Tulcea

articolul anterior articolul urmator

FOTO La 157 de ani de la abolirea sclaviei: de la „Dau fată de ţigan pentru o pereche de tingiri de aramă“ la teoriile de astăzi, că toţi romii sunt infractori

4
21 Feb 2013 07:47:41
Autor: Claudia Petraru
Dezrobirea ţiganilor a avut loc în urmă cu 157 de ani
Dezrobirea ţiganilor a avut loc în urmă cu 157 de ani

20 februarie 1856 a fost Ziua Dezrobirii Romilor, astfel că în acest an se împlinesc 157 de ani de la abolirea sclaviei. Gabriel Stoica, inspector şcolar pe problemele romilor şi profesor de limba romani, spune că nici astăzi nu se pierd ideile preconcepute care asociază  conotaţii negative termenului de „rom“.

„Ţigan”  desemna în perioada secolelor XIV-XIX o stare socială, aceea de sclav, care  nu facea parte din structura socială, fiind un simplu obiect de schimb.

În funcţie de stăpân, existau trei categorii de sclavi: domneşti (ai domnitorului şi ai soţiei sale), boiereşti (ai boierilor), mânăstireşti (ai mânăstirilor).

„La început,  toţi sclavii erau domneşti.  Ei ajung în posesia mânăstirilor şi boierilor prin donaţii sau vânzare. Cel mai rău o duceau cei care erau ai mânăstirilor“, spune Gabriel Stoica, profesor de romani.

De la „Vând ţigan pe zece galbeni“...

Termenul de sclav a fost menţionat prima dată în 1385 printr-un act de donaţie al voievodului  Dan I al Ţării Româneşti către Mânăstirea Tismana a 40 de salase de “atigani”.

Exemple: 1641, Ionaşcu fecior lui Ursu Piscoaei este vândut drept un „poloboc de miare, preţuit drept zece galbeni, cu feciorii lui ce-i va avea“;

1800, egumenul mânăstirii Govora dă „o fata de ţigan schimb pentru o pereche de tingiri de aramă“.

În 1834, în Regulamentul Organic se stipulează că „Ţiganul este o persoană ce atârnă de altul cu averea şi familia sa“, iar Codul penal din Muntenia din 1818 contine articolul „Toţi ţiganii sunt născuţi robi“ şi „ţiganii fără stăpân sunt proprietatea statului”.

La teoria de astăzi: „Ţiganii sunt infractori“

„În prezent ideea că romii sunt  în general criminali, prostituate, răpitori de copii şi mafioţi este adoptată de mare parte a populaţiei europene, răpirea copiilor fiind  o prejudecată neîntemeiată împotriva romilor şi repetată până la saturaţie în mass media sau în mediul familial. Acum putem doar să sprijinim liderii comunităţii noastre care, începând din 1990 şi până în prezent au făcut eforturi deosebite pentru renaşterea  identitară şi socio-culturala a etniei rome“, mai spune Gabriel Stoica.

Elevii tulceni învaţă despre istoria romilor

Şcoala Profesională Danubius Tulcea, cu sprijinul Partidei Romilor Pro-Europa Tulcea, a serbat acest moment  printr-o prezentare realizată de profesorul de limba romani Gabriel Stoica şi Iuliana Lupan, profesor de istorie. Cei doi au prezentat două momente esenţiale din istoria romilor: dezrobirea şi holocaustul.

La eveniment au participat părinţii elevilor, copiii, cadrele didactice şi conducerea şcolii, prof. Alice Szuchanszki şi prof. Luminiţa Simitopol.

Am avut un moment interactiv în care, împărţiţi în mai multe grupe, părinţii şi copiii şi-au împărtăşit reciproc impresiile despre cele vizionate şi auzite. Într-un final, este important să insist pe importanţa şcolii în dezvoltarea personalităţii tinerilor“, spune Gabriel Stoica.

Această acţiune face  parte din proiectul referitor la extinderea sistemului ZEP (zone educative prioritare) de intervenţie în anul şcolar 2012 – 2013, campania pentru participare şcolară „Hai la şcoală!”, Şcoala Profesională „Danubius” având ca parteneri Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi Reprezentanţa UNICEF în România.

Astăzi, 21 februarie se serbează „Ziua Internaţională a Limbii Materne“.

În Tulcea, conform datelor provizorii ale recensământului din 2011, trăiesc 3.800 de romi.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Good Christian
21.02.2013, 10:21:18

Spuneti ca termenul de tigan este folosit ca peiorativ si ati adoptat notiunea de "rrom" pentru a va spala imaginea.Oops! n-a iesit.Si "rrom" are aceeasi soarta.Este asociat tot cu infractiunea.V-ati gandit ca nu ati spalat ce trebuia?Nu denumirea natiei trebuia schimbata ci atitudinea ei,comportamentul trebuia schimbat,prin educatie.Dar ce sa-i faci,suntem prea pretentiosi.Daca voi,ONG-istii tigani faceti valuri pe tema discriminarii doar pentru a suge ceva bani din buget si de la UE,nu ne putem astepta la o schimbare in educatia tiganilor simpli.Scoateti din joben o noua denumire care sa o inlocuiasca pe cea de "rrom" si tot ca infractori veti fi priviti,si aici ma refer la tiganii care sunt infractori,pentru ca ,indiscutabil sunt si tigani care sunt educati.Cunosc tigani care sunt profesori,ingineri si nu numai,sunt parte a societatii si iau parte la viata cetatii.Dar daca majoritatea tiganilor sunt tinuti la un nivel scazut de educatie,comit infractiuni si de aici s-a impamantenit obiceiul de a asocia tiganul cu infractorul.Este ca in cazul pantofilor sport "Adidas".Ati auzit de adidasi "Puma".

+5 (5 voturi)
mihai ion
21.02.2013, 12:17:03

Si nici o vorba despre cum sunt discriminati in toata europa. De parca doar romania are..."probleme" cu rromii. Un grup de oameni discriminat intr-o uniune ce se da drept libera.

+2 (2 voturi)
travolta john
23.02.2013, 19:18:18

Nu toti Faraonii sunt HOTI , NU! Doar 85% iar 14 % criminali , 1% sunt ok !

0 (2 voturi)
Mitica Picu
24.02.2013, 02:19:09

„Dau fată de ţigan pentru o pereche de tingiri de aramă“ !!! CE VALOARE AVEAU ele! Acum nu mai valoreaza nici cat o flegma!

-1 (1 vot)