Misterul Insulei K, tărâmul neştiut de la capătul României. Cum s-a format peste noapte raiul terestru interzis oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Fericirii, rezervaţie naturală FOTO Alin Paicu
Insula Fericirii, rezervaţie naturală FOTO Alin Paicu

O limbă de pământ cu lungimea de aproximativ şapte kilometri este împărţită de România şi Ucraina. Între graniţele ţării noastre se regăsesc 2,5 kilometri.

Locanicii numesc pământul nou creat Insula K sau Insula Fericirii. Ea a apărut în urmă cu 20 – 25 de ani la o depărtare de opt kilometri de oraşul Sulina, spre digul de nord.

Limba de pământ are o orientare nord-sud şi se găseşte pe meridianul geografic pe care se află farul nou din Sulina. Lungimea sa este de aproximativ 7 kilometri, din care aproape 2,5 km se găsesc în apele teritoriale ale României, restul aparţinând Ucrainei. Lăţimea insulei depăşeşte, pe alocuri, 200 de metri.

Insula este nisipoasă în totalitate şi doar pe alocuri se zăresc pâlcuri de ierburi. Ea s-a format prin depunerile aluvionare aduse pe braţul Stambulul Vechi, cea mai sudică vărsare a braţului Chilia în Marea Neagră.

Insula porneşte imediat la sud de debuşarea Stambulului Vechi în mare şi continuă către sud, până la o distanţă de aproximativ 500 de metri de digul de nord al braţului Sulina. Limba de pământ este vizibilă din farul nou de la Sulina. De asemenea, poate fi văzută accesând „Google Earth“.

Bancul de nisip este o mică rezervaţie naturală. Aici trăiesc cormorani negri, pelicani, pescăruşi râzători, egrete şi stârci cenuşii. Oamenii nu trebuie să debarce pe insulă; cel mult, îşi pot ancora bărcile la câţiva zeci de metri de mal, de unde să admire păsările cu binoclul sau cu ochiul liber.

Contraamiralul (r) Eugen Laurian spune că prin mărirea sa, ca urmare a depunerilor de aluviuni şi tendinţa de unire cu ostrovul Limba (situat între bratul Stambulul Vechi şi gârla Musura, aparţinând Ucrainei), insula va transforma porţiunea de mare denumită de specialişti şi localnici „Baia Musura“ într-un lac ce va avea o lungime, pe direcţia est-vest, de aproximativ 12 kilometri şi o lăţime care variază între doi şi patru kilometri.



Sacalin, singura peninsulă în întregime pământ românesc

Singura insulă din Marea Neagră care aparţine în totalitate României este Peninsula Sacalin, care s-a format în dreptul braţului Sfântu Gheorghe. Iniţial, peninsula Sacalin era formată din două insule mai mici: Sacalinu Mare şi Sacalinu Mic. Însă, cu timpul, cele două s-au unit şi au format o peninsulă, de peste 21.000 de hectare.

Peninsula are o mişcare de rotaţie în jurul punctului de legătură cu ţărmul, de la est la vest. Acest lucru a fost descoperit, spune inginerul constănţean Octavian Buzatu, ca urmare a suprapunerii unor hărţi vechi cu unele actuale. Fenomenul are o explicaţie ştiinţifică: peninsula este erodată de curenţii marini şi de vântul foarte puternic de pe mare.

Şi Marea Neagră continuă să nască insule. Eugen Laurian ne dezvăluie faptul că, dacă priveşti de la farul de la Sulina spre gura de scurgere, se observă o mică depunere pe întinderea apei. „Se pare că acolo va apărea o nouă insulă în maximum 20 de ani“, spune el. 

image

Contraamiralul Eugen Laurian a făcut parte din echipa de experţi care a negociat cu Ucraina platoul continental al Mării Negre şi apoi a adus argumente ştiinţifice în procesul de la Haga.

Vă mai recomandăm:

Sacalin, peninsula care se roteşte. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră şi a apărut în urmă cu un secol şi jumătate

Incursiune pe Insula K din Marea Neagră. Cel mai nou pământ al României

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite