Fundaţia Doina Cornea a înfiinţat Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului. Românii, chemaţi să finanţeze campaniile de cercetări arheologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Oprea Arhiva personala
Marius Oprea Arhiva personala

Întrucât statul român nu a putut continua activitatea de descoperire a mormintelor foştilor deţinuţi politic care au fost ucişi în lagăre, Fundaţia „Doina Cornea“ a găsit o soluţie care le va permite arheologilor să-şi ducă munca mai departe.

Începând din acest an, investigaţiile arheologice care privesc crimele regimului comunist din România se desfăşoară sub patronajul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu ajutorul banilor daţi de Fundaţia „Doinea Cornea“.

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), în colaborare cu Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, au desfăşurat în perioada 31 august – 4 septembrie 2020 o nouă campanie de cercetări arheologice în Periprava. Acţiunea a avut ca obiectiv căutarea, descoperirea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politic decedaţi în fosta colonie penitenciară.

În campania de cercetări arheologice recent încheiată au fost identificate identificate şi cercetate un număr de cinci morminte, dintre care patru sunt ale unor deţinuţi, rămăşiţele pământeşti ale acestora fiind extrase şi recuperate. 

Unul dintre morminte, nemarcat la suprafaţa solului, aparţinea unui localnic, iar în acest caz osemintele au fost lăsate nederanjate, fiind doar înregistrate în lista mormintelor depistate. În ultimii ani s-au descoperit peste 50 de morminte ale celor care au murit în colonia de muncă ce a funcţionat în apropierea localităţii.

Osemintele defuncţilor au fost ridicate în prezenţa unui medic legist, fiind împachetate şi apoi transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea. După examinarea medico-legală, acestea vor fi transferate pentru analize specializate la Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti, unde se realizează testele pentru stabilirea ADN-ului persoanelor decedate. Acest demers urmăreşte identificarea morţilor prin verificarea comparativă a ADN-ului obţinut din resturile scheletice ale acestora cu cel al rudelor şi urmaşilor în viaţă ai victimelor.

„În mod firesc ar fi fost ca Statul Român, prin instituţiile sale să dea acest sprijin colectivului de istorici şi arheologi care, timp de douăzeci de ani, şi-au sacrificat vieţile personale, relaţiile cu familiile şi prietenii colindând ţara pentru a asculta mii de mărturii sau pentru a dezgropa victime. A şi făcut-o o vreme prin institutul creat de Marius Oprea. Din păcate acest institut, pentru a doua oară în decursul existenţei sale s-a îndepărtat de obiectivul său principal. Acela de a căuta şi descoperi victime ale regimului comunist.

Imagine indisponibilă

Fundaţia Doina Cornea, văzând toate acestea şi intuind ce ar fi făcut Doina Cornea în această situaţie a luat decizia ca, în acest moment, să-i devină prioritatea numărul unu activitatea de descoperire a victimelor comunismului făcută de Marius Oprea, Gheorghe Petrov şi colectivul de arheologi şi istorici pe care aceştia îl coordonează. În consecinţă, cu ajutorul prietenului nostru, membru în Consiliul de Onoare al fundaţiei, Eugen Iordăchescu, am colectat fondurile necesare campaniei de săpături de la Periprava care astfel a fost posibilă şi s-a desfăşurat în perioada 31-august – 6 septembrie. Aceste fonduri au provenit prin donaţii făcute de oameni inimoşi, dar în special Asociaţia Ad Caritatis din Bistriţa. Deoarece Fundaţia Doina Cornea nu există încă în mod oficial (nereuşind încă să strângă suma necesară înregistrării ei) săpăturile de la Periprava au fost făcute sub egida AFPDR. Foştii deţinuţi politici, mulţi dintre ei suferind şi ei laolaltă cu victimele în lagărul de exterminare de la Periprava, sunt cei mai îndreptăţiţi să colaboreze cu grupul de cercetători, alături de procurorii militari şi medicii legişti angrenaţi, pentru descoperirea victimelor“, conform unei informări a fundaţiei.

Pentru a uşura munca de cercetare a colectivului condus de Marius Oprea şi Gheorghe Petrov, reprezentanţii fundaţiei au modificat statutul incluzând Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România ca parte componentă a acesteia. CICCR va funcţiona în cadrul fundaţiei sub coordonarea unuia dintre cei doi vicepreşedinţi, Marius Oprea. Bugetul CICCR va fi inclus în bugetul fundaţiei, ca un capitol separat, şi va asigura finanţarea campaniilor de cercetări viitoare. Suntem siguri că vom putea acoperi acest buget prin donaţiile primite atât de la persoane fizice cât şi de la sponsori instituţionali sau societăţi comerciale. Credem că mai există oameni generoşi în România care să dorească aflarea adevărului! Şi le suntem recunoscători în avans!

CICCR va încheia parteneriate cu toate organizaţiile care doresc să sprijine activităţile acestuia sau au obiective asemănătoare, indiferent dacă sunt private sau instituţii ale statului. Cu siguranţă principalul nostru partener va fi AFDPR, cel care de fapt cumulează suma suferinţelor poporului român în timpul regimului comunist.

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Cum a fost ucis de comuniştii lui Dej şeful planificării de la Canal. Simulacrul odios rămas în istorie drept „procesul sabotorilor“

Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria


Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite