Incendii de vegetaţie la porţile Sulinei. Autorităţile nu intervin pentru că nu au fost sesizate VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu Sulina FOTO Martor ocular
Incendiu Sulina FOTO Martor ocular

De două zile, localnicii din Delta Dunării se plâng de faptul că mai multe incendii au izbucnit în zona Sulina. Din păcate, nicio autoritate nu a intervenit, întrucât nimeni nu i-a sesizat.

Pe reţelele sociale au fost postate mai multe imagini cu incendii de vegetaţie în zona Sulina.

Iniţial, acestea s-au manifestat pe malul stâng, însă duminică, vegetaţia a cuprins şi zona de oraş, la Mila 2, unde în apropiere sunt case învelite cu stuf, deci în pericol.

Reprezentanţii ISU Delta Tulcea spun că nu au intervenit în zona Sulina întrucât nu au fost sesizaţi, însă au informat autorităţile locale pentru verificări la fata locului. „Dacă situaţia va impune, vom fi şi noi solicitaţi“, spun cei de la ISU. Ulterior, au anunţat că „Începând din după-amiaza zilei de 15.01.2022 în zona Sulina s-au produs mai multe incendii de vegetaţie palustră în zone inaccesibile care s-au stins de la sine. Evoluţia acestora a fost monitorizată de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul oraşului Sulina. 

În prezent se manifestă un alt incendiu cu aceleaşi caracteristici pe malul drept al Dunării la aproximativ o milă marină de oraşul Sulina, care nu pune în pericol populaţia sau bunuri materiale. De asemenea a fost prealertat Pichetul Nave Operative Crişan şi în funcţie de situaţia operativă (zone accesibile) se va interveni cu forţe şi mijloace specifice“.

 

ARBDD: arderea miriştilor este strict interzisă

Conform ARBDD, inspectorii şi agenţii ecologi au acţionat pentru identificarea şi monitorizarea incendiilor de vegetaţie. Astfel, în data de 15.01.2022, ora 16.00, au fost identificate două zone incendiate, respectiv dinspre zona Cardon spre oraş Sulina şi al doilea focar între canalul Busurca şi canalul Centura. In data de 16.01.2022, au fost monitorizate cele două zone incendiate şi s-a constatat că erau active, iar alte 2 zone erau cuprinse de flăcări, respectiv în zona de strictă protecţie Vătafu Lunguleţ de la canal Impuţita spre lacul Roşu  şi al doilea incendiu între canal Cardon de-a lungul Dunării spre mila marină 7.

De asemenea, în data de 16.01.2022 au fost informate autorităţile competente, respectiv ISU Tulcea, Prefectura Tulcea, Garda de Mediu Tulcea precum şi Ministerul Mediului.

În scopul prevenirii incendierii vegetaţiei, informăm proprietarii şi deţinătorii de terenuri că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, este strict interzisă.

Conform O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, completată şi modificată, nerespectarea acestor prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000-6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000-50.000 lei pentru persoane juridice.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite