Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Flotilă de salvare pentru Delta Dunării. ISU Tulcea a primit mijloace de intervenţie de ultimă generaţie

0
22 Mar 2016 17:14:16
Autor: Mariana Iancu
O parte a flotilei care va deservi Delta Dunării FOTO ISU Tulcea
O parte a flotilei care va deservi Delta Dunării FOTO ISU Tulcea

În dotarea ISU Tulcea au intrat noi ambarcaţiuni destinate acţiunilor de acordare a primului ajutor calificat în Delta Dunării, dar şi şase ambarcaţiuni de salvare în mediul acvatic.

Tehnica de luptă a pompierilor militari tulceni a fost completată cu noi mijloace de intervenţie, precizează plt. Adj. Angela Tulceanu, purtător de cuvânt ISU Tulcea.
 
Astfel, ISU a primit o autospecială pentru transport scafandri cu echipamente specifice pentru intervenţii, aceasta dispunând şi de două remorci peridoc pentru transportul ambarcaţiunilor pneumatice, şase ambarcaţiuni de salvare în mediul acvatic (o ambarcaţiune de intervenţie şi salvare pentru scafandri –SAR, 3 ambarcaţiuni de intervenţie şi salvare cu chilă rigidă şi borduri moi - RIB, două ambarcaţiuni de salvare din aluminiu cu motor), o motopompă remorcabilă de mare capacitate, cinci motopompe transportabile, o instalaţie de potabilizare a apei.

De asemenea, în inventarul ISU Tulcea au intrat două aparate cu termoviziune şi diverse echipamente necesare pompierilor pe timpul desfăşurării acţiunilor de intervenţie (hamuri cu veste de salvare integrată, căngi telescopice din aluminiu, proiectoare de suprafaţă, saule şi balize cu dispozitiv luminos).
 

 
Ambarcaţiuni repartizate la Măcin, Babadag şi Crişan  
 
Mijloacele de intervenţie au fost achiziţionate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Proiectului „Răspunsul eficient salvează vieţi”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007- 2013, Axa prioritară 5- ,,Implementarea infrastructurii adecvate pentru prevenirea riscului natural în zonele cele mai expuse la risc”. Domeniul major de intervenţie ,,Protecţie împotriva inundaţiilor”.
 
Ambarcaţiunile sunt destinate echipajelor de căutare – salvare şi vor fi repartizate la toate subunităţile ISU Tulcea din judeţ. Şalupa SAR va intra în dotarea Detaşamentului de Pompieri Tulcea, şalupele RIB vor fi repartizate Secţiei de Pompieri Măcin, Staţiei de Pompieri Babadag şi Pichetului de Nave Operative Crişan. Bărcile de salvare din aluminiu cu motor vor intra în dotarea Detaşamentului de Pompieri Tulcea şi a Pichetului de Nave Operative Crişan.
 
Tot cu această ocazie, a fost operaţionalizată  şi şalupa fluvială, tip 
RESCUE  EAGLE 1, destinată acţiunilor de acordare a primului ajutor calificat (SMURD) în zona Deltei Dunării, ambarcaţine primită cu titlu gratuit în luna martie a.c., din partea ,,Fundaţiei pentru SMURD”. Şalupa va fi încadrată şi deservită de personalul Pichetului de Nave Operative Crişan, care are punctul de lucru în comuna Crişan, pentru a asigura intervenţiile de prim ajutor calificat.
 
Echipajele acestei subunităţi de pompieri vor acţiona în cele mai importante localităţi din Delta Dunării, respectiv oraşul Sulina, comuna Crişan, comuna Sfântul Gheorghe, comuna  Maliuc, comuna Chilia Veche, comuna Ceatalchioi  dar şi în toate celelalte localităţi în care nu se poate ajunge cu mijloace de intervenţie terestre sau aeriene. 
 
Pe şalupă va fi încadrat un comandant de navă şi doi paramedici cu posibilitatea de a transporta două victime pe targă. Capacitatea maximă de transport a acesteia este de până la 8 persoane.
Nava are în dotare şi o motopompă  P.S.I. de refulare a apei destinată stingerii incendiilor de mică amploare care se manifestă pe malul apei. Acţiunea de stingere se va realiza prin tunul de refulare montat în prova navei, acţionat electric din cabina de comandă, având posibilitatea de a acţiona pe o distanţă de aproximativ 30 metri. Salupa este dotată şi cu radar.
 
 
Dotările unei nave
 
Nava este dotată cu echipamente medicale din clasificarea ambulanţelor tip B2, astfel se poate asigura asistenţă medicală de urgenţă a pacienţilor care se încadrează în codul de triaj galben şi roşu indiferent de afecţiune sau traumatism. 
 
Ambulanţa este dotată cu două tărgi de transport; defibrilator semiautomat,  aspiratoare de secreţii automat şi manual, instalaţie fixă de administrare oxigen, rucsac medical cu dotările specifice, tărgi de diferite tipuri pentru mobilizare, atele şi saltea vacuum.
 
La ceremonia de predare a ambarcaţiunilor către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta“ din Tulcea, care a avut loc pe 22 martie, pe faleza municipiului, a fost prezent şi dr. Raed Arafat,  secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi generalul de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările