După un an de filmări în Delta Dunării, celebrul producător de televiziune Charlie Ottley a realizat documentarul „Wild Danube“, cu o durată de 90 de minute, care este difuzat în 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României.
Prin viscol şi caniculă
Charlie Ottley, cel care a mai realizat două documentare în România, „Wild Carpathia“ şi „Flavors of Romania“, a arătat lumii întregi o deltă necosmetizată, cu bune şi cu rele, cu lumini şi umbre. Ghid în lumea deltei i-au fost Cătălin Ţibuleac, fost guvernator al rezervaţiei, în prezent preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Delta Dunării, şi echipa sa. „Totul a început în luna decembrie a anului trecut, când Charlie ne-a contactat, ne-a vorbit despre proiect şi ne-a întrebat cum putem să-l ajutăm. Am fost onoraţi, însă ajutorul dat a fost nesemnificativ în amploarea proiectului, dar determinant în derularea acestuia“, îşi aminteşte fostul guvernator.
Aşa a început aventura în Delta Dunării: „Am răzbit prin viscolul din ianuarie şi februarie, când ne-au îngheţat maşinile şi a fost nevoie să le scoatem cu tractorul din nămeţi, apoi în primăvară am admirat cum renaşte natura, am sărbătorit împreună Paştele. Am simţit împreună presiunea turistică din vară şi ne-am bucurat de culorile toamnei“, povesteşte Ţibuleac.
În călătoria sa prin Delta Dunării, Charlie Ottley a cutreierat pe apă şi pe uscat punând piciorul în cele mai frumoase destinaţii ale Deltei: Jurilovca, Sarichioi, Sfântu Gheorghe, Sulina, Crişan, Mila 23, Caraorman, Letea, Sfiştofca şi Enisala.
Delta, cu lumini şi umbre
Producătorul a rămas impresionat de oamenii locului, care l-au invitat la masa lor şi i-au dăruit din puţinul lor, de coabitarea paşnică dintre ruşi, ucraineni, turci, români. A rămas însă cu un gust amar atunci când a descoperit că nu se respectă regulile în turism, că ambarcaţiunile circulă cu o viteză ameţitoare, iar din cauza presiunii omului au fost distruse habitate întregi. Totodată, s-a întristat când a descoperit că mai bine de jumătate dintre canale sunt colmatate, că braconajul este regula şi nu excepţia.
„Am rămas surprins că a prezentat Delta aşa cum este ea: cu bune şi cu rele. Sper ca acest documentar să fie un semnal de alarmă pentru autorităţi. De altfel, însuşi el a specificat faptul că nu există o abordare unitară a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din punct de vedere al schimbărilor climatice şi al deşeurilor“, spune ghidul producătorului prin deltă.
Documentarul despre Delta Dunării i-a fost dedicat şi lui Ivan Patzaichin, multiplul campion olimpic, care a murit la începutul lunii septembrie. Cel mai bun ambasador al acestor locuri încărcate de tradiţie i-a acordat un interviu, care face parte integrantă din documentar.


Vă recomandăm să mai citiţi:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
1 Comentariu
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Intr-adevar un loc minunat si unic! Pentru o experienta autentica si deosebita recomand cu caldura Casa Boby din Murighiol!