbatic de la capătul României

FOTO VIDEO Captivanta Deltă a Dunării, aşa cum puţini o văd

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite