FOTO şi VIDEO Primii cămătari din Tulcea trimişi în judecată au fost condamnaţi: Câte un an de închisoare cu suspendare şi fără daune morale pentru victime!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au semănat teroare şi au scăpat. Au fost prinşi în flagrant acum doi ani şi jumătate, iar procesul a durat un an şi trei luni. Judecătoria Tulcea a dat o soluţie în dosarul care a făcut valuri în toată Tulcea acum doi ani: „Uscatu“ şi „Ţapai“ rămân în libertate. Au luat câte un an de închisoare cu suspendare, iar victima care s-a constituit parte civilă nu a primit decât bani pentru avocat.

Viorel Curea zis „Uscatu“ şi Ion Feraru zis „Ţapai“ au fost prinşi în flagrant în timp ce primeau bani de la o familie de oameni de afaceri din Tulcea, fiind arestaţi în faţa unui magazin de pe strada Păcii. Imediat au fost puşi în libertate, iar procesul care a durat un an şi trei luni s-a finalizat cu o condamnare: un an cu suspendare.
„Uscatu“ şi „Ţapai“ sunt personaje binecunoscute şi temute în lumea interlopă tulceană. Deşi activităţile lor erau cunoscute în oraş, în iulie 2009 a fost pentru prima dată când autorităţile locale au luat măsuri, cu toate au mai existat plângeri şi alte povestiri despre teroarea instaurată de anumiţi cămătari. Neoficial, poliţiştii spun că interlopii tulceni sunt greu de prins deoarece au o strategie care îi fereşte de necazuri, operând doar în străinătate, acolo unde dau lovituri grele, după care cu banii obţinuţi revin acasă la Tulcea, unde investesc în afaceri legale, în special imobiliare, cluburi sau baruri.
Ameninţări cu moartea
În 2009  „Uscatu” a împrumutat o persoană din Tulcea cu suma de 3.700 euro, iar ulterior, prin ameninţări cu moartea şi chiar acte de violenţă l-a determinat la plata sumei de 5.200 euro lunar pe o perioadă de 12 luni cu titlu de dobândă – camătă. După un timp, prin aceleaşi metode l-a obligat pe cel pe care l-a împrumutat cu suma de 37.000 euro să încheie un contract de împrumut cu suma de 50.000 euro, fără ca suma menţionată în contract să fie înmânată în realitate. De asemenea, în cursul lunii iunie 2009, prin ameninţare a determinat-o pe soţia părţii vătămate să înmâneze suma de 300 euro reprezentând dobândă camătă. În schemă intra şi un alt interlop tulcean Ion Feraru care intervenea chipurile pentru a ajuta familia aflată în criză de bani.
„Acesta se prefăcea a fi prietenos şi le spunea oamenilor cu datorii la celălalt cămătar că îi ajută el, că celălalt e un om fără scrupule şi că îi împrumută el cu bani ca să plătească datoria către Uscatu. Oamenii nu aveau altă scăpare şi fară să realizeze deveneau datori la doi cămătari în loc de unul, pentru că celalalt accepta banii, care erau tot ai lui , dar mărea între timp dobănda şi tot nu era nici o scăpare“,  povesteşte unul dintre anchetatori modul de operare.
Practic cel de-al doilea cămătar a acordat aceleaşi părţi vătămate suma de 10.000 euro de la care pretindea dobândă de 300 %, exercitând ameninţări cu moartea şi acte de violenţă în scopul de a determina împrumutatul la plata sumelor menţionate.


Viorel Curea, zis „Uscatu“, filmat în acţiune

A vrut să scape cu fuga
Disperaţi de acţiunile celor doi interlopi oamenii s-au hotărăt să apeleze la Poliţie. Pe data de 27 iunie 2009 „Uscatu“ a fost surprins încercând să determine părţile vătămate să-i plătească suma de 15.000 euro din totalul sumei de 50.000 euro fiind reţinut de poliţişti în civil, fără să opună rezistenţă.


Ion Feraru, zis „Ţapai“

Celălalt cămătar a fost reţinut de asemenea pe stradă după ce a încercat să fugă printre blocuri, fiind ajuns din urmă şi încătuşat.
 „Acţiunea a fost documentată cu greutate, cei doi fiind foarte atenţi şi pricepuţi în a-şi acoperi urmele. Unul dintre ei a mai avut problem cu legea“, a declarat atunci şeful I.P.J. Tulcea, comisarul şef Vasile Şofan.
Poliţiştii sunt siguri că mai există şi alte persoane care au avut astfel de probleme şi le-au  solicitat public acestora să depună plângeri.
Cămătarii prinşi în flagrant puşi în libertate de o greşeală a procurorilor!
Procurorii tulceni au contribuit decisiv la punerea în libertate a doi cunoscuţi interlopi prin faptul că nu au autentificat transcrierile celor peste 200 de convorbiri telefonice pe care cămătarii le purtaseră cu victimele, oamenii de afaceri Sorin şi Alina Roşu din Tulcea. Cei doi cămătari au fost prinşi în flagrant în timp ce primeau sume de bani de la cei şantajaţi, după o muncă de documentare care a durat aproape un an urmărire, înregistrări video şi telefonice, din care a reieşit că numiţii Viorel Curea-zis „Uscatu“ şi Ion Feraru-zis „Ţapai“ au împrumutat bani cu camătă unei familii de oameni de faceri, solicitând dobânzi enorme şi apoi recurgând la ameninţări pentru a recupera banii. Culmea, tocmai aceste înregistrări care păreau proba de bază pentru arestarea celor doi le-au jucat feste procurorilor, instanţa neluând în calcul sutele de înregistrări telefonice din cauza unui viciu de procedură.
Drept urmare Tribunalul Tulcea prin completul format din judecătorii Ştefania Roibu, Elena Bibu şi Marinela Pescăruş a admis recursul şi a decis punerea în libertate a celor doi arestaţi.
„După cum au arătat şi apărătorii inculpaţilor nu s-a făcut autentificarea pentru toate convrbirile înregistrate depuse la dosar ci doar pentru câteva, nu tocmai semnificative. Practic nu exista la dosar un proces verbal de autentificare astfel că nu am putut lua în considerare aceste probe, convorbirile telefonice“, ne-a declarat la vremea respectivă judecătorul Marilena Pescăruş.
La rândul său procurorul de caz, reprezentantul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea a recunoscut că nu s-a făcut autentificarea pentru toate înregistrările prezentate în scris la dosar.

Vezi aici video de la organizarea flagrantului!


„Aşa este, dar nu s-a făcut pentru că erau prea multe înregistrări, câteva sute şi nu a fost timp“, a spus procurorul Laura Subţirelu care a menţionat în faţa instanţei că lumea nu va mai avea încredere în justiţie dacă cei doi vor fi puşi în libertate. Din păcate însă chiar viciul de procedură ce se poate reproşa procurorilor a contribuit decisiv la punerea în libertate.
Terorizaţi
Oamenii de afaceri care au avut curajul să reclame presiunile la care au fost supuşi trăiesc o stare de teroare după ce „Uscatu” şi „Ţapai” au fost eliberaţi.
„Vă daţi seama în ce teroare trăiesc acum când copii lor sau ei pot fi omorâţi în orice seară. Au crezut că scapă vorbind la Poliţie însă iată cum e cu legea, dacă vorbeşti ăia scapă şi tot tu o păţeşti. Mai bine te sinucizi direct, ăştia sunt toţi mână în mână şi tu mori“, povesteşte unul dintre vecinii din zona unde soţii Roşu aveau un magazin.
Cămătarii-comparaţi cu Alain Delon!
Cei doi interlopi tulceni sunt adevărate vedete locale, sunt cunoscuţi şi temuţi mai de toată lumea. Conduc maşini de lux, petrec mai tot timpul în cele mai scumpe localuri şi săli de jocuri de noroc însă cu toate legendele care circulă despre ei nu au avut necazuri mari cu autorităţile. Cei doi au fost apăraţi de cei mai buni avocaţi din Tulcea, trei la număr, printre care şefa baroului-Aurora Oprea, Liviu Ciulei dar şi Teodor Borisov-fost preşedinte al Judecătoriei şi judecător. Avocaţii au marşat în pledoarie şi pe latura emoţională cerându-le judecătorilor să nu dea dovadă de rasism.
„Uitaţi pentru o clipă că ar fi ţigani, chiar dacă domnul Feraru este mai colorat, mai întunecat la faţă. Gândiţi-vă că îl aveţi în faţă pe Alain Delon, aţi mai crede că este o persoană periculoasă?!” a pledat atunci avocatul Ciulei, după ce Judecătoria decisese iniţial ‚ arestarea.
„Dacă nu daţi banii chiar vă omor, gata!.......Vă rup picioarele, nu mai ţine”-fragment din ameninţările adresate telefonic de cămătari.
 „Cei doi sunt unşi cu toate alifiile, ce umili erau în boxă, cu mascaţii lângă ei, cred că abia aşteptau să iasă, deja se gândeau la cei care i-au dat în gât, cum o să discute cu ei. Asta e dacă avocaţii sunt mai pricepuţi şi mai bine plătiţi, noi am muncit degaba  luni de zile, s-au cheltuit o groază de bani pentru documentare şi ei sau scăpat imediat, acum rezolvă treaba afară, pun pariu că scapă. Sfatul meu pentru reclamanţi ar fi să dispară, dar o să trăiască în teroare toată viaţa chiar dacă nu îi găsesc, şi asta nu e viaţă“ povestea un poliţist tulcean , sub protecţia anonimatului, în momentul în care cei doi interlopi au fost puşi în libertate.
Au scăpat basma curată
Cei doi interlopi au fost condamnaţi la câte un an de închisoare cu suspendare, fiind sub supraveghere pentru şase ani. De asemenea, Judecătoria Tulcea a decis respinge ca neîntemeiată a cererii formulate de partea civilă Roşu Sorin de acordare a daunelor materiale de către inculpaţi. Judecătora a respins şi cererea de instituire a sechestrului asupra bunurilor inculpatului Viorel Curea.
Cei doi inculpaţi sunt obligaţi să plătească părţii civile Roşu Sorin câte 1.500 lei fiecare reprezentând cheltuieli de judecată (onorariu avocat).
Decizia poate fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare pentru cei prezenţi şi de la comunicare pentru cei lipsă.




image
image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite