Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Momentul în care barcagiul din Sulina a intrat cu ambarcaţiunea în stolul de pelicani VIDEO

2
14 Jun 2021 20:27:26
Autor: Mariana Iancu
Ambarcatiune într-o colonie de pelicani FOTO Marian Strinoiu
Ambarcatiune într-o colonie de pelicani FOTO Marian Strinoiu

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a dat publicităţii o înregistrare video în care se observă cum o ambarcaţiune plină cu turişti deranjează o colonie de pelicani din Delta Dunării.

„Nu tolerăm astfel de comportamente iresponsabile în Delta Dunării! ARBDD a primit in ultimul timp foarte multe semnalări ale unor comportamente neadecvate ce contravin legislaţiei de mediu. 
Situaţia surprinsă în filmarea alăturată este foarte gravă şi nu poate fi tolerată nicăieri, cu atât mai puţin într-o arie naturală protejată. Aglomerările de păsări trebuie protejate nu nederanjate, mai ales acum când este încă perioadă de cuibărit pentru unele specii. Trebuie să păstrăm distanţa faţă de colonii şi să nu perturbăm nici locurile de cuibărit, nici cele de hrănire sau odihnă pentru păsări. 
 
Indiferent dacă suntem localnici, vizitatori sau utilizatori, cu toţii beneficiem de resursele pe care le oferă Delta Dunării, prin urmare avem obligaţia morală şi legală să respectăm drepturile tuturor vietăţilor naturii prin comportamente responsabile faţă de mediul care le susţine existenţa. Ori de câte ori observăm astfel de comportamente nepotrivite trebuie să luăm atitudine şi să intervenim prompt pentru stoparea lor, astfel încât ele să nu se mai repete vreodată. 
 
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pune în aplicare măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare (se poate ajunge la plângere penală) şi continuă, cu toate resursele de care dispune, controlul asupra modului de desfăşurare a activităţilor din RBDD inclusiv prin colaborarea cu alte organe abilitate pentru sancţionarea nerespectării prevederilor legale“, se arată într-o postare pe Facebook. 
Angajatul unei firme pirat care organizează excursii în Delta Dunării a stârnit revolta localnicilor şi a turiştilor după ce a fost fotografiat săptămâna trecută în timp ce intra cu ambarcaţiunea cu motor într-o colonie de pelicani din zona golfului Musura. După ce imaginile au apărut în spaţiul public, s-au sesizat şi autorităţile, care au descoperit că firma tulceană „Royal Cruises“ SRL nu este autorizată să efectueze excursii pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, fără însă să ştie de când aceasta funcţionează. „Este o firmă pirat. Noi i-am chemat pe reprezentanţii societăţii la sediul nostru luni dimineaţa, dar nu s-au prezentat. Prin urmare, colegii mei au pregătit toată documentaţia pentru a le face plângere penală. Pe noi ne depăşeşte situaţia pentru că nu avem cu cine să vorbim“, spune Ion Munteanu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

pănseluţa prîvelişte
14.06.2021, 23:09:21

Astia sî veze numa la noi..

+1 (1 vot)
Florescu Constantin
14.06.2021, 23:18:47

Omorati-l! Barcagiul este nebun.

-6 (8 voturi)
Modifică Setările