Faleza Tulcea va fi modernizată. Cheul şi portul intră în reabilitare, iar două cetăţi ale Dobrogei sunt pe lista de finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faleza din Tulcea Sursa arhivă
Faleza din Tulcea Sursa arhivă

Tulcea a primit finanţare pentru modernizarea portului, ceea ce înseamnă că faleza oraşului va căpăta altă înfăţişare. În acelaşi timp, cetăţile Enisala şi Halmyris au primit promisiuni ferme de finanţare.

Doi miniştri au venit marţi, 14 mai, la Tulcea, pentru a semna finanţări sau pentru a promite bani de restaurare.

Alexandru Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor şi Valer Daniel Breaz - ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale s-au întâlnit cu Horia Teodorescu - preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea şi cu vicepreşedinţii Dumitru Mergeani şi Petre Badea.

Cuc a semnat semnat contractul de finanţare pentru m odernizarea Portului Tulcea.

„Astfel, o altă investiţie majoră pentru municipiul şi judeţul Tulcea obţine finanţare, fiind vorba de un obiectiv capital, o investiţie mult dorită de tulceni de-a lungul timpului. Proiectul înseamnă intervenţii la infrastructura portuară şi reabilitarea întregului cheu din administrarea Consiliului Judeţean. Utilităţile existente vor fi reabilitate, extinse, înlocuite după caz, astfel încât să se asigure desfăşurarea în siguranţă a tuturor operaţiunilor şi a traficului în Portul Tulcea. 

Vreau să subliniez doar un singur lucru: construcţia cheurilor care mărginesc limita dunăreană a falezei municipiului Tulcea a început în secolul trecut. Iată că, după un secol, Portul Tulcea capătă valoarea pe care o merită. Investiţia este de aproximativ 40 de milioane de euro pentru acest proiect major pentru noi, tulcenii, pentru tot ceea ce înseamnă Delta Dunării şi turismul în judeţul Tulcea“, a declarat preşedintele Horia Teodorescu.

„Dacă podul Tulcea-Brăila a prins viaţă şi s-a lansat execuţia şi proiectarea în 2017, faptul este datorat discuţiilor foarte intense pe care le-am avut cu domnul preşedinte, care îmi spunea că, de ani de zile, s-a promis această investiţie, dar nimeni nu a lansat acest proiect. Un alt punct pe care l-am avut în discuţie în acel moment a fost trecerea falezei din proprietatea ministerului în cea a autorităţilor locale. S-a reuşit acest lucru şi, astăzi, intrăm în linie dreaptă, semnăm contractul de finanţare şi sunt convins că în perioada următoare Consiliul Judeţean va lansa şi partea de execuţie. Sunt sigur că domnul preşedinte va sta pe şantier, astfel că execuţia se va înscrie în termen iar lucrarea va fi una de calitate“, a declarat ministrul Răzvan Cuc.

Ministrul Transporturilor a vizitat varianta de ocolire a oraşului Babadag, unde au început lucrările al căror termen de finalizare este 31 august 2019, dar şi podul peste Dunăre, unde continuă lucrările.

Cuc a anunţat că au fost lansate pe SICAP proiectele de drum Brăila-Tulcea şi Tulcea-Constanţa, termenul de depunere a ofertelor fiind 20 mai. El a precizat  că va fi introdus în programul de întreţinere drumul naţional DN 22E, Garvăn - I.C. Brătianu, un sector de 14 km destul de afectat, pe care se va turna un nou covor asfaltic.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz, a vizitat cetăţile Enisala şi Halmyris. „Vom avea, la finalul acestei luni, propunerile de finanţare pesntru aceste două cetăţi, astfel încât să poată fi conservate şi să fie efectuate lucrări de protecţie. Ministerul Culturii a început o analiză extrem de serioasă în întreaga ţară cu privire la aceste monumente pe care avem datoria să le protejăm. După această vizită în teren, vom trage concluziile iar la finalul lunii, cu siguranţă, se vor aproba finanţările pentru cele două cetăţi“, a declarat Breaz. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Farul Vechi din Sulina se închide pentru trei ani. Obiectivul va fi restaurat 

VIDEO A fost lansată aplicaţia online pentru biletele de transport în Delta Dunării. Care sunt rutele principale

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite