Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Lucian Bode: „Cine spune că nu sunt bani pentru podul peste Dunăre este ori mincinos, ori ticălos, ori PSD-ist“

6
10 Jan 2020 17:23:31
Autor: Călin Gavrilaş
Macheta viitorului pod peste Dunăre
Macheta viitorului pod peste Dunăre

Anul 2020 a început cu multe informaţii contradictorii legate de continuarea proiectului podului peste Dunăre, care facelegătura între judeţele Tulcea şi Brăila.

Cele mai multe informaţii lansate în spaţiul public, venite din partea unor lideripolitici locali din judeţul Tulcea, arătau că proiectul construirii podului peste Dunăre este în pericol din cauza subfinanţării investiţiei.

„Guvernul Orban, subfinanţare gravă a podului peste Dunăre Tulcea-Brăila, doar 97 de milioane de lei în2020”, posta în 7 ianuarie, fostul prefect al judeţului Tulcea (numit din rîndurile PSD), Lucian Furdui.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor spune că există finanţare prevăzută prin Legea Bugetului pentru 2020, dar există şi posibilitatea transferului de sume de la un capitol bugetar la altul sau de la un obiectiv la altul (cu referire directă la titlul 58).

„Cei care susţin că nu sunt bani pentru Podul peste Dunăre şi pentru alte proiecte sunt ori mincinoşi, ori ticăloşi, ori sigur PSD-işti. Alocarea din Legea Bugetului către Ministerul Transporturilor este de 12,1 miliarde de lei, în condiţiile în care, în 2018, s-au cheltuit 8,1 miliarde de lei, iar în 2019, 7,5 miliarde de lei. Este evident că bugetul nostru este mai mare decât execuţia din anii guvernării PSD!

Banii vin din bugetul de stat, iar 6,4 miliarde de lei sunt fonduri europene. Haideţi să ne gândim că, în 2019, abia s-au cheltuit 4,1 miliarde de lei bani europeni. Este evident că există bani, ministerul, în acest moment, nu are nicio datorie la niciun antreprenor. Aşteptăm să decontăm facturi, pentru lucrările efectuate. Da, s-au alocat 97 milioane de lei pentru pod, dar imi doresc ca ei să fie cheltuiţi integral şi vă asigur că avem fonduri pentru a plăti toate lucrările executate, indiferent de volumul acestora.

Dacă la Podul peste Dunăre va exista progres fizic în investiţie, vom plăti toate facturile care ne sunt aduse la decontare. Vom răspunde tuturor solicitările de decontare, indiferent de ce bani au fost alocaţi iniţial în buget. Podul peste Dunăre de la Brăila se face!!!Există bani pentru el şi este una dintre priorităţile noastre”, a explicat Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Noul pod proiectat peste Dunăre va uni judeţele Brăila-Galaţi de Tulcea, în zona Jijila, şi ar urma să fie inaugurat în 2021. Proiectul presupune amenajarea, în total, a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul judeţului Tulcea. 

Deasupra Dunării va fi o porţiune de 2 kilometri de pod. În rest vor fi viaducte, drumuri de legătură, intersecţii giratorii, plus 33 de poduri, podeţe şi pasaje. Pe malul Tulcei va exista şi o staţie automată de taxare. 

Podul care va lega Moldova şi Muntenia de Dobrogea va costa circa 500 milioane de euro. Va fi cel mai scump pod din istoria României şi al doilea proiect de infrastructură, ca valoare, de pe tot cursul Dunării (după Porţile de Fier).

Pe aceeaşi temă:

Construirea podului peste Dunăre de la Brăila, lăsată fără bani. Buget pe 2020 de numai 5% din necesar

VIDEO Cel mai scump pod al României. Cum arată acum construcţia care va lega Dobrogea cu Muntenia şi Moldova

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ramona Georgescu
10.01.2020, 17:31:20

.."sunt ori mincinoşi, ori ticăloşi, ori sigur PSD-işti" Nu au cum "sigur" PSD-isti.Mai degraba iohannisti.

-3 (3 voturi)
Tomescu Tom
10.01.2020, 17:49:40

Ramona Georgescu In folclorul popular ... PSD-istii au toate etichetele alea si inca multe altele in plus ... Sunt celebre santierele lor, in care apareau utilajele , doar la inaugurarea lucrarilor ..ca apoi sa dispara peste noapte ... Sau .... “Drumurile județene din județ, investigate de OLAF constituie un subiect încă plin de povești neștiute. Știți ce au făcut? Au modificat bornele kilometrice și le-au făcut de 800 de metri, nu de un kilometru. Efectiv, acolo ei au făcut pe hârtie un drum mai lung decât în realitate, ca să poată fura mai mult.” . Iti dai seama ce de bani au pierdut psd-istii ..prin faptul ca nu mai au acces la banii podului ? :))) Isi rod unghiile de necaz ..

+2 (2 voturi)
Ramona Georgescu
10.01.2020, 17:57:06

Tomescu Tom Ca si iohannistii - l etichete ma refer. Vestea buna pentru pnl-isti/iohannisti este ca pun ei acum mana pe banii pierduti de psd-isti. Iar cand vor pierde puterea situatia se va inversa.

-3 (3 voturi)
Tomescu Tom
10.01.2020, 17:41:59

" Deasupra Dunării va fi o porţiune de 2 kilometri de pod ... " . :)))) ... Pacaleala intr-un picior sau chiar doua ... :))) ...Pe bune ? . Dunarea are o latime de 2 km in zona respectiva ???????????????????????? Frateeeee ...esti fantastic ! Aia cu testele PISA , au avut dreptate ... Pe bune !

+1 (3 voturi)
A4___ A4___
10.01.2020, 18:22:51

ma romani buni mai :) ori facut rusii podul peste Kerci , or tras conductele sub marea niagra si voi va krakanati s aterminati un pod ?:)))))))))))))))) haida bre cu tzugushoru bre :) il terminati bre panain 3mii:?:)

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)