FOTO VIDEO Aşezarea pitorească din nordul Dobrogei unde natura şi-a revărsat darurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beştepe Sursa Facebook Nufăru - Centru de informare turistică
Beştepe Sursa Facebook Nufăru - Centru de informare turistică

O aşezare cu nume musulman din nordul Dobrogei oferă un peisaj extraordinar datorită vecinătăţii sale cu Delta Dunării. Acolo se poate ajunge pe cale rutieră, iar pentru vizitarea a două dintre satele sale trebuie luată calea apei.

Beştepe se găseşte la 25 kilometri de municipiul Tulcea, pe şoseaua care leaga Tulcea de Mahmudia (DJ 222C). Este o veche aşezare românească, situată la 3 kilometri de malul drept al bratului Sfantul Gheorghe şi are în componenţă satele Beştepe, Băltenii de Sus şi Băltenii de Jos, aflate pe câte un mal al Dunării. La Beştepe se ajunge cu mijloace de transport auto, dar în Bălteni se poate ajunge cu ambarcaţiunea, pe bratul Sfântul Gheorghe.

Satul şi-a luat numele de la dealul la poalele căruia s-a întemeiat - Beştepe, ce vine de la turcescul Beş (cinci) şi Tepe (coline). De pe cele cinci coline ale satului, malurile Dunării se văd încărcate de verdeaţă bogată, vegetaţie sălbatică şi gospodării ordonate ale tulcenilor.

Prima menţiune despre Beştepe este legată de colonizarea efectuată de administraţia otomană în Dobrogea cu turci şi tătari în anul 1584, când câţiva din aceşti colonişti au fost aşezaţi în satul Beş-Depe. Pe la 1790 s-au aşezat aici şi păstori români din Transilvania, iar în 1830 satul a fost desfiinţat deoarece era situat pe teritoriul neutru stabilit de Rusia şi Turcia. Oamenii din Beştepe s-au retras în Tulcea, spun istoricii locului. 

GALERIE FOTO DIN BEŞTEPE, DOBROGEA

„Timp de un sfert de secol această zonă a rămas nelocuită, doar păşunile locului, foarte bogate, erau folosite de păstorii transilvăneni veniţi cu viţele la păscut. Războiul Crimeei a fost urmat de schimbări importante în această zonă a Dobrogei. Prin tratatul de pace de la Paris din 1856, Delta Dunării şi Cotul Dunavăţului au fost retrocedate Imperiului Otoman, chiar din acel an s-a trecut la repopularea acestor teritorii, localităţile părăsite mai înainte fiind refăcute aproape în totalitate“, se arată în monografia comunei.

În anul 1878, după Războiul de Independenţă, localitatea devine comună până în anul 1968, când este înglobată comunei Mahmudia că sat aparţinător. În anul 2004, în urma unui referendum local, Beştepe a redevenit comună şi are peste 2.000 locuitori. 

Sursa Facebook Beştepe

Beştepe loc frumos Tulcea Dobrogea Sursa Facebook Beştepe

Sursa Facebook Beştepe

Beştepe loc frumos Tulcea Dobrogea Sursa Facebook Comuna Beştepe Tulcea

Zona s-a dezvoltat turistic, iar câţiva investitori au ridicat pensiuni şi un hotel căutate de turişti. „Malurile Dunării umbrite de sălcii pletoase şi de pădurea de plopi, aerul răcoros şi priveliştea minunată este căutată pe timpul verii atât de turiştii veniţi în zonă, cât şi de localnici“, se mândresc localnicii.

Dealurile Beştepe domină peisajul, cu cele cinci vârfuri rotunjite, cu altitudine maximă de 232 metri (Ţinta, cum o cunosc localnicii). De pe aceste vârfuri se pot face sporturi aeronautice: decolări cu parapanta, deltaplan.

În partea de nord se văd cele trei braţe ale Deltei Dunării, iar la bază se vad ruinele Cetăţuii, cetatea getică din secolul al IV-lea. În partea de sud se vede lacul Razim cu insula Popina, iar la vest la baza dealului se întinde Beştepe. 

Sursa Facebook Beştepe

Beştepe loc frumos Tulcea Dobrogea Sursa Facebook Beştepe

Biologii Dobrogei arată că Rezervaţia Beştepe constituie una din rarele arii protejate în care sunt întâlnite pajişti stepice atât pe substrat calcaros, cât şi silicos, ceea ce sporeşte numărul total de specii de plante. Specii precum Goniolimon collinum, feciorică (Herniaria hirsuta), cârcel (Ephedra distachya) sunt întâlnite doar în alte câteva rezervaţii din judeţul Tulcea. Din punct de vedere faunistic, în rezervaţie trebuie remarcată în special prezenţa speciilor erete de stuf (Circus aeruginosus), şerpar (Circaetus gallicus), uliu păsărar (Accipiter nisus). 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Locuri minunate de vizitat în Dobrogea. Comuna din Delta Dunării unde ajungi pe uscat şi pe apă

FOTO Locuri minunate din jurul Deltei Dunării, care trebuie neapărat explorate

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite