Drum lung şi scump pentru oamenii Deltei, care vor să se vaccineze anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinare Tulcea FOTO Amalia Manolescu
Vaccinare Tulcea FOTO Amalia Manolescu

Un locuitor al Deltei care doreşte să se vaccineze trebuie să investească timp şi bani. Ca să ajungă la un centru de imunizare trebuie să străbată o cale lungă pe apă sau pe uscat şi să plătească sume mari de bani.

Singurul centru de vaccinare arondat localnicilor din Deltă este cel de Sulina, care funcţionează în clădirea fostului spital. Aici, vaccinul administrat este Moderna. În judeţul Tulcea mai sunt funcţionale alte câteva centre, pe uscat: două în municipiul Tulcea şi câte unul în Isaccea, Măcin, Babadag, şi Murighiol. Loredana Pană, reprezentanta Asociaţiei „Letea în UNESCO“, care a derulat mai multe proiecte sociale şi culturale în Deltă, atrage atenţia asupra faptului că nu este simplu pentru un om al apei să ajungă la unul din aceste centre. Spre exemplu, la Murighiol nu se poate ajunge decât cu barcă privată, autobuzul de la Letea spre Sulina a fost scos la începutul pandemiei întrucât cel care a câştigat licitaţia de transport pe ruta respectivă a descoperit că nu este rentabil, iar drumul de la Chilia Veche la Tulcea, în lungime de aproximativ 70 de kilometri, se parcurge în patru ore cu maşina. De la Sfântu Gheorghe la Sulina se poate ajunge doar dacă drumul nu este inundat sau cu o barcă privată, al cărui tarif este de 60 de lei pe călătorie. Cine alege să circule cu vapoarele companiei Navrom trebuie să se înarmeze cu răbdare, întrucât un drum de la Sulina la Tulcea se parcurge în patru ore. Deci, orice centru ar alege, drumul este la fel de lung şi de costisitor. 

Primarii de la sate, rugaţi să transporte oamenii la centrele de vaccinare

Acesta este şi motivul pentru care la centrele din municipiu nu figurează nimeni programat pentru imunizare. Mihaela Nicolau, directoarea DSP Tulcea, spune că nu mai sunt liste de aşteptare întrucât s-a dat liber la vaccinare şi fără programare. Deşi centrele mobile ar fi fost o soluţie, s-a apelat la această măsură doar pentru imunizarea persoanelor nedeplasabile şi doar în câteva localităţi, cum ar fi din Sfântu Gheorghe, Mila 23 şi Crişan. Urmează, spune directoarea DSP, să fie vaccinate alte 70 de persoane din comuna C.A. Rosetti şi din satele învecinate. „Oamenii Deltei sunt dornici să se vaccineze şi se încearcă, împreună cu Prefectura Tulcea, să se găsească soluţii. La una dintre întâlniri, prefectul a venit cu solicitarea către primarii de la sate să asigure transportul celor care doresc să se vaccineze către centru“, adaugă Mihaela Nicolau. Conform evidenţelor, până luni la prânz, la centrul de Sulina, unde au fost arondaţi oamenii Deltei, au fost imunizaţi 1.447 de oameni. În municipiul Tulcea au fost administrate 28.969 de vaccinuri, iar 11.954 de oameni au primit ambele doze. În prezent, cei doritori  se pot vaccina fără programare la oricare centru, şi astfel îşi pot alege şi vaccinul.

Vârstnicii, cei mai mulţi vaccinaţi 

Dr. Amalia Manolescu, care este medic de familie în Sfântu Gheorghe de peste un an şi jumătate, a coordonat activitatea centrului de vaccinare deschis în sala de sport din municipiul Tulcea între 29 aprilie şi 9 mai. Medicul spune că după ce s-a decis vaccinarea la liber, fără programare, interesul a crescut pentru imunizare. „Spre exemplu, la centrul deschis la Liceul Agricol Nicolae Cornăţeanu, în fiecare zi sunt vaccinate 30 – 40 de persoane care aleg serul de la Astra Zeneca. Alţii preferă Pfizer şi pot merge acum la sala de sport, unde se administrează acest vaccin“, spune medicul de familie. Ea spune că, de când coordonează campania de vaccinare, s-au prezentat la centru oameni de pe tot cuprinsul Deltei: din Sfântu Gheorghe, Maliuc sau chiar Sulina. Pe lângă aceştia, s-au prezentat inclusiv cetăţeni străini rezidenţi în România, care aveau carte de identitate provizorie. Ea spune că a fost la un moment dat o echipă mobilă de vaccinare inclusiv în Sfântu Gheorghe. „Este costisitor drumul şi lung drumul până la un centru de vaccinare. Pe de altă parte, persoanele bolnave trebuie să treacă de triaj pentru a vedea dacă nu au contraindicaţii pentru vaccinare“. Cei mai mulţi vaccinaţi din Deltă sunt oameni în vârstă, dar, în ultima perioadă, a crescut şi numărul tinerilor care vor să se imunizeze pentru a putea călători.

Vă recomandăm să mai citiţi:

La Tulcea s-au deschis două puncte de vaccinare anti-COVID-19

Lista centrelor de vaccinare pregătite pentru faza a II-a, în judeţul Tulcea

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite