Tulcea

articolul anterior articolul urmator

FOTO „La Amorel“ rămâne cel mai vestit restaurant din Sulina. Fostul patron îşi doarme somnul de veci în cimitirul din localitate

3
19 Sep 2014 20:52:03
Autor: Mariana Iancu
Restaurantul lui Amorel FOTO Mariana Iancu
Restaurantul lui Amorel FOTO Mariana Iancu

Dacă întrebi un localnic din Sulina unde se mănâncă cel mai bine răspunsul este: „La Amorel“. Restaurantul „Marea Neagră“ este situat pe faleză. Alături, hotelul neterminat.

Puţine sunt locurile din Sulina care oferă servicii bune turiştilor. Mulţi se aşteptau ca, după moartea lui Amorel Vătămănescu, fostul patron al restaurantului „Marea Neagră“, totul să se ducă de râpă. Dar nu a fost aşa. Familia îi duce visul mai departe. Deşi Amorel Vătămănescu a murit în primăvara acestui an, terasa e plină în fiecare zi.

„Au rămas aceeaşi bucătari“, ar fi o explicaţie dată de oamenii locului. Restaurantul Într-adevăr, angajaţii sunt foarte drăguţi, comanda se ia repede, iar peştele este delicios. Porţile nu sunt mari, însă nu te ridici flămând de la masă.

De afacere se ocupă acum fiul lui Amorel, care a îngheţat anul universitar şi soţia sa.  Localnicii spun că nu se ştie cât vor mai rezista. La scurt timp de la moartea lui, în luna aprilie a acestui an, pescarii au fost controlaţi la sânge de mascaţi, care au găsit mai mult peşte braconat.

Alături de restaurant, urma să se ridice singurul hotel din Sulina. Amorel nu a mai putut să-l termine. Construit pe terenul unui fost magazin universal, proiectul a fost abandonat. Cel puţin pentru acest an.

Amorel Vătămănescu  îşi doarme somnul de veci în cimitirul cosmopolit din Sulina. Mormântul lui este plin de coroane de plastic. Doar dacă te apleci şi te uiţi sub cruce vezi cine este îngropat acolo. Pe o cruce aurie este scris numele regelui turismului din Sulina şi data naşterii şi a morţii.

El a murit la vârsta de 48 de ani în urma unui accident vascular cerebral.
Vătămănescu şi-a început afacerile în Delta Dunării la începutul anilor ‘90. În scurt timp, a devenit unul din jucătorii principali în pescuitul industrial, fiind asociat cu Dan Verbina, fost deputat PSD de Tulcea.
Amorel Vătămănescu s-a născut la munte, într-o localitate din nordul Moldovei.

A ajuns în Deltă pe când avea 15 ani, aşa cum îşi aminteşte Dan Verbina. Adolescentul a lucrat mai întâi ca ajutor de ospătar. „L-am cunoscut în Crişan. Era un om care lăsa la o parte totul pentru a ajuta un prieten. Nu trebuia să spui de două ori“, îşi aminteşte Verbina. Tot în Deltă a cunoscut-o şi pe Dumitrea, soţia lui. Împreună au un băiat, pe Vlad.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Florin Mihai
20.09.2014, 16:02:54

Afacerile implica dedicatie si riscuri. Multe riscuri.

+1 (1 vot)
Vlad Tepes
25.09.2014, 19:39:35

Rahat! Amorel era prieten cu Verbina .Restaurantul „Marea Neagră“ exista de pe timpul comunistilor. Spune cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti. Amorel,Verbina - doua jigodii!

+1 (1 vot)
Chabu Omer
28.12.2014, 14:55:26

Jigodii si Verbina si Amorel. La restaurantul lui peste se serveste vara bere calda si ciocolada calda - rece . Peste braconat,toate astea intr-un mediu insalubru si de catre angajati fara controale medicale. E doar o spelunca unde se face bijnita.

Modifică Setările