FOTO Turismul în Delta Dunării, susţinut cu fonduri europene. Cum pot renaşte satele izolate şi depopulate din zona Letea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caii şi trăsura cumpărate din bani UE                                              FOTO: Elena Baccela
Caii şi trăsura cumpărate din bani UE                                              FOTO: Elena Baccela

Turismul, pescuitul şi creşterea animalelor au rămas singurele activităţi prin care pot supravieţui oamenii din inima Deltei, cei care au ales să rămână în minunatele locuri unde apa se îmbină armonios cu restul naturii.

Pădurea Letea este unul dintre cele mai importante puncte de atracţie turistică, fiind aşezată pe grindul cu acelaşi nume, unul dintre cele mai vechi grinduri ale deltei. A fost pusă sub ocrotire încă din anul 1930, devenind rezervaţie naturală în anul 1938. Pădurea este alcătuită, în principal, din stejarul de luncă, stejarul brumăriu, plopul alb, plopul negru, frasinul de luncă, frasinul de baltă, teiul alb, ulmul şi foarte rar arinul negru. Abundenţa plantelor căţărătoare conferă pădurii un aspect subtropical.

Departe de civilizaţie, la care pot ajunge doar după ore bune petrecute în barcă, oamenii din zona Letea caută soluţii pentru a putea trăi în continuare acolo. Iar una dintre oportunităţi este accesarea banilor europeni destinaţi dezvoltării turismului zonal.

Elena Baccela s-a născut pe aceste meleaguri şi anul trecut a aplicat, prin intermediul GAL „Oamenii Deltei”, un proiect prin care a obţinut o finanţare de 30 de mii de euro, bani europeni, pentru dezvoltarea turismului în Letea. Concret, Elena va asigura începând cu acest an servicii de ghid turistic cu trăsură şi cai pentru cei care vor să viziteze unele dintre cele mai pitoreşti locuri din Delta Dunării. De asemenea, în a doua etapă de dezvoltare a proiectului, va oferi turiştilor posibilitatea de a călări individual.



Cu trăsura prin Pădurea Letea

Familia Baccela a încercat fără succes să atragă bani europeni pentru acelaşi proiect şi în urmă cu doi ani. Atunci suma era cu mult mai mare, ajungea la 70 de mii de euro. Acum, cu ajutorul celor de la Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Oamenii Deltei” au reuşit să obţină finanţarea care este cu mult mai mică. Elena spune că banii nu sunt suficienţi pentru ceea ce-şi doresc ei să realizeze acolo, mai ales că au optat pentru cai de rasă, care necesită o întreţinere specială, o hrană diversificată, bogată în calorii. Pe viitor vor să aibă cel puţin două căruţe şi mai mulţi cai pentru echitaţie.

„Turismul ecvestru este din ce în ce mai apreciat de turişti. În prima fază am primit 21 de mii de euro, iar restul banilor (9 mii) îi vom primi după îndeplinirea obiectivelor. Proiectul vizează şi crearea unui loc de muncă pentru o persoană care se va ocupa de prestarea serviciului”, spune Elena.

Proiect cu bani UE în satul Letea FOTO Elena Baccela



Banii europeni au fost investiţi în cai de rasă (semigrei), trăsură cu 16 + 1 locuri, harnaşamente, echipament de echitaţie şi servicii de ghid asigurate de cel care este şi vizitiu. Pentru această muncă îl va folosi chiar pe soţul ei care până acum se ocupa cu creşterea animalelor.

„La noi în zonă se practică acest fel de turism, mai nou se face chiar cu maşinile. Turiştii vor însă să se plimbe cu trăsura, în aer liber. Este şi un alt traseu de vizitare deoarece maşinile nu intră acolo unde intră căruţa. Ne-am gândit să fie totul legal, fiscalizat. Biletul este 25 de lei, avem şi casă de marcat”, asigură Elena.

Turiştii pot astfel vedea nu doar frumoasele case din Letea, întreţinute de haholi, localnicii ortodocşi de rit vechi, ci şi dunele mari de unde se pot vedea fâşiile de pădure şi de deşert, dunele mici, caii sălbatici ai deltei sau Târla Popii unde sunt stejarii bătrâni, vechi de secole. Setea şi-o pot potoli la Fântâna lui Omer, un turc care a trăit aici cândva, iar urmele colibei se pot vedea şi astăzi.

Fiind vorba despre o rezervaţie a biosferei, parte a patrimoniului UNESCO, traseul pe care sunt plimbaţi turiştii este stabilit de către reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei delta Dunării (ARBDD).

Proiect cu bani UE în satul Letea FOTO Elena Baccela



Sate izolate, depopulate

Primii turişti au început să apară mai devreme anul acesta, în minivacanţa de Paşti şi 1 Mai. „Noi preluăm turiştii din satul Letea, unde este un canal şi vin barcagii din toată Delta (Mila 23, Murighiol, Sulina) şi au deja stabilit cu cine pleacă la plimbare, că e maşină, că e căruţă. De multe ori ghidul nostru a avut surpriza să fie dorit de turişti datorită cailor şi căruţei. Cel mai mult sunt entuziasmaţi de caii semigrei, deoarece la noi în zonă nu sunt aşa ceva”, spune Elena.

Dar ca să ajungă să admire frumuseţile locurilor, turiştii trebuie să meargă câteva ore cu barca din Tulcea. În Letea se poate ajunge doar pe braţul Chilia sau pe braţul Sulina. Pe Chilia se ajunge doar cu nava de pasageri care face 6-7 ore. Pe Sulina se poate ajunge mai repede deoarece sunt ambarcaţiuni care pleacă din oră în oră şi, într-o oră şi jumătate, ajung la Sulina, iar de acolo este o şosea pe care mai faci 20 de minute.

Izolarea acestor locuri, iernile grele în care oamenii rămân de multe ori fără resurse, blocaţi în pustietate, i-a făcut pe mulţi tineri să plece. Astfel, comuna C.A. Rosetii, de care aparţine Letea, deşi este compusă din cinci sate mai are doar puţin peste 800 de locuitori, majoritatea bătrâni.

Proiect cu bani UE în satul Letea FOTO Elena Baccela


                                                        Familia Baccela-foto: arhiva personală

Proiect cu bani UE în satul Letea FOTO Elena Baccela

Elena Baccela lucrează de mulţi ani la primăria din comună, la departamentul social. Este martorul depopulării satelor şi, cu tristeţe, spune că acum este foarte greu să mai găseşti pe cineva care să lucreze. Pe viitor, ea ar vrea să transforme o casă tradiţională într-o mică pensiune în care turistul să poată fi cazat şi ospătat cu bucate tradiţionale: peşte şi preparate din lapte.

„Mi-e şi teamă să accesez alte fonduri pentru că nu avem oameni cu care să lucrăm. Nu mai sunt oameni în comună. La primărie sunt 17 persoane cu ajutor social şi sunt oameni în vârstă. E o zonă populată cu bătrâni, iar cei care mai sunt în putere sunt deja prinşi în diverse activităţi sau nu sunt oameni de încredere”, adaugă Elena.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Casele tradiţionale din Letea, atracţie în Delta Dunării. Au reguli unice de construcţie

VIDEO Povestea tragică a morii de la Letea. Suratele ei din Dobrogea au fost recuperate şi păstrate la loc de mare preţ

Bursa de Peşte din Tulcea, inaugurată oficial după 3 ani de la construire. Va funcţiona ca un centru de prima vânzare












 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite