UPDATE VIDEO Lucrare de Picasso, găsită în Tulcea la rădăcina unui copac. O scriitoare din Olanda a descoperit-o în urma unui pont anonim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mira Feticu după găsirea lucrării de Picasso în pădure la Greci Sursa Facebook Mira Feticu
Mira Feticu după găsirea lucrării de Picasso în pădure la Greci Sursa Facebook Mira Feticu

Un tablou de Picasso a fost găsit la rădăcina unui copac din nordul Dobrogei. Descoperirea a fost făcută în urma unui pont anonim primit de o româncă din Olanda.

Mira Feticu este o scriitoare româncă stabilită în Olanda, care a studiat furtul tablourilor din 2012 de la muzeul din Rotterdam, Rotterdam Kunsthal, pus la cale de nişte români din Carcaliu, judeţul Tulcea. 

Ea a primit un pont anonim şi a venit în România, unde a mers sâmbătă, 17 noiembrie, la locul indicat - un copac din pădurea de la Greci. 

Aici, Mira Feticu, însoţită de scriitorul olandez Frank Westerman şi de un român, a găsit lucrarea de artă „Tete d'Arlequin“ („Cap de arlechin“) (foto jos).

„Este neclar dacă lucrarea este cea originală, furată din Muzeul de la Rotterdam. Poliţia Română investighează cazul pânzei de Picasso descoperite de Mira Feticu şi Frank Westerman“, a scris Westerman pe pagina sa de Facebook. 

„Palpitant, palpitant, palpitant, obosită, obosită, obosită. Încă în România. Rămâne palpitant!“, a postat şi Mira pe contul său de Facebook. 

Mira Feticu şi lucrarea de Picasso găsită în pădure la Greci Sursa Facebook Franz Westerman

Mira Feticu, la copacul unde a găsit lucrarea de Picasso, în pădure la Greci Sursa Facebook Mira Feticu

Mira Feticu la copacul unde a găsit lucrarea de Picasso în pădure la Greci Sursa Facebook Mira Feticu

Lucrarea, despre care se crede că este cea originală, a fost predată Ambasadei Olandei de la Bucureşti. 

Pontul a fost primit de Mira Feticu în urmă cu 10 zile, printr-o scrisoare venită la biroul său. Aceasta era anonimă, scrisă în română şi conţinea indicaţii despre locul unde opera a fost ascunsă. 

Aici a fost găsită, înr-adevăr, pânza. Era împachetată în plastic şi ascunsă sub o piatră de la rădăcina copacului. 

În noaptea de 15 octombrie 2012, la Muzeul de Artă din Rotterdam, are loc „jaful secolului”: trei români fură şapte tablouri în valoare de 18 milioane de euro: Claude Monet, Henri Matisse, Paul Gaugain, Lucian Freud şi Jacob Meijer de Haan. Printre acestea se aflau:: „La liseuse en blanc jaune“ (de Henri Matisse), „Autoportrait“ (de Jacob Meijer de Haan), „Tete d’ Arlequin“ (de Pablo Picasso) şi „Woman with eyes closed“ (de Lucian Freud). 

În momentul în care se află că mama lui Dogaru, Olga, arde tablourile în soba locuinţei sale din Carcaliu, „jaful secolului” devine „crimă culturală”, iar trei ani mai târziu, subiectul romanului „Tascha” de Mira Feticu, scriitoare de origine română, stabilită în Olanda. 

Frank Westerman, în pădurea de la Greci Sursa Facebook FW 

Franz Westerman la copacul din Greci unde a fost găsită lucrarea lui Picasso Sursa Facebook FW

Un subiect intens dezbătut în presa olandeză, după jaful de la Kunsthal, este cum de au pătruns atât de uşor hoţii români în clădire, şi de ce echipajul de poliţie, care a venit la doar 5 minute după ce s-a dat alarma, nu a observat spargerea. Explicaţia constă, potrivit unui raport tehnic al Poliţiei olandeze, că hoţii nu au lăsat urme vizibile pe uşa pe care au forţat-o şi au ieşit foarte repede din incintă. 

Cronologia cazului

  • 16 octombrie 2012, ora 3:16 a.m. Radu Dogaru şi Adrian Procop, originari din Carcaliu, judeţul Tulcea, forţează o uşă de serviciu a Galeriei Kunsthal din Rotterdam şi ies în mai puţin de 3 minute, ducând cu ei şapte tablouri, în valoare totală asigurată de 18,1 milioane de euro.
  • 18 octombrie 2012. Ştirea privind furtul din Rotterdam este pe canalele de televiziune din toată lumea. Eugen Darie pleacă spre România, cu tablourile în portbagaj, ascunse în mai multe feţe de pernă. Radu îl urmează câteva zile mai târziu, cu avionul. 
  • 17 noiembrie 2012. Operele de artă ajung în mâna expertului Mariana Dragu, chemat să evalueze nişte „tablouri de vânzare“ pentru un colecţionar. Două zile mai târziu, Mariana Dragu e în biroul procurorilor DIICOT. 
  • 21 noiembrie 2012. Dosarul este înregistrat oficial la Parchetul General. 
  • 19 ianuarie 2013. Cu o zi înaintea unei „cumpărări“ a tablourilor de către procurori, Radu Dogaru este avertizat de către Petre Condrat că „poliţia se interesează“ şi îi ascultă telefonul. Replica lui Radu: „Şi-acum ce să fac, frate? Să le ard?“. Procurorii intervin, arestându-i pe Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu. Tablourile nu sunt găsite. 
  • 17 februarie 2013. Într-un moment de panică, Olga Dogaru arde toate cele şapte opere de artă, potrivit unei declaraţii date mai târziu procurorilor. Ulterior, ea îşi retrage declaraţia.
  • 13 august 2013. Începe, la judecătoria Sectorului 3 din Bucureşti, procesul „Jafului Secolului“. 

Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul DIICOT a transmis un comunicat de presă spunând că „este abilitat să comunice următoarele“:

„Aseară, două persoane, de cetăţenie olandeză, s-au prezentat la Ambasada Olandei, din Bucureşti, cu un tablou. Acestea au precizat faptul că au găsit tabloul, pe teritoriul Romaniei, anuntand despre acest fapt autoritatile olandeze.

DIICOT investigheaza imprejurarile in care un tablou semnat Picasso valorand aproximativ 800 mii de euro a fost gasit sambata seara, pe raza judetului Tulcea. Tabloul care face parte dintr un lot de 7 opere sustrase  in anul 2012 dintr -un muzeu olandez se afla in custodia autoritatilor romane si urmeaza sa fie expertizat.

Ataşatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anunţat autorităţile române, iar, la acest moment, o echipă formată din procurori D.I.I.C.O.T. şi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale - I.G.P.R. efectuează cercetări, pentru lămurirea tuturor aspectelor (audierea persoanelor, cercetarea locului în care au afirmat cele două persoane că au găsit tabloul, expertize criminalistice).

Precizam ca cei 6 inculpati români acuzaţi că în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 au sustras 7 tablouri semnate printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost condamnati definitiv pentru savarsirea infractiunilor retinute in sarcina lor“. 

Poliţia Tulcea a transmis că ancheta este preluata de I.G.P.R.- Direcţia de Investigaţii Criminale, iar informaţiile vor fi comunicate prin intermediul purtătorului de cuvânt din cadrul I.G.P.R. 

„Tabloul a fost predat autorităţilor române, urmând ca, în cursul zilei de mâine (luni, 19 noiembrie - n.n.), să fie trimis Muzeului de Artă a României, pentru a fi expertizat“, a transmis Centrul de Informare şi Relaţii Publice al Poliţiei Române.

Pe aceeaşi temă: 

CRONICĂ Despre „Jaful secolului”, în romanul „Tascha” de Mira Feticu, scriitoare olandeză de origine română

Comuna Carcaliu, asaltată de jurnalişti din toată lumea

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite