Dezastrul descoperit de un parlamentar constănţean în Delta Dunării: braconajul, viteza ambarcaţiunilor şi construcţiile ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmace ilegale pentru prinderea sturionilor FOTO Bogdan Bola/ Alexandru Kocsis
Carmace ilegale pentru prinderea sturionilor FOTO Bogdan Bola/ Alexandru Kocsis

Parlamentarul constănţean Bogdan Bola a însoţit Poliţia Deltei timp de două zile şi a descoperit că, deşi este o rezervaţie, braconajul, pescuitul cu unelte interzise şi construcţiile ilegale fac ravagii.

Constănţeanul Bogdan Bola a fost alături de colegul său deputat Alexandru Kocsis în Delta Dunării şi complexul lagunar Razim – Sinoe. În cele două zile a descoperit că viaţa localnicilor devine tot mai grea. 

„Pentru a înţelege mai bine lipsurile din legislaţia actuală, am mers în acţiune cu Poliţia Deltei pentru două zile în Delta Dunării şi complexul lagunar Razim - Sinoe. Viaţa în zona Rezervaţiei Delta Dunării, care se întinde pe trei judeţe (Constanţa, Tulcea şi Galaţi), devine tot mai grea pentru locuitorii acesteia. Şi cu toate că este introdusă în patrimoniul UNESCO şi clasificată "zonă umedă de importanţă internaţională", braconajul, tăierile ilegale de copaci, construcţiile ilegale care fac să dispară luciul de apă, pescuitul cu unelte interzise fac ravagii pentru flora şi fauna Deltei.

Alături de colegul meu deputat Alexandru Kocsis am mers în controale, alături de ofiţerii Poliţiei Deltei şi am stat de vorbă cu oamenii locului. Braconajul cu unelte interzise, în perioadele de prohibiţie mai ales, distrug populaţiile de peşti din întreaga zonă. Cel mai grav este pescuitul la curent electric, care omoară şi sterilizează fără discriminare. Transformarea a mii de hectare de zone umede ale Deltei în terenuri agricole (chiar dacă vorbim de o rezervaţie naturală) fac ca Delta să rămână fără multe dintre zonele de refacere biologică.

 Permisivitatea excesivă a autorităţilor cu competenţe în domeniu când eliberează permise şi autorizaţii pentru bărci şi motoare extrem de puternice dăunează atât faunei din zonă (zgomotul sperie peştii şi păsările), dar şi zădărnicesc eforturile organelor de control de a prinde braconierii“.

Parlamentarul propune şi soluţii:

Dunărea veche să rămână zonă de refacere biologică şi să fie interzis pescuitul pe “buclele” Dunării. Astfel, vom putea oferi şi populaţiilor de peşti un loc unde să îşi depună icrele în siguranţă

Fără setci în Delta Dunării între 01 iunie şi 15 octombrie, în această perioadă să fie permise doar vintirele şi talienele. Este totuşi o rezervaţie naturală..

Fără năvoade tot anul în complexul Razim – Sinoe. Pescarii din zonă ne-au cerut asta în mod expres, aceste unelte fiind cele mai dăunătoare pentru faună.

O prohibiţie specială la pescuitul linului (pe cale de dispariţie în Deltă) în luna iunie.

În ceea ce priveşte braconajul, înăsprirea pedepselor: creşterea cuantumului amenzilor, confiscarea obligatorie a sculelor de pescuit şi bărcilor, clasificarea unor contravenţii (aşa cum sunt prevăzute acum) ca şi infracţiuni.

O limitare urgentă la viteza bărcilor şi la capacitatea motoarelor pe Dunăre pentru ambarcaţiunile de pescuit - max. 60 de cai pe Razim şi 40 de cai în Deltă.

Fie că vorbim de pescuit sportiv sau comercial, dimensiunea peştelui prins şi neeliberat trebuie să crească, pentru ca pescarii să nu mai plece acasă cu puiet. Acest lucru este valabil mai ales pentru pescarii care vin din ţară şi vor să reţină orice peşte, indiferent de dimensiune. De ex., la crapul reţinut, mărimea să crească de la 35 la 40 de cm, la somn de la 50 la 60 de cm, etc.

Tot pentru pescarii care nu înţeleg că sunt într-o rezervaţie naturală, înzecite amenzile pentru neigienizarea spaţiului de pescuit sportiv.

Interdicţia la pescuit pentru anumite specii aflate în declin, pentru perioade de doi ani, pentru a permite populaţiilor din specia respectivă să se refacă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite