Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Haosul din Delta Dunării pune în pericol rezervaţia: „Ne cereau 10 lei în plus să rupă nuferi pentru noi“

9
15 Jun 2021 06:07:39
Autor: Mariana Iancu
Ambarcaţiune într-o colonie de pelicani FOTO Marian Strinoiu
Ambarcaţiune într-o colonie de pelicani FOTO Marian Strinoiu

O firmă care organizează ilegal excursii în Delta Dunării va răspunde în faţa legii după ce un barcagiu a intrat cu viteză, cu ambarcaţiunea plină de turişti, într-o colonie de pelicani. Pentru rezolvarea principalelor probleme din zonă, un ghid autorizat de turism propune limitarea vitezei şi a puterii motoarelor ambarcaţiunilor şi reguli de conduită a turiştilor în zonele strict protejate.

Angajatul unei firme pirat care organizează excursii în Delta Dunării a stârnit revolta localnicilor şi a turiştilor după ce a fost fotografiat săptămâna trecută în timp ce intra cu ambarcaţiunea cu motor într-o colonie de pelicani din zona golfului Musura.
 
După ce imaginile au apărut în spaţiul public, s-au sesizat şi autorităţile, care au descoperit că firma tulceană „Royal Cruises“ SRL nu este autorizată să efectueze excursii pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, fără însă să ştie de când aceasta funcţionează. „Este o firmă pirat. Noi i-am chemat pe reprezentanţii societăţii la sediul nostru luni dimineaţa, dar nu s-au prezentat. Prin urmare, colegii mei au pregătit toată documentaţia pentru a le face plângere penală. Pe noi ne depăşeşte situaţia pentru că nu avem cu cine să vorbim“, spune Ion Munteanu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
 
El spune că la dosarul cauzei mai există o filmare în care conducătorul bărcii pregăteşte din timp momentul în care va intra cu ambarcaţiunea cu mulţi cai putere în zonele de aglomeraţii de păsări. Pe filmare se aude vocea barcagiului care le spune turiştilor din barcă: „Pregătiţi acum aparatele. Intrăm în trombă“, le-a spus el turiştilor din barcă. Conform legii, agenţii din cadrul ARBDD au competenţă să aplice sancţiuni, însă amenda este una foarte mică, de care nu se sperie nimeni, reclamă Ion Munteanu. 
 
Din punctul său de vedere, o altă problemă la fel de acută este viteza cu care aceste ambarcaţiuni cu motor circulă pe canalele Deltei, însă şi de data aceasta inspectorii se descurcă cu greu întrucât instituţia deţine doar două radare. S-ar putea ca, pe viitor, ARBDD să deţină încă două aparate de măsurat viteza, însă în prezent sunt doar proiecte. „Am solicitat de la Minister fonduri pentru încă două radare şi astfel ne-am putea descurca mai bine, am acoperi o suprafaţă mai mare din Deltă, dar şi aici e ca şi pe şosele, nu poţi să-i prinzi pe toţi“, adaugă Ion Munteanu.
 

„A fost cea mai şocantă experienţă“

Din păcate, incidentul petrecut pe Lacul Musura nu este un caz singular. Turiştii care au fost în Delta Dunării şi care au întâlnit astfel de situaţii au povestit, ca reacţie la episodul cu pelicanii, diverse alte situaţii pe care le-au trăit cu cei care i-au plimbat prin canalele Deltei care, pentru un ban în plus, nu respectă nicio lege: „A fost cea mai şocantă experienţă. Ne cereau 10 lei în plus să rupă nuferi pentru noi. Au dat peste o turmă de mistreţi care traversau un canal «pentru că nu păţesc nimic şi trebuie să ne ştie de frică» şi la sfârşit ne-au făcut o ofertă imbatabilă: să pescuim sturion cu curent pentru un preţ de 500 de lei. Garantau o captură de 20 de kilograme“, a dezvăluit turistul. 
 
Un altul spune că aceeaşi experienţă a trăit-o şi în urmă cu 15 ani: „Am fost acum 15 ani în Deltă şi tot aşa a făcut barcagiul, a intrat în viteză în păsări, iar la pensiunea unde stăteam se bracona direct din apă şi ne punea nouă în farfurie la preţuri uriaşe. Poate ar trebui sa fie mai "atent" Guvernatorul, astea sunt practici generalizate de ani de zile, iar turiştii sa fie mai conştienţi şi să sesizeze astfel de situaţii. Acum 15 ani era mafia atât de extinsă că nu aveai cui să reclami. Acum este la fel?“, se întreabă un alt turist.
 

„Nu toţi cei care plimbă turiştii sunt responsabili“

Pe tot cuprinsul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării există doar câţiva ghizi de turism atestaţi. Unul dintre ei este Eduard Acsente, din Sfântu Gheorghe, care practică această meserie de aproape 10 ani. El recunoaşte că problemele sunt multe: de la viteza cu care circulă ambarcaţiunile rapide, până la intervenţia omului în zonele strict protejate, fapt care perturbă rutele de migraţie ale păsărilor şi ale peştilor. „Am avut turişti care au refuzat să se urce în barca mea după ce le-am spus că nu au voie să coboare pe Insula Sacalin, să rupă lianele sau nuferii, dar nu toţi cei care plimbă turiştii sunt responsabili“, spune el. 
 
Ghidul consideră că toate aceste probleme ar putea fi rezolvate dacă ARBDD ar face cursuri pentru barcagiii din Deltă şi la final le-ar da licenţă. „Eu am trimis o propunere în acest sens instituţiei, o dată cu alegea noului guvernator, în care am solicitat ca ARBDD-ul să angajeze o firmă care să facă aceste cursuri cu barcagiii din Deltă, indiferent de câte clase primare au, şi la final să le dea atestate. Astfel, ghidul ar fi responsabil de tot ceea ce se întâmplă în barca sa: de la viteza cu care circulă pe canale, la traseu, la modul în care se comportă turiştii. Consider că ghidul trebuie să aibă şi cunoştinţe de legislaţie, dar şi de prim-ajutor“, spune Eduard Acsente.
 
El merge mai departe în propunere şi cere ca autorităţile să nu permită niciunui turist să facă vreo excursie pe teritoriul deltei fără să aibă contract cu un ghid, iar Rezervaţia să devină un fel de muzeu cu circuit închis, în care să nu poate să-şi desfăşoare activitatea ghizii de la munte, de exemplu. Dacă toate aceste propuneri ar putea fi puse în practică, s-ar rezolva marile probleme ale rezervaţiei: viteza excesivă, protejarea zonelor de cuibărit, conduita turiştilor. În cazul în care ghidul încalcă regulile, va rămâne fără licenţă. „Vă asigur eu că în câteva luni moare de foame“, spune Eduard Acsente. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Schnauzer Berger
15.06.2021, 07:10:01

Daca le strici jucaria, incep sa urle ca mor de foame in romanika! Urla apoi dupa subventii! Asta este turismul romanesc, o jecmaneala crunta! De ambele parti!

-3 (15 voturi)
Ionel Marcu
15.06.2021, 08:32:09

„Pescuiesc” sturioni cu curent, criminalii! Omoară tot în zonă, inclusiv puietul, pentru câștig. Genul ăsta de „ghizi” trebuie eliminați fără milă, și ei și firma la care lucrează și nu-i controlează, ba chiar îi încurajează. E foarte bine că unii turiști fac cunoscute asemenea practici. Acum, cu telefoanele astea moderne sper să fie înregistrate toate măgăriile astea și făcute cunoscute. Și mai sper ca în viitorul nu prea îndepărtat să fie interzisă circulația ambarcațiunilor ne-electrice în rezervații.

-5 (17 voturi)
Giorgione
15.06.2021, 08:16:28

Wow, inseamna ca eu am avut noroc. Cel cu care am fost mergea pana-n 10 km/h pe canale iar nuferi n-a lasat pe nimeni sa rupa. Bine, tot s-a gasit un târtan sa ia unul amintire care s-a dus pana s-ajungem la mal. Da-i pacat sa n-auzi "linistea" din salbaticie....

+3 (3 voturi)
pescarul symy
15.06.2021, 08:20:37

Si ce partide frumoase am facut in Delta...''unse'' cu palinca din Ardeal,la foc mic cu lipoveni de viata:))...fir intins pescari!!!

-1 (5 voturi)
Amdo Odma
15.06.2021, 08:44:09

Pai nu trebuie distrus in Romania tot ce se poate distruge? O fi venit Delta la rand.

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările